In de Grand Canyon van Peru image
Lkoedam

In de Grand Canyon van Peru

De Colca Canyon is de Grand Canyon van Peru. Maar in tegenstelling tot zijn Amerikaanse broer barst de ravijn van het (inheemse) leven.

In de Colca Canyon wonen en werken inheemse volken als de Collagua en Cabana. Foto: Beto Adame.
In de Colca Canyon wonen en werken inheemse volken als de Collagua en Cabana. Foto: Beto Adame. (© Columbus Travel 2015)


De 4160 meter diepe Colca Canyon veegt de vloer aan met de concurrentie – het ravijn is twee keer zo diep als de Grand Canyon. En bijna net zo populair. Vanuit de stad Arequipa reizen colonnes toerbussen naar de vervaarlijk ogende kloof, omringd door vulkanen en geflankeerd door spectaculaire terrassen waarop sinds mensenheugenis met behulp van smeltijs van nabijgelegen vulkanen onder andere maïs en aardappelen worden verbouwd. Op de bodem stroomt de op veel plekken woeste rivier de Colca.Buurten bij pre-IncavolkenWil je het overweldigende natuurschoon in alle vrijheid verkennen, reis dan per terreinwagen. Ruim veel tijd in voor stops in de inheemse dorpjes, die ondanks het toerisme verrassend traditioneel zijn gebleven. De locals, bestaande uit de pre-Incavolken Collagua en Cabana, zijn hartelijk en nodigen je graag uit voor een chicha, een maïsbiertje. September tot december en juni tot augustus zijn de beste reistijden, dan is het respectievelijk zaai- en oogsttijd en wordt er overal op de terrassen hard gewerkt in kleurrijke traditionele kledij. Richt je hoofdzakelijk op dorpjes aan de noordzijde van het ravijn, bereikbaar via eeuwenoude voetpaden, maar moeilijker toegankelijk en dus minder druk bezocht.Ga toch fietsen (of aan de wandel)De bergwanden van de Colca Canyon worden doorsneden door een wirwar van eeuwenoude voetpaden met indrukwekkende vergezichten, traditionele dorpjes en natuurfenomenen – een paradijs voor iedere hiker. Een goede uitvalsbasis voor voettochten is het rustige dorpje Cabanaconde, waar Walter Tinto, geoloog en eigenaar van het kleine hotelletje Kuntur Wassi, je graag tekst en uitleg geeft over de meest bijzondere trails. Ga met hem mee om sancayo, een cactusvrucht waarvan een heerlijk sapje wordt gemaakt, te plukken. Heb je meer tijd, hike dan bijvoorbeeld in vier dagen naar de watervallen van Huaruro op de bodem van het ravijn of in evenveel dagen naar de vulkaan Ampato.Geen hiker? De hoofdweg en de bergpaden van de Colca Canyon garanderen ook een spectaculaire fietstocht.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)