image
Getty Images

De 10 drukste luchthavens ter wereld zijn … verrassend!

Wie afgelopen zomer in de lange rijen bij Schiphol heeft gestaan, dacht misschien dat het niet drukker kon. Maar vergis je niet: onze eigen luchthaven komt met zo’n 25 miljoen passagiers per jaar niet eens in de buurt van de top 10 airports. Dit zijn de drukste luchthavens ter wereld!

Wie naar onderstaande lijst kijkt, zal één ding snel opvallen: het wordt gedomineerd door Amerikaanse luchthavens. Dat is opvallend, want vóór de coronapandemie waren grote spelers als Dubai International Airport, Heathrow en Paris-Charles de Gaulle nog aanwezig in de top 10, met ieder meer dan 70 miljoen reizigers per jaar. Alle drie staan niet eens meer in de top 20 die jaarlijks wordt samengesteld door Airports Council International. Afgelopen jaar werd de lijst gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische luchthavens. Het is duidelijk dat er nog veel minder gevlogen wordt dan vóór de pandemie, toen de nummer 10 (Charles de Gaulle) 72,2 miljoen passagiers mocht verwelkomen en uitzwaaien en de nummer 1 (Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport) maar liefst 107,4 miljoen passagiers zag komen en gaan. Wat is de stand van zaken nu?

10. Harry Reid International Airport Las Vegas, Verenigde Staten (39,75 miljoen passagiers)

Harry Reid International Airport Las Vegas

De luchthaven van Las Vegas ligt in het zuiden van Nevada en staat vooral bekend als de toegangspoort tot Las Vegas. Je zou bijna de airport niet hoeven verlaten: vanaf het vliegveld zie je in de verte de beroemde Las Vegas Strip met over-the-top hotels liggen en als je nog een paar rondjes bij de gokautomaten wilt spelen, is er geen tekort aan speellounges in de terminals. Daarvan zijn er twee, die verwarrend genoeg Terminal 1 en Terminal 3 heten (er is geen Terminal 2). Ze zijn niet fysiek met elkaar verbonden, dus het is belangrijk om te weten vanaf welke terminal je vliegt.


9. Chengdu Shuangliu International Airport, China (40,1 miljoen passagiers)

Chengdu Airport

Chengdu is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Niet verrassend is Chengdu Airport, op zestien kilometer van de stad, de grootste en de belangrijkste luchthaven in het westen van China. Talrijke Aziatische luchtvaartmaatschappijen vliegen naar en via de hub, evenals United Airlines, Etihad Airways en Qatar Airways. 


8. Guangzhou Baiyun International Airport, China (40,26 miljoen passagiers)

Guangzhou Baiyun International Airport

Guangzhou Baiyun International Airport, gelegen in de zuidelijke provincie Guangdong in China, is de belangrijkste hub voor China Southern Airlines. De relatief nieuwe luchthaven, gelegen op 27 kilometer van het centrum van Guangzhou, opende in 2004 en verving het vorige terminalgebouw dat 72 jaar oud was. Als je deze luchthaven aandoet, breng dan vooral een bezoek aan de indrukwekkende kunstcollectie, waaronder doorgangen die oplichten, zilveren 'wolkenhart'-sculpturen en een graffitimuur.


7. Orlando International Airport, Verenigde Staten (40,35 miljoen passagiers)

Orlando International Airport

Het bruisende knooppunt Orlando International Airport dat zowel inwoners van Florida als liefhebbers van pretparken bedient, heeft in december 2022 officieel een geheel nieuwe terminal geopend, Terminal C, het grootste uitbreidingsproject in de geschiedenis van de luchthaven. De 300 hectare grote terminal heeft 15 nieuwe gates en zal de luchthaven in staat stellen om jaarlijks 10 tot 12 miljoen extra passagiers te ontvangen. 


