Ciudad Perdida

Foto door Reisreporter RobHoekstra

Ciudad Perdida, ook wel bekend als ‘Lost City’, is een van de grootste precolumbiaanse dorpen ontdekt in Amerika. Er zijn ongeveer 150 stenen terrassen die tussen de elfde en veertiende eeuw zijn gebouwd en ooit diende als fundering voor huizen. Lost City ligt verborgen in een diep, dik bos tussen bergen en ver van de toegankelijke weg af. Een hike heen en terug kost je zes dagen.

Informatie over Ciudad Perdida

Beste foto's & tips van Ciudad Perdida

'547523' door RobHoekstra '547523' door RobHoekstra

ColombiaCiudad Perdida

ColombiaCiudad Perdida

Kogi kindjes

RobHoekstra

Iets wat me is bij gebleven van de 4 daagse wandeltocht naar la ciudad perdida zijn de soms nog piepjonge Kogi kindjes die je daar helemaal alleen ziet ronddwalen. Dit meisje (ik schat een jaar of 4) liep ons op haar blote voetjes tegemoet. Ze droeg daarbij ook nog eens een baby op haar rug die ze middels een hoofdband op haar plek hield. De Kogi kennen het regenwoud op hun duimpje. En dat moet ook wel natuurlijk wanneer je je als peuter al moet kunnen redden in je eentje.

'553007' door RobHoekstra '553007' door RobHoekstra

ColombiaCiudad Perdida

ColombiaCiudad Perdida

Rookhuisjes van de...

RobHoekstra

Tijdens onze wandeling door de Sierra Nevada naar La Ciudad Perdida werden we regelmatig ingehaald door de Kogi indianen (de oorspronkelijke bewoners van dit gebied) Iedere keer weer verbaasde ik me over hun doordringende (rook)geur. Alsof je werd ingehaald door een vat vers gerookte paling. Toen we later een van hun huisjes passeerden en uitleg kregen over hun leefwijze bleek wel wat de oorzaak hiervan was. Ze gebruiken hun huisjes dus letterlijk als rookoven. Een knappe schoorsteen of afzuigkap hebben ze er nog niet. Alle rook zoekt zijn weg door het rieten dak naar buiten. Gelukkig leven de Kogi voornamelijk buiten want erg gezond lijkt het me niet om hele dagen binnen te zitten daar.

'545612' door RobHoekstra '545612' door RobHoekstra

ColombiaCiudad Perdida

ColombiaCiudad Perdida

Indianen van de Sierr

RobHoekstra

De Sierra Nevada de Santa Marta is een unieke piramidevormige berg op de meest noordelijke uitloper van de Andes in het noorden van Colombia. Op de hellingen leven vier aparte maar onderling verwante indianenvolken: de Arhuaco (of Ika), de Wiwa, de Kogi (hier op de foto) en de Kankuamo. Tezamen vormen ze een bevolking van 30.000. De volkeren zijn rechtstreekse afstammelingen van de Tairona indianen die ooit La ciudad perdida stichtten. Dit meisje is de dochter van de sjamaan en sloeg ons vanuit de deuropening van haar huisje een poosje gade.

Laat kaart zien