image
Getty Images

Waarom je type vliegtuig wel belangrijk is - en hoe je de beste stoel regelt

Veel reizigers letten tijdens het boeken van hun vlucht niet op het type vliegtuig waarmee ze reizen. Maar het vliegtuigmodel kan wel degelijk relevant zijn om te weten hoeveel bagageruimte of om de juiste stoel uit te kunnen kiezen. Zo pak je dat aan. 

Waarom is je vliegtuigtype van belang?

Tenzij je een vliegtuigspotter bent, zul je je wellicht niet al te bewust zijn van de vele soorten vliegtuigen die er bestaan. Je hebt vast weleens gehoord van een Boeing, een Airbus of zelfs de Dreamliner, maar het verschil tussen een 737 of een 777 zullen de meeste reizigers niet weten. Toch kan het handig zijn om op het soort vliegtuig te letten wanneer je een vlucht boekt. Zo kan het vaak voorkomen bij de kleinere vliegtuigmodellen dat je opeens bij de gate je handbagage toch af moet geven, omdat er niet genoeg ruimte is in de vakken. Als je de mogelijkheid hebt, wil je misschien een groter vliegtuig kiezen dat doorgaans grotere bakken heeft om bagage in op te bergen.

Lees ook: waarom je nooit je vliegtuig moet boeken via een ticketsite

Hoe kom je erachter in welk type vliegtuig je vliegt?

1. Controleer je vluchtreserveringspagina
Bijna elke luchtvaartmaatschappij ter wereld vermeldt het vliegtuigtype op de reserveringspagina van haar website. Zoek op de website van de luchtvaartmaatschappij naar de vlucht die jij wil boeken om erachter te komen in welk type vliegtuig deze vlucht uitgevoerd zal worden. Hoewel elke website anders is, vind je de vliegtuiginformatie meestal bij de vluchtdetails.

2. Zoek het model op op ITA Matrix
Als het vliegtuigtype nog steeds onduidelijk is, typ je de luchthaven van vertrek, de bestemming en de geplande reisdatum in op de ITA Matrix, een zoekmachine voor vluchten. Zodra je je vlucht hebt gevonden, klik je op prijs om te zien op welk type vliegtuig voor deze vlucht gepland staat.

Luchtvaartmaatschappijen hebben soms schemawijzigingen, vooral voor vluchten die meer dan een paar maanden van tevoren zijn geboekt, waardoor de vluchttijden of het type vliegtuig kunnen veranderen. Dit gebeurt niet vaak, maar is mogelijk. Een verandering van vliegtuig gebeurt zelden kort voor de vertrekdatum, tenzij er een mechanisch probleem of vertraging door het weer is waardoor het vliegtuig moet worden vervangen. Wijzigingen op het laatste moment vergen extra werk voor het luchthavenpersoneel dat geboekte stoelen moet reorganiseren. Daarom proberen luchtvaartmaatschappijen dit te voorkomen. 


Wat zijn de bekendste typen vliegtuigen?

De meest voorkomende westerse vliegtuigfabrikanten zijn Airbus, Boeing en Embraer. Zo vliegt KLM enkel met Airbus, Boeing en Embraer, gebruikt Transavia exclusief Boeing en vliegt Easyjet juist alleen maar met Airbussen.  Elders zijn andere vliegtuigmaatschappijen populair: Tupolev is bijvoorbeeld een Russische fabrikant en zijn vliegtuigen zijn tegenwoordig vooral te vinden in voormalige Sovjetlanden. 

Lees ook: dit zijn de 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

Hoe verschillen de verschillende soorten vliegtuigen?

Als je een lange vlucht op de planning hebt, vermijd dan oudere vliegtuigen die bekend staan om hun lawaai. Nieuwe vliegtuigtypes zoals de Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350 worden gebouwd met lichtere composietmaterialen, waardoor ze minder brandstof verbruiken. Ze zijn ook beter voor je huid: ze worden meestal gebruikt op internationale vluchten en zijn voorzien van verbeterde luchtventilatie- en circulatiesystemen, waardoor de cabinedruk vergelijkbaar is met lagere hoogten. Hierdoor voel je je minder uitgedroogd en heb je, hopelijk, minder last van een jetlag.

