Gabon image

Gabon


Reisgids

Gabon
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Gabon ligt aan de westzijde van Centraal-Afrika. Het grenst aan Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. De kustlijn aan de Atlantische Oceaan in het westen bedraagt zo'n 885 kilometer. De kustlijn is tevens het laagste punt van het land. Over de hoogste top bestaat enige onduidelijkheid. De een zegt dat Mont Iboundji 1575 meter hoog is -en dus het hoogste punt van het land-, terwijl de ander beweert dat deze berg slechts 972 meter hoog is. Dan zou Mont Bengoué met 1070 meter het hoogst zijn.

Het landschap van Gabon is te verdelen in drie delen: de smalle kustvlakte, het heuvelachtige binnenland en de savannes in het oosten en zuiden. Ongeveer 80 procent van het hele landoppervlak bestaat uit tropisch regenwoud. 
Gabon kent een tropisch klimaat. Het is er warm en vochtig, met gemiddelde temperaturen van 26 graden. Het land kent duidelijke droge en regenseizoenen. Het lange, droge seizoen loopt van mei tot september. In oktober en november loopt het korte regenseizoen. December en januari zijn weer relatief droog, waarna het lange regenseizoen weer van kracht is tussen februari en april.  

In 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Frans is nog steeds de officiële taal van Gabon. De meeste mensen wonen in hoofdstad Libreville en de grote steden Port Gentil en Franceville. Dit komt vooral door de ondoordringbaarheid van het tropisch regenwoud, dat bijna driekwart van het landoppervlak beslaat. Door houtkap, olievoorraden en andere grondstoffen is Gabon een relatief rijk land, maar slechts een kleine elite profiteert van die rijkdom. Gabon is ongerept. Een safari hier is totaal anders dan eentje in zuidelijk Afrika. In Gabon komt het neer op details en geduld.

Een paar jaar geleden heeft president Omar Bongo een netwerk van dertien nationale parken aangewezen, vooral dankzij toedoen van de ecologisten Micheal Fey en Lee White. In deze parken, maar ook erbuiten, kun je naast de adembenemende flora ook laaglandgorilla’s, chimpansees en bosolifanten (op het strand!) treffen.

 

Reisinspiratie

Van onze community

Transjungle expedities gaat weer naar Loango, Gabon
Transjungle expedities gaat weer naar Loango, Gabon
Kustgebied
Mathon
Loango National Park
Loango National Park
Kustgebied
Joycepont
Mangolaan in Gabon
Mangolaan in Gabon
Gabon binnenland
Bruneau

Praktisch

 • Er zijn vaak demonstraties en stakingen in Gabon. Dit kan voor grote vertragingen in de afwerking van administratieve zaken zorgen. De wegen in Gabon zijn erg slecht. Autorijden is een hele opgave: het rijgedrag van andere automobilisten kan zeer gevaarlijk zijn.
  Vooral in Libreville en Port-Gentil komt veel criminaliteit voor. Loop in deze (en andere) grote steden na zonsondergang niet alleen over straat. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Gabon:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Gele koorts

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Gabon kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: CFA Frank (XAF). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  12 maart - Dag van Vernieuwing
  Op deze dag wordt de oprichting van de Gabonese Democratische Partij in 1968 gevierd. 

  17 april - Woman's Day
  International Woman's Day valt op 8 maart. In Gabon wordt deze dag op 17 april gevierd. 

  1 mei - Labour Day
  De Dag van de Arbeid. 

  6 mei - Martyr's Day
  De dag van de martelaren is een jaarlijks terugkerende dag waarop de soldaten herdacht worden die hun leven verloren tijdens de verdediging van de soevereiniteit van het volk.

  17 augustus - Onafhankelijkheidsdag
  Op 17 augustus 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk.  

  1 november - All Saint's Day
  In Nederland ook wel bekend als Allerheiligen.

   

   

 • Gabon – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Gabon, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Gabon gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type C
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Gabon is Libreville.
  Het oppervlak van Gabon is 40% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Frans.