8 Europese steden die je dit najaar móét bezoeken image

8 Europese steden die je dit najaar móét bezoeken

Vergeet die snikhete zomerdagen en overvolle straten. Het najaar is de ideale periode om een Europese stedentrip in te plannen.


De historische sfeer in Krakau bereikt in de herfst een hoogtepunt (Foto: Jacek Dylag, Unsplash)

De toergroepen zijn naar huis, de temperaturen zijn lekker koel (goodbye rugzakzweet) en de weelderige stadsparken veranderen langzaamaan van kleur. Het herfstseizoen is een prachtige periode voor de fervente reisfanaat. Deze bloedmooie Europese steden moet je dit najaar bezoeken!

1. Krakau

Krakau staat bekend als de onofficiële culturele hoofdstad van Polen, en het historische sfeertje beleeft een hoogtepunt tijdens het herfstseizoen. De architectuur in het middeleeuwse centrum staat er het mooiste bij in het gouden licht van de herfstzon, en het geeloranje gebladerte maakt een wandeling langs de Wawel-heuvel en de oever van de Wisła-rivier extra betoverend.


Salzburg in het najaar, vlak na zonsondergang (Foto: werdepate, Pixabay)

2. Salzburg

In het herfstseizoen zijn de temperaturen in Salzburg al aardig gedaald, maar vreemd genoeg valt er dan ook de minste regen. Ik zou zeggen: neem een warme sjaal mee en boek een ticket naar deze knusse Oostenrijkse stad! Het historische centrum barst van de fabelachtige architectuur uit de barokperiode en de koeien worden na de zomer (tijdens de Almabtrieb) weer losgelaten in de pittoreske alpenweiden die aan de rand van de stad liggen.


Valletta is klein van stuk, maar barst van de cultuur (Foto: Marije van de Vlekkert © Columbus Travel)

3. Valletta

De hoofdstad van Malta is misschien klein van stuk, maar Valletta is een culturele toplocatie voor een stedentrip in het najaar, helemaal in 2018! Valletta is dit jaar namelijk (samen met Leeuwarden) de Cultuurhoofdstad van Europa. De herfst is de mooiste periode voor een stedentrip, want na de typische droge zomer beleeft de stad altijd een groene wederopleving.

4. Zürich

Het Zwitserse Zürich is een prachtig plaatje, maar daarnaast is het een onvervalste hotspot voor foodies en shopaholics. Op een zonnige dag kun je het compacte centrum verkennen en op een grijze dag is er een heel scala aan hippe winkels en restaurants. Bovendien liggen de Alpen om de hoek, dus kun je altijd een mooie herfstwandeling maken.

5. Ljubljana

In het najaar kan het in de Sloveense hoofdstad al best fris zijn, maar de herfstmaanden zijn meestal droger dan de lentemaanden. Vanaf het Kasteel van Ljubljana, bovenop een heuvel, heb je het allermooiste uitzicht op het oude centrum en de kleurige stadsparken. Ljubljana is een serieuze aanrader als je zin hebt in een stedentrip naar een rustige, relatief onbekende stad!


Het relatief onbekende Ljubljana is een aanrader voor een herfsttrip (Foto: Reisreporter MiekeDeHaas)

6. Reykjavik

In het najaar worden de dagen in IJsland al korter, maar dan maak je in Reykjavik vaak de allermooiste zonsondergangen mee. Bovendien kun je rekenen op een redelijke kans dat je het noorderlicht gaat zien. Het kleine Reykjavik is ook uiterst geschikt voor een weekendje cultuursnuiven. Hoogtepunten zijn de kleurrijke street art, het hypermoderne operagebouw en de indrukwekkende Hallgrimskirkja kerk.

7. München

Het Oktoberfest staat al bijna voor de deur, dus een stedentrip naar München mag eigenlijk niet ontbreken in deze lijst. Beieren is de geboorteplaats van de biergarten, dus deze beregezellige stad komt niet in de lente, maar juist in de herfst helemaal tot bloei!


Een stedentrip naar Venetië is bijna altijd een goed idee (Foto: Christina Gottardi, Unsplash)

8. Venetië

In de zomer is het geen pretje om in deze populaire Italiaanse stad rond te lopen. Vanwege de hordes toeristen barsten de historische straatjes uit hun voegen. In het najaar is het véél minder druk, en Venetië is zó sprookjesachtig mooi dat je nooit spijt zal krijgen van een spontane stedentrip. Bovendien zijn de Italiaanse temperaturen een stukkie zachter dan in Nederland; ook niet verkeerd, toch?

En, welke steden staan er bij jou op de planning? Een mooie bestemming die eigenlijk in dit lijstje thuishoort? Laat het me weten in de reacties!