Gabon

Gabon ligt aan de westzijde van Centraal-Afrika. Het grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. De kustlijn aan de Atlantische Oceaan in het westen bedraagt zo'n 885 kilometer. De kustlijn is tevens het laagste punt van het land. Over de hoogste top bestaat enige onduidelijkheid. De een zegt dat Mont Iboundji 1575 meter hoog is -en dus het hoogste punt van het land-, terwijl de ander beweert dat deze berg slechts 972 meter hoog is. Dan zou Mont Bengoué met 1070 meter het hoogst zijn.

Het landschap van Gabon is te verdelen in drie delen: de smalle kustvlakte, het heuvelachtige binnenland en de savannes in het oosten en zuiden. Ongeveer 80 procent van het hele landoppervlak bestaat uit tropisch regenwoud. 
Gabon kent een tropisch klimaat. Het is er warm en vochtig, met gemiddelde temperaturen van 26 graden. Het land kent duidelijke droge en regenseizoenen. Het lange, droge seizoen loopt van mei tot september. In oktober en november loopt het korte regenseizoen. December en januari zijn weer relatief droog, waarna het lange regenseizoen weer van kracht is tussen februari en april.  

In 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Frans is nog steeds de officiële taal van Gabon. De meeste mensen wonen in hoofdstad Libreville en de grote steden Port Gentil en Franceville. Dit komt vooral door de ondoordringbaarheid van het tropisch regenwoud, dat bijna driekwart van het landoppervlak beslaat. Door houtkap, olievoorraden en andere grondstoffen is Gabon een relatief rijk land, maar slechts een kleine elite profiteert van die rijkdom. Gabon is ongerept. Een safari hier is totaal anders dan eentje in zuidelijk Afrika. In Gabon komt het neer op details en geduld.

Een paar jaar geleden heeft president Omar Bongo een netwerk van dertien nationale parken aangewezen, vooral dankzij toedoen van de ecologisten Micheal Fey en Lee White. In deze parken, maar ook erbuiten, kun je naast de adembenemende flora ook laaglandgorilla’s, chimpansees en bosolifanten (op het strand!) treffen.

 

Informatie over Gabon

Alle highlights van Gabon

Beste foto's & tips van Gabon

'362712' door Bruneau '362712' door Bruneau

GabonKustgebied

GabonKustgebied

Laagland van Gabon

Bruneau

Luchtfoto van Gabon, ten zuiden van Port Gentil. Duidelijk is een (bijna) afgesneden meander van een rivier te zien. Nog even en er blijft een hoefijzervormig meer over. Ook zie je een soort van kaarsrechte donkere lijnen door het oerwoud lopen. Dat zijn trajecten waar in het verleden kabels hebben gelegen om seismisch onderzoek te doen voor de opsporing van olie. De kabels zijn allang weg en het oerwoud heeft de lijnen alweer bijna weggewerkt. Op de grond zie je er niets meer van.

'132450' door joycepont '132450' door joycepont

GabonKustgebied

GabonKustgebied

Slender snouted...cro

joycepont

Nieuwe poging...

'362721' door Bruneau '362721' door Bruneau

GabonGabon binnenland

GabonGabon binnenland

Mangolaan in Gabon

Bruneau

Deze mangolaan verwijst naar vervlogen tijden. Duidelijk is te zien dat de mangobomen tegen de 100 lopen. Dit kun je zien doordat ze hun ronde vorm verliezen en uitstulpingen krijgen, alhoewel je dat op deze foto niet echt goed ziet. Deze laan is vlakbij een Franse missiepost in het binnenland aan een brede rivier (Mission Sainte Anne). Alleen te bereiken per vliegtuig en daarna nog een fikse boottocht.

Praktische informatie over Gabon

 • Officiele website
  http://-
 • Beste reistijd
  juni t/m augustus
 • Internet extentie
  ga
 • Hoofdstad
  Libreville
 • Aantal inwoners
  1,3 miljoen
 • Oppervlakte
  40% van Frankrijk
 • Reistijd
  13:00
 • Talen
  Frans
 • Religie
  christendom
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  1 uur vroeger
 • Telefooncode
  241
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts, soms choleraverklaring
 • Aanvlieghaven
  Libreville (LBV)
 • Nationale feestdagen
  16 augustus Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Hilarisch: deze dieren zijn doodsbang voor hun reflectie

Even schrikken! Deze dieren in diverse Gabonese wildparken zien voor het eerst hun spiegelbeeld. De meesten deinen terug, maar de echte macho-mannetjes gaan verhaal halen. Het project is verzonnen door de Franse wildlifefotograaf Xavier Hubert-Brierre, die de spiegels neerzette om het gedrag van de...

Even schrikken! Deze dieren in diverse Gabonese wildparken zien voor het eerst hun spiegelbeeld. De meesten deinen terug, maar de echte macho-mannetje...

Gabon, Afrika

Het centraal Afrikaanse land Gabon is voor driekwart bedekt met tropisch regenwoud. In deze haast ondoordringbare bossen en moerassen wonen chimpansees, gorilla’s en bosolifanten. In de namiddag komen ze het strand op om te relaxen. Columbus ging op zoek naar de dieren van één van de minst ontdekte...

Het centraal Afrikaanse land Gabon is voor driekwart bedekt met tropisch regenwoud. In deze haast ondoordringbare bossen en moerassen wonen chimpansee...