Als je het leuk vindt om oriëntatiepunten vanuit de lucht te spotten, houd er dan rekening mee dat de meeste Airbus- kleinere ramen hebben dan Boeing-vliegtuigen, hoewel de Airbus A350 is gebouwd met grotere. In deze laatste kun je zelfs vanuit het gangpad prima naar buiten kijken.

Als je op zoek bent naar een ruimere cabine, zijn widebody-vliegtuigen met twee gangpaden uiteraard groter. Soms worden ze ook geleverd met nieuwere entertainmentsystemen omdat ze meestal worden gebruikt voor internationale langeafstandsvluchten.


Ik weet het type vliegtuig. Hoe kies ik de beste stoel? 

Het grootste voordeel van je type vliegtuig kennen is dat je het kunt gebruiken om de best mogelijke stoel te kiezen. Hoewel vliegtuigfabrikanten meestal hetzelfde formaat volgen voor het bouwen van de structuur van specifieke vliegtuigtypes, zijn er tal van dingen die een luchtvaartmaatschappij kan aanpassen bij het kopen van een nieuw vliegtuig. Dit kan zaken zijn als een specifiek motortype, waar ze keukens en toiletten willen plaatsen, en het aantal en de configuratie van stoelen. Een goedkope luchtvaartmaatschappij is bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in plaatsen van zoveel mogelijk stoelen dan in het aanbieden van speciale voorzieningen zoals bars en lounges aan boord.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs verschillende modellen van hetzelfde vliegtuig met andere indelingen: zo heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta verschillende modellen Boeing 767-300ER met verschillende cabineconfiguraties.

Probeer eerst naar de stoelplattegrond op je eigen reserveringspagina te zoeken om een idee te krijgen van de versie van het vliegtuig waarin je gaat vliegen, voordat je naar een stoelplattegrondsite gaat.

Zodra je het exacte vliegtuigtype kent, kun je op websites zoals SeatGuru of SeatMaestro de beste stoel opzoeken. Deze websites schetsen de vloot van een hele luchtvaartmaatschappij en voor sommige vliegtuigen kunnen er verschillende configuraties zijn. Dit kan je helpen stoelen te vermijden die dicht bij de badkamer staan of stoelen met een verkeerd uitgelijnd raam (zo kan er geen raam naast je stoel zijn, of kan een raam niet in het midden uitgelijnd zijn waardoor je voorover of achterover moet buigen voor een blik naar buiten).

Deze websites zijn ook uitstekend in het beschrijven van de soorten stoelen (bijvoorbeeld liggende of relaxstoelen in business class) en hun voorzieningen. Zijn er ingebouwde entertainmentschermen? Heeft het vliegtuig draadloos internet? Je kunt ook uitzoeken welke stoelen juist een beperkte rugleuning hebben of opbergruimte onder de stoel missen.

Lees ook: zo claim je je geld terug bij vertraging of annulering van je vlucht

Vliegtuigspotten? Zo onderscheid je de modellen

Het makkelijkste te verkennen vliegtuig is de enorme Airbus A380, die ramen over twee verdiepingen heeft die zich uitstrekken van neus tot staart. De Boeing 747 heeft ook een verdieping, maar deze strekt zich alleen uit van de cockpit tot boven de vleugels, waardoor het lijkt alsof er een luchtbel aan de voorkant van het vliegtuig zit.

De Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350, beide ongeveer even groot, kennen subtiele verschillen. De uiteinden van de vleugels van de A350 krullen omhoog, terwijl de vleugels van de Dreamliner iets naar boven hellen en aan de punt iets naar achteren hellen.

De Boeing 777 heeft een bekneld, plat uiteinde helemaal achteraan onder de staart, terwijl de Boeing 767 en Airbus A330 conische eindpunten hebben onder de staart. Alle Airbus A330- en A340-vliegtuigen hebben zogeheten ‘winglets’ – omhoogstaande punten aan het uiteinde van de vleugels, terwijl 777's dat nooit hebben. Sommige Boeing 767-vliegtuigen hebben ze ook toegevoegd voor een betere brandstofefficiëntie.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.