6. Charlotte Douglas International Airport, Verenigde Staten (43,3 miljoen passagiers)

Charlotte Douglas International Airport

Misschien wel een van de meest verrassende luchthavens op de lijst is Charlotte Douglas International Airport, gelegen in het Amerikaanse North Carolina. In 2021 zag de kleine luchthaven meer dan 43 miljoen passagiers arriveren en vertrekken via de vijf terminals met 114 gates. Oké vooruit, het is dus niet zo klein: de luchthaven kent maar liefst 183 directe routes, waarvan 36 naar internationale bestemmingen. Alle grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen voeren vluchten uit van en naar Charlotte, dat as we speak 366.000 vierkante meter aan het bijbouwen is. Dat project moet in 2025 voltooid zijn. 


5. Los Angeles International Airport, Verenigde Staten (48 miljoen passagiers)

Los Angeles International Airport

LAX, zoals de luchthaven van L.A. gewoonlijk wordt genoemd, bevindt zich midden in een grote transformatie met verschillende enorme bouwprojecten. Zo wordt er een nieuw spoornetwerk gebouwd voor een betere ov-verbinding van en naar de luchthaven. Dat project moet dit jaar al afgerond worden. 


4. Chicago’s O’Hare International Airport, Verenigde Staten (54 miljoen passagiers)

Chicago O’Hare International Airport

De drukke hub Chicago’s O’Hare International Airport in het midwesten van Amerika met vier terminals (Terminals 1, 2, 3 en 5 - er is geen Terminal 4) en maar liefst 193 gates, is stilletjes op het strijdtoneel verschenen. Niet alleen vind je hier tal van eetgelegenheden, je kunt tijdens een tussenstop gebruik maken van een dagpas voor de de Hilton Athletic Club in het Hilton Chicago O'Hare Airport Hotel. Daarmee heb je toegang tot een stoombad, een sauna en een zwembad waar je baantjes kunt trekken. Of breng een bezoek aan de yogaruimte en stadstuin in Terminal 3 gaan of de Terminal Getaway Spa in Terminal 1 voor wat preflight zen. Een gezinslounge in Terminal 2 bij gate F1 heeft een speelruimte voor kinderen.


3. Denver International Airport, Verenigde Staten (58,8 miljoen passagiers)

Denver International Airport

Denver is een groot overstapknooppunt, dus zelfs als de stad niet op je bucketlist staat, kan het best dat je in de toekomst de stad als overstap-hub aandoet. Afgelopen jaar is Denver International Airport uitgebreid met 39 nieuwe gates, waardoor het totale aantal gates over de drie terminals van de luchthaven op 90 komt. De airport heeft nu ook drie buitenterrassen waar reizigers kunnen genieten van wat frisse lucht en uitzicht op Colorado, evenals zitgedeeltes voor gezinnen, verpleegkamers, nieuwe badkamerfaciliteiten, oplaadstations, werkstations en rustruimtes.


2. Dallas-Fort Worth International Airport, Verenigde Staten (62,5 miljoen passagiers)

Dallas-Fort Worth International Airport

Dallas-Fort Worth International Airport zou bijna als een kleine stad kunnen worden beschouwd (het heeft zelfs zijn eigen postcode), met een oppervlakte van meer dan 42 vierkante kilometer, vijf terminals en 168 gates. De luchthaven ontving onlangs een subsidie van de Amerikaanse overheid van 35 miljoen dollar om een koolstofvrije elektriciteitscentrale te bouwen zodat het tegen 2030 netto-nulkoolstofemissies kan bereiken.
Als je merkt dat je tijd over hebt in dit uitgestrekte reiscomplex, is het goede nieuws dat er tal van fijne voorzieningen zijn, zoals Spa Here voor massages, knipbeurten en nagelbehandelingen in Terminal C; Minute Suites om te slapen in Terminal A en Gameway, een videogamelounge, in Terminal B. Er is ook een kinderspeelplaats (met dank aan McDonald's) in Terminal D bij gate D8.


1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, Verenigde Staten (75,7 miljoen passagiers)

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport

Met 75,7 miljoen passagiers (drie keer zoveel als Schiphol!) die vorig jaar de terminals passeerden, blijft Atlanta een belangrijke verbindingshub voor vliegreizen naar en binnen de Verenigde Staten. Maar de luchthaven heeft meer te bieden dan alleen enorme aantallen passagiers. Naast de vele eetgelegenheden, vind je hier een ambitieus kunstprogramma van Atlanta met zowel permanente als wisselende tentoonstellingen. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.