image
Getty Images

Ontdek avontuurlijk Hongarije: 7 tips voor een actieve vakantie

Wie liever niet stilzit maar het avontuur opzoekt tijdens z’n vakantie, kan uitstekend terecht in Hongarije. Het land staat bekend om de rijke geschiedenis en cultuur, maar in de rijke natuur zijn ook tal van activiteiten te ondernemen. Van fietstochten tot grotverkenningen: we geven je 7 tips om je actieve vakantie in Hongarije onvergetelijk te maken. 

1. Lake Velence: verken het meer op de fiets

Lake Velence is het op een na grootste meer van Hongarije. Met zijn pittoreske uitzichten en verkwikkende sfeer is fietsen rondom het meer een ware traktatie voor natuurliefhebbers en fietsers. Terwijl je de kronkelende paden volgt, geniet van de rust en stilte die dit serene gebied te bieden heeft. Verken het centrum en het imposante kasteel van het historische stadje Velence, bewonder 35 modellen van Hongaarse ruïnekastelen en spot wilde zwijnen, reeën en herten in Pákozd-Sukoró Arboretum en Wildpark. Aan de zuidwestelijke oevers vind je een immens vogelreservaat, waar je zeldzame vogels als de Euraziatische lepelaar en blauwe kiekendief kunt spotten. 

Dacht je dat Nederland een fietsland bij uitstek is? In Hongarije kunnen ze er ook wat van.

2. Balatonmeer: suppen en zeilen over het water

Het schilderachtige Balatonmeer, ook wel de ‘Hongaarse Zee’ genoemd, is een speeltuin voor watersportliefhebbers. Probeer je evenwicht te bewaren terwijl je op een stand-up paddleboard (SUP) het kalme water doorkruist, of hijs de zeilen en laat de wind bepalen welke koers je vaart. De rust van het uitgestrekte Balatonmeer en de ongerepte omgeving zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Het houdt natuurlijk niet op bij het Balatonmeer. Dit zijn alle plekken voor watersportactiviteiten.

3. Bükk Nationaal Park: overvloed aan natuurlijke schoonheid

Bükk national Park, Hongarije. Foto: Getty Images

Het Bükk Nationaal Park in het noorden van Hongarije is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met beboste heuvels, schilderachtige valleien en kalksteenformaties biedt het park een uitgebreid netwerk van wandelpaden om te verkennen. Trek je hikeschoenen aan en volg de kronkelende paden door weelderige bossen en adembenemende landschappen. Tijdens je ontdekkingstocht kun je verstilde grotten en ruïnes van middeleeuwse kastelen tegenkomen. Twee keer per jaar vind je hier ook een bijzonder natuurfenomeen: de Bükk-geiser. In de lente en in de herfst, vooral na het smelten van de sneeuw of hevige regenval), kan het karstwater met een enorm gebrul uit de bronnen ontbarsten. Een populaire plek om dit te aanschouwen is bij de bron van Vöröskő op zo'n tien kilometer van Eger. Zorg ervoor dat je het kristalheldere water proeft!

Ben je benieuwd waar je nog meer te voet de natuur in kunt trekken? Dit zijn de mooiste gebieden om te hiken.

4. Hortobágy: te paard door het Wilde Westen

Een bijzondere manier om de vlaktes van de Hongaarse Puszta in Hortobágy te verkennen is te paard. Deze uitgestrekte laaglanden bieden de perfecte omgeving voor een rit te midden van weelderige graslanden en grazende vee. Zelfs als je geen ervaring hebt met paardrijden, is dat geen probleem. Lokale gidsen nemen je mee en leren je paardrijden terwijl je geniet van het pittoreske landschap om je heen. Vergeet de drukte van het dagelijks leven en waan je even terug in de tijd. 

Hongarije kent een uitgebreid netwerk van paardrijroutes. Hier vind je de beste paardrijplekken.

5. Tokaj: fietsen en wijnproeven in wijnland

In het wijngebied Tokaj vind je niet alleen schilderachtige heuvels, maar ook een rijke wijnproductie-geschiedenis die eeuwen teruggaat. Al fietsend over glooiende heuvels en weelderige wijnranken geniet je van de omgeving én is er natuurlijk tijd om wijn te proeven.  Verwen je smaakpapillen en leer meer over de unieke methoden waarop de wijn in deze regio geproduceerd wordt.

Wist je dat Hongarije een echt wijnland is? Bekijk hier alle wijnregio's.

6. Aggtelek: duik in ondergrondse wonderen

Voor degenen die benieuwd zijn naar wat er zich onder de grond afspeelt, bieden de Baradla-grotten in Aggtelek National Park een buitengewone ervaring. Op deze Unesco-werelderfgoedlocatie vind je een wonderland van adembenemende stalactieten, stalagmieten en sierlijke formaties die zich over duizenden jaren hebben gevormd. Onder begeleiding van ervaren gidsen verken je deze mysterieuze grotten en kun je genieten van een wonderlijk spel van licht en schaduw. 

Hongarije is niet alleen bovengronds rijk aan schatten. Van de bijna 4.000 grotten zijn er 40 open voor het grote publiek.

7. Hévíz: vind verkwikkende rust in thermale baden

Na alle activiteiten is het tijd om de spieren te ontspannen. In het rustige stadje Hévíz vind je het grootste natuurlijke thermale meer ter wereld: de ideale plek om onder te dompelen in warme, helende wateren. Laat de spanning van het dagelijkse leven wegsmelten terwijl je drijft in het kalme water, omringd door een prachtige omgeving. Dit wonderlijke natuurfenomeen is niet alleen een traktatie voor de zintuigen, maar ook een kans om te genieten van een moment van complete ontspanning en vernieuwing. 

Aan spa's en thermale baden is er geen gebrek in Hongarije. Bekijk ze allemaal.

Nog meer inspiratie? Lees ook: Waan je in een sprookje: de 10 meest fascinerende kastelen in Hongarije
Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.