image
Getty Images

Zo overleef je een lange vlucht in economy class

Hoe leuk het ook is om op vakantie te gaan, het gevoel dat je urenlang als een sardientje in blik opgepropt moet zitten kunnen we missen als kiespijn. Stoelen in economy class lijken alleen maar kleiner te worden naarmate te tijd vordert. Gelukkig zijn er slimme hacks om je reis meer comfortabel te maken. We zetten 11 onmisbare tips op een rij.

1. Boek je vlucht bijtijds

Zo overleef je een lange vlucht: boek je ticket bijtijds. Foto: Getty Images

 Wie zijn vliegticket bijtijds boekt, krijgt doorgaans niet alleen de beste prijs, maar heeft ook de meeste keuze uit luchtvaartmaatschappijen, vliegtijden en routes. Zo kun je ervoor kiezen om ’s nachts te vliegen zodat je nog een beetje kunt slapen, om een stop-over in te plannen of om een luchtvaartmaatschappij te kiezen die hoog scoort in comfortabele stoelen en goede service. 

Dit wil je weten: Skyscanner onthult feiten en fabels: met deze tips vind jij wél de beste vliegtickets

2. Let op het type vliegtuig als je boekt

Zo overleef je een lange vlucht: let op het vliegtuigtype. Foto: Getty Images

De meeste reizigers letten tijdens het boeken van hun vlucht niet op het type vliegtuig waarmee ze reizen. Maar het vliegtuigmodel kan wel degelijk relevant zijn om de juiste stoel uit te kunnen kiezen. Bijna elke luchtvaartmaatschappij ter wereld vermeldt het vliegtuigtype op de reserveringspagina van haar website. Zoek op de website van de luchtvaartmaatschappij naar de vlucht die jij wil boeken om erachter te komen in welk type vliegtuig deze vlucht uitgevoerd zal worden. Zodra je het exacte vliegtuigtype kent, kun je op websites zoals SeatGuru of SeatMaestro de beste stoel opzoeken. Zo kun je zien welk vliegtuig de meeste beenruimte biedt en waar je naast het raam zit of je stoel het verst achteruit kunt doen. 

Zo regel je de beste stoel

3. Kies voor een stoel achter in het vliegtuig

Zo overleef je een lange vlucht: kies voor een stoel achterin. Foto: Getty Images

Ga jij ook meestal voor de stoel voorin het vliegtuig? Er is toch een goede reden om een stoel achterin te kiezen: de service is waarschijnlijk beter. Wil jij een extra kussentje, oordopjes of nog een flesje wijn? Dan is de kans dat je wens ingewilligd wordt voorin het vliegtuig een stuk minder groot dan achterin. De simpele reden is dat alle rijen achter je kunnen zien wat er gebeurt en als jij dus je flesje wijn krijgt, andere passagiers hetzelfde willen. Hoe verder je achterin zit, hoe makkelijker een stewardess jou ongezien nog iets toe kan steken. Bovendien is de kans dat de stoelen naast je leeg blijven achterin een stuk groter dan voorin. Let voor je vlucht op of er nog lege rijen zijn die je last minute kan claimen. 

Dit en nog 14 andere vliegtuiggeheimen lees je hier

4. Regel een rij voor jezelf in het vliegtuig

Zo overleef je een lange vlucht: regel een rij voor jezelf. Foto: Getty Images

Deze travel hack is niet gegarandeerd, maar wie een gokje durft te wagen heeft goede kans van slagen. Reis je alleen, dan wil je waarschijnlijk het liefst óf aan het raam óf aan het gangpad zitten. Kies toch voor de middelste stoel bij het online inchecken. Mensen die samen reizen, willen niet gescheiden worden en zullen dus geneigd zijn een andere rij te kiezen. Als het vliegtuig niet is volgeboekt, is de kans groot dat je de rij helemaal voor je alleen hebt. Reis je samen, dan is het juist zaak om de middelste stoel te vermijden en bij een lege rij de raamzijde en het gangpad te kiezen. Een solo-reiziger zal eerder geneigd zijn om een andere rij te kiezen en dus is de kans groot dat de stoel tussen jullie in onbezet blijft. Deelt de luchtvaartmaatschappij toch iemand in op die plek, kun je altijd vragen om te ruilen: iemand zal uiteindelijk liever naast dan tussen jullie in zitten.


5. Ga voor premium economy

Zo overleef je een lange vlucht: ga voor premium economy. Foto: Getty Images

Knieën tegen de stoel voor je, geen beenruimte, pijn in de rug: vliegen in de economyclass is lang niet altijd een pretje. Tegen bijbetaling kun je jezelf trakteren op meer comfort in premium economy, ook wel economy plus genoemd. De stoelen zijn een paar centimeter breder en de rijen staan iets verder uit elkaar, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de reiziger. Ook zijn de stoelen verder verstelbaar, wat de zitpositie comfortabeler maakt, en is er vaak een voetensteun toegevoegd. Maar vaak zijn er ook iets betere maaltijdopties, luxere entertainmentsystemen en voordelen zoals voorrang bij het instappen en inchecken.

Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy, is dat het geld waard?

