Malta

De verschillende eilandjes waaruit Malta bestaat, vormen samen één van de kleinste landen in de Middellandse zee. Het land bestaat uit drie grotere eilanden: Malta, Gozo en Comino, en nog een paar onbewoonde eilandjes. Het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en met ruim een miljoen bezoekers per jaar is het er in het hoogseizoen nog drukker. De meeste reizigers belanden op Malta, dit eiland is het bekendste van de drie. Het is vrij kaal, maar heeft veel culturele bezienswaardigheden zoals de bijzondere overblijfselen van 5000 jaar oude tempels.

Hedendaags vormen deze overblijfselen één de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. De tempels zouden gebouwd zijn door de eerste bewoners van Malta: kolonisten uit Sicilië. Na de komst van de Feniciërs omstreeks 1000 voor Christus heeft Malta eeuwen vol strijd en vreemde heersers gekend. Dat heeft Malta vooral te danken aan de strategische ligging in de Middellandse Zee en het feit dat Malta vrijwel altijd binnen handbereik lag van machtige rijken en volkeren. De stad Valletta is de hoofdstad van het eiland en de republiek Malta. Het is een bijzondere zestiende eeuwse stad die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat genoteerd. Het middeleeuwse centrum is omringd door een muur die nog volledig intact is.

Hou je meer van groen en wil je meer rust om je heen dan is Gozo een aanrader. Dit is de groenere en heuvelachtiger versie van Malta. Groene landschappen, rust, kleine pittoreske dorpjes en gastvrije inwoners zijn enkele kenmerken. Je kunt aan de kust de Azure Window vinden, een gat in één van de gigantische rotsblokken aan zee. Deze deur - of dit venster - is ontstaan door het geweld van de golven die de rotsen heeft weggeslagen. Bovenop twee gigantische rotsblokken ligt een richel van wel honderd meter lang en twintig meter hoog. Als je door het Azure Window kijkt, zie je de blauwe wateren van de Middellandse Zee.

Op het kleinste bewoonde eilandje Comino, hier vind je vooral tijdelijke inwoners, kun je een lekkere dag zwemmen. Er ligt een turkooisblauwe lagune ten zuidwesten van het eiland, De Blue Lagoon, een begrip in Malta. Nergens op het eiland vind je zo'n grote plek met de prachtige turkooisblauwe weerspiegeling van het water als hier. Je kunt dan urenlang genieten van het heerlijke water of lekker relaxen op de boot met een fantastisch uitzicht. Let op, dit is dé toeristische trekpleister van het eiland, dus het kan er erg druk worden. Beide eilanden zijn te bereiken met de boot vanaf Malta.

 

Informatie over Malta

Alle highlights van Malta

Beste foto's & tips van Malta

'484819' door Jeanne '484819' door Jeanne

MaltaGozo

MaltaGozo

Het veelzijdige Gozo

Jeanne

Vanaf Malta met de ferry naar Gozo, oppervlakte 7x14 km. Het eiland is, kun je zeggen een groot openluchtmuseum. De hoofdstad is Victotia, een wandeling naar de bovenstad is de moeite waard, men heeft daar een prachtig beeld op de benedenstad. Gozo is zeer geschikt voor wandelaars maar ook voor duikers, er zijn duiken te maken naar grotten en wrakken. Ook de moeite waard is een bezoek de Azure Window bij Dwejra Point, een grillig stuk natuur, fraaie rotsformaties en een Idyllische binnenzee.

'459869' door Jan10e '459869' door Jan10e

MaltaBlue Lagoon

MaltaBlue Lagoon

On the Edge of Comino

Jan10e

Een heerlijke halve dag vanaf het vertrekpunt van de ferry naar Gozo: Een speedboat bracht ons naar de Blue Lagoon op Comino. Daar werden we gedropt in het gekrioel op een apenrots. Het water is er prachtig blauw turqoise. De dagjesmensen van de boottrips en de locals zelf (het is zaterdag) liggen hier overbevolkt te zonnen. Er staan eet- en ijskarren. Wij kwamen niet voor het zwemmen, maar om de lagune te zien. We konden zelf bepalen hoe laat we welke boot weer terug zouden nemen. Dus nemen we de tijd om langs de klif naar de St. Mary's Tower te lopen. Onderweg diverse uitzichten over de kust van Comino naar Gozo in de verte. Het stukje turqoise water waar de diverse boten voor liggen is de Blue Lagoon. Op de terugweg vaart de boot vlak onder de kust van Comino om ons de grotten en inhammen te laten bewonderen.

'509822' door Jan10e '509822' door Jan10e

MaltaMalta

MaltaMalta

Zondag in Paradise Ba

Jan10e

De doordeweekse dagen zijn er enkel wat hotelgasten die langs de klif lopen naar het strand van Paradise Bay. Zo ook wij. En dan zien we een lege middellandse zee. Maar op zondag! We doen onze gordijnen open en zien ineens behoorlijk wat boten langs de pier van de ferry varen. De maltezers komen dus met eigen luxe schip hier de zondag in de baai liggen om te zonnen, zwemmen en te lunchen. Het water in Paradise baai heeft die heerlijke mediteraanse blauwe kleur.

Praktische informatie over Malta

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  mt
 • Hoofdstad
  Valetta
 • Aantal inwoners
  400.000
 • Oppervlakte
  2x Texel
 • Reistijd
  3:00
 • Talen
  Maltees en Engels
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdverschil
  geen
 • Tijdsverschil
  geen
 • Telefooncode
  356
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Douane
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Prikken
  nee
 • Aanvlieghaven
  Malta (MLA)
 • Nationale feestdagen
  21 september Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Breaking: bekende rotsboog op Malta ingestort!

Het Blauwe Raam op het Maltese eiland Gozo is ingestort! Een zware storm vaagde de toch al ernstig door erosie aangetaste rotsboog weg. Hierdoor is Malta een bekende toeristische trekpleister armer.

Het Blauwe Raam op het Maltese eiland Gozo is ingestort! Een zware storm vaagde de toch al ernstig door erosie aangetaste rotsboog weg. Hierdoor is Ma...

Malta - Party pelgrims

Met zijn azuurblauwe zee, zonaanbidders en feestende horden toeristen is het makkelijk om Malta af te doen als hedonistisch party-eiland. Het tegenovergestelde is waar: voor locals staat het leven in het teken van God, met een kerk voor iedere dag van het jaar en een priester voor elke duizend inwon...

Met zijn azuurblauwe zee, zonaanbidders en feestende horden toeristen is het makkelijk om Malta af te doen als hedonistisch party-eiland. Het tegenove...