Bass Coast: Hét alternatief voor de Great Ocean Road image

Bass Coast: Hét alternatief voor de Great Ocean Road

De Great Ocean Road is een van de mooiste kustroutes Down Under, maar ook een van de populairste. Hoe raak je in Victoria nog buiten de gebaande paden? Columbus-hoofdredacteur Mark heeft hét alternatief gevonden!


Deze kustroute in Victoria is onbekend bij buitenlanders (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Pssstt! Ik heb nóg een Ocean Road in Victoria gevonden die je niet mag missen; een fantastische route langs de Bass Coast in Australië. In tegenstelling tot de Great Ocean Road ligt deze kustroute niet ten westen maar ten oosten van miljoenenstad Melbourne, en heeft-ie nog geen welluidende marketingnaam. Een ideaal alternatief om de massa te ontsnappen!

Off-road via een andere Ocean Road die nét zo Great is

Onderweg naar Wilsons Promontory National Park, gelegen aan het einde van de Bass Coast, rijd ik samen met Columbus-fotograaf Malou door het boerenachterland van Gippsland, het zuivelhart van de staat. De C435 tussen de plaatsjes Cape Paterson en Inverloch, ook wel de Bunurong Coastal Drive genoemd, voert langs verrukkelijke stranden, baaitjes en zandstenen kliffen die nog niet door de massa worden bezocht.

Onze favorieten: Shack Bay en Undertow Bay. Tussen april en november tuur je hier de zeestraat Bass af naar walvissen, die de voedselrijke wateren opzoeken tijdens hun jaarlijkse migratie naar en van de kust voor Antarctica. Een reis van tienduizend kilometer heen en terug – een van de langste migraties onder de zoogdieren. De dieren komen zo dicht bij de kust dat je ze met het blote oog kunt zien. De stroming is hier sterk, dus zelf het water in springen is op de meeste plekken geen goed idee.


Hiken in het Noorden van Wilson Prom Park (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Victoria’s Secret: Wilsons Promontory National Park

Aan het einde van de route langs de Bass Coast ligt het Wilsons Promontory National Park. Slechts een fractie van de buitenlanders heeft weet van het park. Victorians beschouwen het natuurgebied dan ook als hun eigen publieke geheim, Victoria’s Secret. En wat voor Secret: het schiereiland, dat als een haaientand de zeestraat Bass in steekt, is een imposante aaneenschakeling van regenwoud met reuzenvarens en verscholen baaien met granieten bergen als filmsetwaardige achtergrond.

Victorians beschouwen het national park als hun eigen publieke geheim, Victoria’s Secret. En wat voor Secret: het schiereiland is een aaneenschakeling van regenwoud met reuzenvarens en verscholen baaien met granieten bergen als filmsetwaardige achtergrond.

Hiken naar Fairy Cove

Ook hier geldt gelukkig dat het eenvoudig is om de massa achter je te laten − het park is groot en de meeste bezoekers volgen de trails die vanuit de kampeerplek bij Tidal River, in het zuiden, beginnen. Wij tippen het rustigere noorden. Een schitterende hike van een halve dag naar Tongue Point voert via de rotsachtige kust geleidelijk de hoogte in naar een picture perfect baaitje, Fairy Cove, dat met eb de perfecte picknickplek vormt. Begin lekker vroeg, of trek er op het eind van de dag op uit, zodat je van de zonsondergang kunt genieten. Hier vind je een overzicht van de trails.

Waar kun je het beste slapen?

Golden Creek is een prima uitvalsbasis voor dagtochten in Wilsons Prom National Park, als je geen zin hebt om te kamperen of de populaire kampeerplekken in het park zelf zijn volgeboekt. De prijzen voor een nachtje slapen in deze Airbnb-optie beginnen bij ongeveer € 59. Het adres is 9 Toto Court, en sla eerst Yellow Brick Road in!

Meer over roadtrippen in Victoria: Benieuwd naar de volledige reportage over onze roadtrip in het Australische Victoria? Neem dan zeker een kijkje in editie 76!