De gaafste roadtrips die we in 2018 hebben beleefd image

De gaafste roadtrips die we in 2018 hebben beleefd

Niks is zo bevrijdend als een epische roadtrip om te ontsnappen aan de massa: de wind in je haren en nog honderden avontuurlijke kilometers aan de horizon. Ook dit jaar hebben we weer een paar héle mooie ritten vastgelegd.


Het zuiden van Cambodia is nog onbekend gebied (Foto: Rowin Ubink © Columbus Travel)

Voorbij de tempels van Angkor in Cambodia

Het uiterste zuidwesten van Cambodja was door zijn isolatie en vele landmijnen jarenlang een no-go area. Maar door mijnruimingen en de komst van meer wegen wordt het gebied steeds toegankelijker voor avontuurlijke reizigers. Een roadtrip stond dus al lang op de bucketlist van Columbus-reizigers Frank Alberti en Rowin Ubink. Ze kochten motors in Siem Reap, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor, en daalden af naar het zuiden. Weg van de toeristenmassa en op naar maagdelijke jungle, verborgen wildlife en lege tropische eilanden. We publiceerden het hele verhaal in editie 75.

https://columbusmagazine.nl/img/1000890/620
Op verkenningstocht in IJsland met de MINK-caravan (Foto: Tim Bilman © Columbus Travel)

Ontdek de ondergewaardeerde Westfjorden in IJsland

Als je een roadtrip in IJsland wil maken kun je het beste de populaire Golden Circle skippen. Richt je liever op de minst bezochte provincie: Westfjorden. Vooral als je van wildlife houdt, kom je hier aan je avontuurlijke trekken. Zo vliegen er aan het einde van Route 612 bij Látrabjarg miljoenen vogels rond, waaronder papegaaiduikers. Aan het einde van Route 614 ligt er een weer een kolonie zeehonden op het strand. Je kunt bijvoorbeeld een betaalbare 4x4 en een kleine MINK-caravan huren, compleet met tweepersoonsbed, keukentje en wifi-hotspot. Lees hier meer over de roadtrip die Columbus-redacteur Tom Aussems en fotograaf Tim Bilman in IJsland.

https://columbusmagazine.nl/img/1004872/620
Hiken in het Noorden van Wilson Prom Park (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Combineer de Great Ocean Road met de Bass Coast in Australië

De Great Ocean Road is een van de mooiste kustroutes Down Under, maar ook een van de populairste. Pssstt! Hoofdredacteur Mark en fotograaf Malou van Breevoort hebben nóg een Ocean Road in Victoria gevonden die je niet mag missen; een fantastische route langs de Bass Coast in Australië. In tegenstelling tot de Great Ocean Road ligt deze kustroute niet ten westen maar ten oosten van miljoenenstad Melbourne, en heeft-ie nog geen welluidende marketingnaam. Aan het einde van de route langs de Bass Coast ligt het Wilsons Promontory National Park en een fractie van de buitenlanders heeft weet van het park. Victorians beschouwen het natuurgebied dan ook als hun eigen publieke geheim, Victoria’s Secret. Lees hier meer over deze unieke roadtrip!


Newfoundland wordt gekenmerkt door steile kliffen (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Canada: Into the great wide open op Newfoundland

Als reisbestemming is het Canadese Newfoundland misschien niet voor elke reiziger weggelegd. Het weer in het uiterste oosten van Canada is wispelturig, net als de temperatuur. Maar dit desolate eiland is een bijzondere plek om je hoofd helemaal leeg te maken, merkten Columbus-schrijver Lars Anderson en fotograaf Malou van Breevoort. Er zijn twee mooie parken die je sowieso op de planning moet zetten: het Terra Nova Park en Gros Morne Park. Hier ervaar je het ultieme alleen-op-de-wereldgevoel, omringd door ijsbergen, mooie dorpjes, steile kliffen en af en toe walvissen. Benieuwd naar meer? We publiceerden een uitgebreide reportage in editie 77.


Het binnenland van Jamaica (Foto: Hans Moerkens © Columbus Travel)

Achterhaal de geheimen van het Jamaicaanse binnenland

Columbus-fotograaf Hans Moerkens en schrijver Gerbert van Aa verkenden dit jaar de onherbergzame binnenlanden van Jamaica, op zoek naar de overblijfselen van de slavernij, maar ook de schitterende subtropische natuur. Het bleek een Jamaica te zijn dat nog maar weinigen kennen; dichtbeboste dalen en bergen, diepe grottenstelsels en fabelachtige stranden met koraalriffen voor de deur. Begin je roadtrip in Montego Bay, waar ook de luchthaven ligt. Na een paar dagen trek je nar Cockpit Country, een ongebaand berggebied waar je grotten met onderaardse rivieren bezoekt. Benieuwd naar de volledige route van deze bijzondere roadtrip? Je vind ‘m in editie 77.


De zuidelijke hooglanden van Ecuador (Foto: Hans Moerkens © Columbus Travel)

Ecuador: Maak van binnenuit kennis met de Andes

Een roadtrip door de zuidelijke hooglanden van Ecuador voert naar de Saraguro, een volk met wortels die teruggaan tot voor de tijd van de Inca’s. Als reiziger kun je overnachten bij families en helpen bij hun dagelijkse bezigheden. Daarmee is het een van de weinige plekken waar je de doorgaans zo gesloten inheemse Andescultuur van binnenuit kunt leren kennen. Tenminste, als je het kunt lijden om in het gezicht te worden gespuugd door een lama. Columbus-schrijver Ynske Boersma en fotograaf Manon van Zwaal schreven een uitgebreid verhaal over hun roadtrip in editie 74.

Op zoek naar nog meer reisinspiratie en toffe roadtrip ideeën? Neem dan zeker ook een kijkje in ons boek over de 50 meest onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden!