Timing is alles: 5x de beste reisbestemmingen in december image
Malou van Breevoort

Timing is alles: 5x de beste reisbestemmingen in december

Ook wel eens in het verkeerde seizoen ergens het vliegtuig uitgerold? Dergelijke regiefoutjes komen niet meer voor met de maandelijkse Columbus Reisplanner. Wij helpen je vast op weg met de beste reisbestemmingen voor december.

1. Ontsnap naar de beste winter escape van Europa

De hoogste gemiddelde temperatuur in Europa in december vind je op de Canarische Eilanden. Dus ben je op zoek naar een winter escape dicht bij huis? Vlieg dan naar onze favoriet La Gomera, waar het met 22 graden en 32 mm neerslag aangenaam warm en overwegend droog is.

La Gomera is het op een na kleinste bewoonde Canarische Eiland en moet niets hebben van het massatoerisme dat op buureilanden Tenerife en Gran Canaria welig tiert. Wandelaars en rustzoekers kunnen hun hart ophalen. Dit moet je doen op La Gomera:

Wees in de wolken Aan de top van de 1487 meter hoge Alto de Garajonay ligt het hele eiland aan je voeten. Op een heldere dag heb je een magistraal uitzicht op de vulkaan Teide op Tenerife en de eilanden La Palma en El Hierro. Het startpunt van de korte, maar pittige wandeltocht naar de top is de parkeerplaats El Contadero, aan de TF-713.

Zwem in een zoutwaterbad Even buiten Hermigua ligt bij Punta Gabina een opmerkelijk zoutwaterbad. Half in de zee verzonken en omringd door grillige rotspartijen en enkele gigantische stenen pilaren van een voormalig bananenoverslagstation. Het water wordt dagelijks vanzelf ververst: bij vloed ligt het bad onder water. Dobberend in het kalme water, omringd door vissen, heb je een fantastisch uitzicht op de kustlijn en het hoger gelegen dorp Agulo. Doe dit aan het eind van de middag, als de laatste zonnestralen de nabijgelegen vallei in een gouden gloed onderdompelen.

Ga van die weg af Huur een mountainbike en verken La Gomera off-the-road. Bike Station Gomera in Valle Gran Rey verhuurt mountainbikes, maar organiseert ook diverse begeleide dagtours, variërend van veertig tot zeventig kilometer en voor zowel beginners als echte diehards. Je overbrugt hoogteverschillen tot ruim 1000 meter, Avda. Maritima 10, tel. 922-805082.
 Ontloop het Canarische massatoerisme op La Gomera (Foto: Columbus Communitylid reispaspoort)

2. Dompel jezelf onder in Costa Rica

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Dit Midden-Amerikaanse landje, dat nauwelijks groter is dan Nederland, heeft de hoogste soortendichtheid ter wereld en is duurzamer, welvarender én veiliger dan omringende staten. Dit moet je doen in Costa Rica:

Duik in het hemelsblauwe water van de onbekende vulkaan in Nationaal Park Volcán Tenorio, ten westen van het Arenal-stuwmeer. Alleen reizigers met eigen vervoer kunnen er komen en de prachtige, korte wandeling maken door nevelwoud naar de knalblauwe rivier Rio Celeste, met bijbehorende kokende modderpoelen en een hete bron waar je kunt baden. Een hike naar de drie toppen van de vulkaan duurt langer, zo’n twee dagen. Entree bij het dorp Bijagua.

Spot de luiaard in Nationaal Park Cahuita, de Caribische, stillere equivalent van het bekendste nationale park Manuel Antonio aan de Pacifische kust. Klein, met lage bomen, waardoor je veel ziet en goed kunt fotograferen: apen, slangen, wasberen, neusberen, vleermuizen, luiaards en meer.

Vaar in een stroomversnelling dwars door met oerwoud begroeide kloven, op een van de beste kano- en raftingparcours ter wereld met een paar vijfdeklas afdalingen: de Río Pacuare en Río Reventazón. Tours van één tot acht dagen, mogelijk in combinatie met andere extreme sporten zoals canyoning.
 
Costa Rica verovert ons hart met zijn vele ecoresorts (Foto: Pacuare Lodge)

3. Ga van de paden af in Noord-Chili

Van het noorden naar het zuiden is Chili maar liefst 4300 kilometer lang en als reiziger is het dus omwille van de tijd vaak kiezen of delen. Wij kiezen voor het noorden van het land vanwege de veelzijdigheid aan spectaculaire landschappen, die in de regel vaak minder bekend en toeristisch zijn dan de highlights in het zuiden. Dit moet je doen in Noord-Chili:

Relax in het warmwaterbad van Polloquere Aan de rand van de Salar de Surire, een grote zoutvlakte in het noordoosten, ligt een natuurlijk zwavelhoudend bad. De ligging van het bad, met zicht op met sneeuw bedekte vulkanen, is ongekend mooi. Omdat het zo afgelegen en moeilijk bereikbaar is (volg de A319) ben je waarschijnlijk de enige bezoeker, gps 18°54’zuid, 68°59’west.

