Ghana image

Ghana


Reisgids

Ghana
Afrika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ghana wordt ook wel Afrika voor beginners genoemd. Dit is omdat het vervoer hier makkelijk gaat en de bevolking erg vriendelijk is. Ook is het een veelzijdig land met mooie stranden, laagvlaktes, een rijke cultuur, levendige steden en veel wildlife. In Ghana is een groot deel van de inwoners op de een of andere manier verbonden met de cacao-industrie. Het land bestaat voor een groot deel uit laagvlakte en in het noorden bevindt zich de savanne. Aan de kust vind je paradijselijke stranden met een aantal luxe resorts.

Flora en fauna genoeg in Ghana; er zijn regenwouden, nationale parken, watervallen, en vele diersoorten als olifanten, apen, krokodillen en antilopen. Leuke steden zijn er ook te vinden. De hoofdstad Accra is misschien niet een hele romantische stad, maar je kan er prima eten, goed winkelen en uitgaan. Breng voor de geschiedenis en cultuur van het land een bezoek aan Cape Coast, Elmina en Kumasi. Vlakbij studentenstad Cape Coast staat een fort waar vroeger slaven moesten verblijven totdat ze getransporteerd zouden worden. Hier kom je veel te weten over de geschiedenis van de stad. Elmina was het centrum van de Nederlandse slavenhandel, wat te zien is bij het kasteel van Elmina. Nu is het een mooie plek waar je veel kleurige vissersboten tegenkomt. In Kumasi kan je de Afrikaanse cultuur bewonderen, bijvoorbeeld bij de enorme Kejetia markt. Het verkeer is ontzettend druk en overweldigend, dus is het een idee om bij Bosumtwimeer te verblijven en van daaruit naar de stad te gaan. Het Bosumtwimeer is een kratermeer met een diameter van acht kilometer en een prachtige plek om te verblijven.

Wat natuur betreft moet je vooral een bezoek brengen aan de nationale parken Kakum en Mole. Het Mole nationaal park is een populaire safariplek in Ghana. Hier kan je vooral goed wandelsafari’s maken. Hier in het savannelandschap kom je, als je geluk hebt, olifanten, buffels, antilopen en apen tegen. Het nationale park Kakum bestaat uit regenwoud en je kan er hoog in de bomen een wandeling maken over hangbruggen (een Canopy tour). Het plaatsje Hohoe is een goed startpunt als je een excursie wil maken naar de Wli waterval en het Tafi Monkey Sanctuary waar er apen samen met de lokale bevolking leven. In het beschermde Bobiri regenwoud kan je goed wandelen. Het is in Ghana erg vochtig en warm in het zuiden en in het noorden kan het heel heet en droog zijn. Langs de kust is het door de zeewind iets koeler. 

In Ghana wordt veel met handwerk gedaan. Overal in het land kom je houtbewerkers, pottenbakkers en wevers tegen. Ook houden ze erg van dansen op allerlei soorten muziek. De Ghanese keuken bestaat uit pittige gerechten met veel vlees, vis, deeg, rijst, bakbananen en soepen. Op de vele festivals die gehouden worden, wordt uitgebreid gegeten, gedanst en muziek gemaakt en is dus een leuke manier om de cultuur van Ghana te ervaren. 

Wat zegt de community

(4)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Cape Coast, Ghana
Cape Coast, Ghana
Cape Coast
Ejbaaijens
Drukte aan de Coast
Drukte aan de Coast
Cape Coast
Dianadm
Anomabo
Anomabo
Cape Coast
Dianadm

Praktisch

 • Het advies is om altijd alert te zijn op het risico van berovingen, afpersing en geweld. In het noordoosten van Ghana kan het nog wel eens onrustig zijn door conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen over leiderschap en land. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Ghana:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Gele koorts

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Ghana kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Ghana cedi (GHS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 maart – Onafhankelijkheidsdag

  Op deze dag wordt gevierd dat Ghana op 6 maart 1957 onafhankelijk werd van de Britten.

  21 september – Stichtersdag

  De verjaardag van Kwame Nkrumah, een Ghanese staatsman die toezicht hield op de onafhankelijkheid van het land. Hij was de eerste president en de eerste premier van Ghana.

  Suikerfeest, Hemelvaart Mohammed, het Offerfeest, Bedevaart naar Mekka, de geboortedag van Mohammed en Dag van de boeren vallen ieder jaar op een andere datum. 

 • Ghana – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Ghana, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Ghana gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type G
 • Tijdsverschil: 2 a 3 uur
  De hoofdstad van Ghana is Accra.
  Het oppervlak van Ghana is 40% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Engels.