De 5 móóiste plekken om zeeschildpadden te zien image

De 5 móóiste plekken om zeeschildpadden te zien

In alle (sub)tropische zeeën komen zeeschildpadden voor. Dit zijn wat ons betreft de mooiste en ongereptste plekken om ze te zien. Plus: zo handel je als er een tegenkomt. 


Het blijft magisch om zelf schildpadden te spotten (Foto: Jeremy Bishop, Unsplash)

1. Baa-atol, Malediven

Op het sublieme resorteiland Soneva Fushi – het is er níét goedkoop – kun je zelfstandig snorkelend op zoek gaan naar zeeschildpadden. Of kies een ander eiland met een eigen huisrif dat gemakkelijk vanaf de kant bereikbaar is, zoals Reethi Beach of White Sands.

2. Golf van Oman, Oman

Een van de grootste zeeschildpaddenkolonies ter wereld vind je bij het Omaanse plaatsje Sur, waar de dieren aan land komen om hun eieren te leggen. Sla de meest toeristische plaats Ras al Jinz over en neem een duik in het water tussen de zuidelijker gelegen kustplaatsen. De meeste legstranden zijn afgesloten om de dieren te beschermen. Bovendien heb je een vergunning nodig om de schildpadden te mogen bezoeken. Daarom kun je beter met een gids op pad gaan. 

3. Sipadan, Maleisië

In de paradijselijke onderwaterwereld rondom het eilandje Sipadan zwem je het hele jaar door schildpadden tegen het lijf, met als summum de paringsmaand augustus.

4. Ile Cocos, Seychellen

Voor de kust van de Seychellen is schildpadden spotten een koud kunstje. Maar de beste plek is Ile Cocos, waar de dieren niet schuw zijn en je lange tijd met ze kunt zwemmen. Ook het eiland Aldabra verdient een vermelding. Hier, midden in de Indische Oceaan, vind je de grootste populatie reuzenschildpadden ter wereld. Maar liefst honderdduizend exemplaren broeden op de stranden en nemen graag een duik in de ondiepe mangroven, waar ook manta’s, barracuda’s, hamerhaaien en kleine tropische vissen kind aan huis zijn.

5. Bahia, Brazilië

Alleen al op Boipeba ligt twintig kilometer aan witte stranden, die worden beschermd door koraalriffen (onze favoriet: het uitgestrekte Praia Coeira). Een ideale plek voor snorkelaars, die op zoeken kunnen gaan naar zee-egels, zeesterren en zeeschildpadden. Die laatste heeft het eiland zelfs zijn naam gegeven: m’boi pewa is het indianenwoord voor ‘platte slang’. Sluit de dag af op de Portão das Ostras, een boot die midden op het water ligt, op de vaarroute tussen Boipeba en Valença op het vasteland. Vissers leveren hier heerlijke oesters aan die je zo uit het vuistje of, zoals de locals graag doen, gegratineerd met kaas, kunt eten. Een oester is omgerekend 50 cent. Regel een boot via een lokale gids, ilhaboipeba.org.br.

Zo handel je als je er eentje tegenkomt

Stel, je loopt op een paradijselijk strandje en je komt een zeeschildpad tegen. Hoe handel je?

Bevries Schildpadden schrikken van beweging. Als het beestje net uit zee komt, laat haar dan eerst passeren totdat zij je niet meer kan zien en loop dan langzaam naar een plek waar je haar veilig kunt bewonderen. Het gaat dan idealiter om een locatie (zie illustratie) die op afstand ligt en wordt beschut door planten of bomen. Je zou nooit de ogen van de schildpad mogen zien. 

Praat zachtjes of, nog beter, houd je mond! 

Niet aanraken Schildpadden zijn allesbehalve knuffelbaar — ze stellen het niet op prijs geaaid te worden. 

Niet de weg terug blokkeren naar zee Blijf bij de schildpad om er zeker van te zijn dat zij niet wordt gestoord en veilig terug het water in kan gaan. 

Gebruik geen flits om foto’s te maken. 

Blijf op afstand Minimaal drie meter. 

Bron: Marine Conservation Society Seychelles