Spot pinguïns vanuit een vissersboot Vanuit Punta de Choros kun je een schitterende boottocht maken door het Reserva Nacional Pinguïno de Humboldt. Je vaart langs drie eilandjes die bevolkt worden door onder meer zeeleeuwen, Humboldt-pinguïns en vele vogelsoorten. Vraag vissers aan de kade naar de mogelijkheden.

Bezoek de grootste openluchtkopermijn ter wereld Kijkend in de diepte van de Chuquicamata-mijn, twintig kilometer ten noorden van Calama, lijken die vrachtauto’s dinky toys; in werkelijkheid hebben alleen al de wielen een doorsnee van een paar meter. De excursies vinden alleen op werkdagen plaats en zijn gratis, maar je moet je wel van tevoren aanmelden.
 Deze warmwaterbron in Noord-Chili heb je voor jezelf (Foto: Paul de Roos)

4. Speel avonturier in de Amazone

De minste kans op regen in Colombia heb je tijdens onze winter. Waar de thuisblijvers met wind tegen, koud en regen ploeteren, ga jij op ontdekkingsreis in de Amazone. Het departement Vaupés is een van de meest afgelegen en bijzondere plekken van Colombia. Dit moet je doen in Colombia:

Neem Bogota als startpunt van je reis De hoogste concentratie toeristen is te vinden in La Candelaria, de enige koloniale buurt van de hoofdstad. De meeste slenteren een rondje door de hellende straatjes van de charmante wijk, brengen een bezoek aan het Goudmuseum en nemen de kabelbaan naar het kerkje Monserrate. Maar dat kan ook anders. Wist jij dat Bogota een van de meest fietsvriendelijke steden van Latijns-Amerika is? Op zondag worden er zelfs de grootste wegen van de stad voor afgesloten. Kortom, huur een fiets of boek een fietstour om de stad te verkennen.

Beklim de berg Cerro Morroco Bekijk de zonsondergang bovenop dit bijzonder mooie rotsplateau dat op 300 meter boven de jungle van Vaupés uitstijgt. De klim naar het rotsplateau duurt een paar uur, onderweg kun je je onderdompelen in een verfrissende waterval. Het mooiste uitzicht is bij zonsondergang, waarna je je hangmat ophangt onder een overhangende rotswand en de avond doorbrengt bij het kampvuur.

Bezoek in de vroege ochtend de markt van Mitú En zie hoe de lokale bewoners aanmeren met lange houten kano’s met hun vis of cassave om te verkopen op de markt, pal aan het water.
 Dít uitzicht over de Amazone in Colombia moet op je bucketlist (Foto: Malou van Breevoort)

5. Ontdek het andere gezicht van Gambia

Gambia heeft zijn reputatie tegen: in de media wordt al snel een beeld geschetst van een derdewereldland met sekstoerisme en een beetje strand. De realiteit is anders: het kleinste land van het Afrikaanse vasteland – een derde van het oppervlak van Nederland – herbergt een verrassend grote variatie aan landschappen en attracties. Dit moet je doen in Gambia:

Ga kanoën in een heilig woud Hoewel Makasutu Forest slechts tien vierkante kilometer groot is, vind je er nog vier verschillende ecosystemen: savanne, wetlands, palm- en rivierbos. Overal waar we gaan, zien we volop wildlife: talloze bijzondere vogels maar ook bavianen en kleinere apen, antilopen, krokodillen. Maar wat op ons de grootste indruk maakt is het evenwicht dat hier is gevonden tussen de natuur en de mens − lokale boeren telen nog steeds groenten in het westen van het gebied en vrouwen verzamelen bij laag water oesters die op de mangrovewortels zitten. Bijzondere aanrader is de avondlijke kanotocht naar Bird Island, een eiland waar met zonsondergang honderden reigers naartoe vliegen om te slapen.

Relax op het mooiste strand van het land Door de fijne zandstranden en het zonnige klimaat zijn ooit slaperige vissersdorpjes uitgegroeid tot resortplaatsen van formaat. Maar omdat de toeristen liever op een kluitje zitten, heb je veel mooiere stukken kust praktisch voor jezelf. Zo ligt bij het plaatsje Sanyang een strand dat terecht Paradise Beach wordt genoemd: wit zand omzoomd door palmbomen, in een baai met helderblauw water. Je loopt er nauwelijks andere reizigers tegen het lijf.

Schakel over op riviertijd Landinwaarts laat het land een veel minder bekende kant van zich zien: dichte jungle met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Ronduit spectaculair is het verder stroomopwaarts gelegen River Gambia National Park, een verzameling onbewoonde eilanden in de omgeving van het dorpje Kuntaur, omringd door tropisch regenwoud, savanne en mangroven. Wat ons betreft dé plek om aapjes te kijken, waaronder franjeapen, bavianen en chimpansees. Je mag als toerist niet aan land komen, maar een kanotocht vanuit Kuntaur of Janjanbureh voert je langs de oevers.

Verken de natuur van Gambia vanuit een kano (Foto: Sylvia Overkamp)