Het Suriname van vroeger image
Cecile janisse

Het Suriname van vroeger

Benieuwd hoe Suriname er een eeuw geleden uitzag? Tijdens een reis in opdracht van het Tropenmuseum zijn er dozen ontdekt met foto’s van Suriname uit de periode 1904-1937.

Bruine dozen
Twee jaar geleden ging Janneke van Dijk op reis naar Suriname in opdracht van het Tropenmuseum. Zij ontdekte een stapel bruine dozen in het depot van het Surinaams Museum in de oude muziekschool in Paramaribo. De dozen bevatten glasnegatieven van de fotografe Augusta Curiel (1873-1937).

Boek
Afgelopen maand is er in samenwerking met het Surinaams Museum een boek uitgekomen met de foto’s van Augusta. De glasnegatieven bleken niet zomaar wat kiekjes te zijn, maar uniek beeldmateriaal van uitzonderlijke kwaliteit. Het gaat om een bijzondere vondst aangezien er nauwelijks foto's bestaan van Suriname uit die tijd.

Drie zussen
Augusta en haar twee zusjes waren ongehuwd en in gezamenlijk bezit van een fotostudio. Augusta was fotografe, Anna hielp met het verwerken van het beeldmateriaal en oudste zus Elizabeth zorgde voor het huishouden. In die tijd was het niet raar voor Surinaamse vrouwen om een eigen bedrijf te hebben, hoewel vrouwelijke fotografen zeldzaam waren.

Onthulling
Augusta heeft jarenlang gebeurtenissen in Suriname gefotografeerd, wat tot een unieke collectie heeft geleid. De onthulling van het standbeeld van Koningin Wilhelmina op het Gouvernementsplein en de kermis en de markt aan de overkant zijn daar een onderdeel van. Maar ook de plantages en de katoenpluk worden afgebeeld in de verzameling.

Glasplaten
Hoewel de inkomsten van de zusjes waarschijnlijk van het fotograferen van portretten moest komen, zijn daar weinig voorbeelden van overgebleven. Waarschijnlijk maakten de zusjes de dure glasplaten weer schoon voor hergebruik.

De foto’s van Augusta Curiel zijn te bekijken op de website van het Tropenmuseum. Kijk op
www.tropenmuseum.com
Klik door naar 'collecties' en zoek op de naam Curiel.