image
Getty Images

Verrassend: deze stad wordt het meest bezocht door toeristen

Wereldwijde metropolen trekken jaarlijks miljoenen internationale bezoekers. Hippe eettentjes, boeiende kunstcollecties en bijzondere architectuur werken als een magneet op reizigers. Maar opvallend genoeg staat niet Londen, Parijs, New York of Dubai op de eerste plek in de ranglijsten van meest bezochte steden ter wereld. De nummer één zal je wellicht verrassen …

Istanbul, Turkije. Foto: Getty Images

De Turkse metropool Istanbul staat bovenaan de lijst van steden met de meeste internationale bezoekers in 2023, onthult het mondiale marktonderzoeksbureau Euromonitor International, dat ieder jaar de Top 100 City Destination Index publiceert. De stad verwelkomde vorig jaar maar liefst 20,2 miljoen bezoekers, bijna anderhalf miljoen meer dan Londen (op nummer 2) en 3,4 miljoen meer dan Dubai (op nummer 3). Het bezoekersaantal steeg met ruim 26% ten opzichte van 2022, wat met name te danken is aan de afschaffing van de quarantainemaatregelen in China, waardoor Chinese reizigers weer vrij mochten reizen. En naar verwachting zal het aantal toeristen dat Istanbul in 2024 bezoekt alleen maar verder stijgen, nu Turkije de visumplicht voor Amerikaanse en Canadese reizigers per 1 januari 2024 heeft opgeheven. Dat Istanbul een top trekpleister is, is overigens ook niet verwonderlijk: het is de grootste stad van het land en wordt (ondanks dat Ankara de economische hoofdstad is) veelal gezien als de toeristische hoofdstad, met beroemde bezienswaardigheden als de Grote Bazaar, moskeeën zoals de Hagia Sophia en de met tegels en mozaïek omzoomde gangen van het Topkapi-paleis. 


Reizen na corona

De afschaffing van de quarantainemaatregelen in de Aziatische landen overigens ook terug te zien in de cijfers: Hongkong verwelkomde in 2023 maar liefst 2495% meer toeristen dan het jaar ervoor. Net als Bangkok was het een van de laatste steden om weer open te gaan na de coronapandemie. De Thaise hoofdstad zag een minder significante groei, maar staat met 142% alsnog op nummer twee in groeiende bezoekersaantallen. Over de gehele linie is in de index te zien dat internationale reizen zich hebben hersteld na de coronapandemie: tussen 2022 en 2023 steeg het aantal internationale aankomsten wereldwijd met 38%. 


Dit zijn de top 10 drukstbezochte steden in 2023:

 1. Istanbul, Turkije: 20,2 miljoen bezoekers
 2. Londen, Groot-Brittannië: 18,8 miljoen bezoekers
 3. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten: 16,8 miljoen bezoekers
 4. Antalya, Turkije: 16,5 miljoen bezoekers
 5. Parijs, Frankrijk: 15,5 miljoen bezoekers
 6. Hongkong, China: 14,7 miljoen bezoekers
 7. Bangkok, Thailand: 12,2 miljoen bezoekers
 8. New York City, Verenigde Staten: 11,7 miljoen bezoekers
 9. Cancún, Mexico: 10,8 miljoen bezoekers
 10. Mekka, Saoedi-Arabië: 10,8 miljoen bezoekers

Het gevaar van overtoerisme

Overtoerisme is een van de uitdagingen waar steden mee te maken hebben nu het toerisme weer opkrabbelt na de gevolgen van de coronacrisis, erkent ook Euromonitor. Sommige steden leggen beperkingen op, heffen hoge belastingen of verminderen de hotelcapaciteit om de toestroom van toeristen te beperken en het cultureel erfgoed te behouden, terwijl andere bestemmingen alternatieve bestemmingen of bestemmingen buiten de gebaande paden promoten.

Lees ook: Dit zijn de top 15 veiligste landen én steden ter wereld voor reizigers

En wat waren de aantrekkelijkste steden in 2023?

Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

Overigens zet Euromonitor in het onderzoek jaarlijks óók de populairste steden op een rij. Daarbij gaat het niet om de meeste bezoekers, maar wordt er naar maar liefst vergelijkt 55 criteria gekeken binnen economische en zakelijke prestaties, toeristische prestaties, toeristische infrastructuur, toeristisch beleid en aantrekkelijkheid, gezondheid en veiligheid, en duurzaamheid, om zo tot een score te komen die de aantrekkelijkheid van steden bepaalt. Opvallend genoeg is Istanbul dan in geen velden of wegen te bekennen in de top 20. Europa domineert de index met zeven van de tien beste steden en 63 landen in de top 100, met Parijs op een stevige nummer één-positie. Opvallende nieuwe binnenkomer in de top 10 is Tokio, die meteen de vierde plek weet te bemachtigen. Naast de afzwakking van de coronamaatregelen, is de yen sinds 2022 flink gedevalueerd, wat steeds meer toeristen naar de stad lokt die tegen lagere prijzen van de Japanse cultuur kunnen genieten. En net als bij de veiligste steden ter wereld staat Amsterdam centraal op de vijfde plaats. Helemaal nieuw in de top 100 aantrekkelijkste steden zijn Washington DC, Verenigde Staten (48e plek), Montreal, Canada (68e plek), Santiago, Chili (88e plek) en Vilnius, Litouwen (92e plek).

Top 20 aantrekkelijkste steden in 2023: 

 1. Parijs, Frankrijk
 2. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
 3. Madrid, Spanje
 4. Tokio, Japan
 5. Amsterdam, Nederland
 6. Berlijn, Duitsland
 7. Rome, Italië
 8. New York City, Verenigde Staten
 9. Barcelona, Spanje
 10. Londen, Groot-Brittannië
 11. Singapore, Singapore
 12. München, Duitsland
 13. Milaan, Italië
 14. Seoul, Zuid-Korea
 15. Dublin, Ierland
 16. Osaka, Japan
 17. Hongkong, China
 18. Wenen, Oostenrijk
 19. Los Angeles, Verenigde Staten 
 20. Lissabon, Portugal
Ook interessant: Dit zijn de top 10 beste wereldsteden van 2024

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.