6. Zet je airmiles in voor een upgrade naar business class

Zo overleef je een lange vlucht: upgrade naar business class. Foto: Getty Images

Gratis luxer vliegen? Dat kan door handig gebruik te maken van de loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen en je opgespaarde airmiles in te zetten voor een upgrade naar businessclass. Heb je niet genoeg punten, dan zijn er ook manieren om goedkoper een businessclass-ticket te scoren. Je zult jezelf dankbaar zijn als je achteroverleunt in een eersteklas stoel, champagne drinkt en doet alsof je van kaviaar houdt. 

Zo spaar je airmiles en zo zet je ze maximaal in

7. Voorkom een jetlag

Zo overleef je een lange vlucht: voorkom een jetlag. Foto: Getty Images

Er zijn verschillende dingen die je vóór een vlucht kunt doen om een jetlag te voorkomen, of op zijn minst te verzachten. Kies voor een vlucht waarbij je overdag landt, zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voor vertrek en begin al vóór vertrek met het aanpassen van je slaappatroon. Want geloof ons, een etmaal wakker blijven vóór je reis om zeker te weten dat je ter plekke goed gaat slapen werkt gewoon niet. Vermijd alcohol tijdens de vlucht; ga liever voor water en bessen en zorg voor voldoende beweging. 


8. Overdrijf niet met je handbagage

Zo overleef je een lange vlucht: overdrijf niet met je handbagage Foto: Getty Images

Voor een langeafstandsvlucht heb je meer nodig dan voor een korte vlucht, maar dat betekent niet dat het een goed idee is om te veel in te pakken. Hoe groter je tas, hoe meer gedoe. Of je hebt te weinig ruimte voor je voeten, of je moet steeds opstaan om je tas uit de overhead locker te halen. Beide niet ideaal. Bewaar de belangrijkste zaken in een kleine tas onder de stoel voor je. De rest kan waarschijnlijk wel in het ruim. Zorg dat je elektronische apparaten goed opgeladen zijn en mee, ze mee in je handbagage, evenals een slaapmasker, oordopjes (noise cancelling headphones zijn je beste vriend!) en reinigingsdoekjes voor een beetje verfrissing. 

Handbagage-regels in het vliegtuig anno 2023: wat je wel en niet mee mag nemen

9. Trek comfortabele kleren aan

Zo overleef je een lange vlucht: trek comfortabele kleren aan. Foto: Getty Images

Laten we wel wezen: het vliegtuig is niet de plek om indruk op iemand te maken. Draag dus loszittende en vooral comfortabele kleding. Kies voor een ademende stof, zoals katoen, zijde of linnen. Vergeet niet om laagjes mee te nemen voor als het koud wordt; een vest of sweatshirt is altijd handig om bij de hand te hebben – deze kan je ook oprollen als een kussen als je ‘m niet gebruikt. Een capuchon kan fijn zijn als je wilt slapen. Hoe aanlokkelijk het ook kan zijn om je schoenen uit te trekken, is dat niet aan te raden. Vaak zwellen je voeten op en het kan een crime zijn om je schoeisel aan het einde van de dag weer aan te krijgen. Draag platte schoenen die je voeten warm genoeg houden (vergeet slippers!) en zonder hakken: in geval van nood moeten naaldhakken uit. Sneakers zijn bovendien comfortabel als je hele afstanden moet afleggen op de luchthaven. Sommige reizigers zweren ook bij compressiesokken, die de bloedcirculatie bevorderen en helpen tegen vermoeidheid. 


10. Maak je veiligheidsgordel over je deken vast

Zo overleef je een lange vlucht: doe je riem over je deken. Foto: Getty Images

Als je van plan bent om tijdens de vlucht te een dutje te doen, zorg er dan in elk geval voor dat je vastgemaakte veiligheidsgordel zichtbaar is. In geval van turbulentie moet deze vast en kunnen stewardessen langs de cabine komen om te controleren of iedereen z’n riem heeft vastgemaakt. Als je deken over je riem heen ligt kunnen ze je veiligheidsgordel zien en zullen ze je wakker maken om het te controleren. Dag, slaap! 

Hoe goed ken jij de veiligheidsinstructies in het vliegtuig? Doe de test!

11. Zorg voor een gezonde maaltijd

Zo overleef je een lange vlucht: zorg voor een gezonde maaltijd. Foto: Getty Images

Reizigers in de eerste klas mogen zich dan tegoed doen aan een door een chef samengestelde maaltijd, maar dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met een in verlept broodje of een lauwe bak rijst. Met een minimale planning kan een snelle maaltijd die je meeneemt van huis je een goed gevoel geven, in plaats van het opgeblazen en slome effect dat junkfood op hoogte op je lijf kan hebben. Verpak in herbruikbare bakjes of recyclebare folie een paar lichte snacks zoals noten, gesneden groenten en fruit voor tussendoor, en iets substantiëlers zoals een gestoomde zoete aardappel met beleg of een hummus- en groentewrap. Zorg er wel voor dat alles wat vloeibaar of smeerbaar is de limiet van 100 milliliter niet overschrijdt.
Geen tijd om je eigen eten in te pakken? Stop bij de kiosk in de buurt van je gate en ga op zoek naar de gezonde snacks zoals gemengde noten, proteïnerepen en pure chocolade (70% en hoger). Zoek naar misosoep of havermout in zelfstandige kommen, zodat je gewoon warm water kunt vragen aan het cabinepersoneel - maar vraag ze misschien om het water te gebruiken dat je zelf meebrengt.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.