image
Getty Images

Waan je in een sprookje: de 10 meest fascinerende kastelen in Hongarije

Met meer dan tweeduizend (!) kastelen, paleizen, kerken en forten is Hongarije een walhalla voor liefhebbers van cultuur, geschiedenis en romantiek. Hier waan je je al snel ridder of jonkvrouw in je eigen sprookje. Met zoveel grandeur is het moeilijk kiezen, maar we zetten tien van de mooiste Hongaarse kastelen op een rij. Voor welke ga jij? 

1. Buda Castle, Boedapest

Buda castle, Boedapest. Foto: Getty Images

Buda Castle in Boedapest, ook wel het Budavári-paleis genoemd, is een belangrijk historisch monument dat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het voormalige koninklijke paleis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog leeggeroofd en gebombardeerd, maar is sindsdien volledig gerestaureerd en herbergt verschillende musea, waaronder de Hongaarse Nationale Galerie, het Boedapest Historisch Museum en de Nationale Bibliotheek. De inkomsten uit jouw bezoek zorgen ervoor dat het paleis in uitstekende staat kan worden gehouden, al zijn de tuinen gratis te bezoeken. Vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht over de Donau en de stad.


2. Vajdahunyad Castle, Boedapest

Vajdahunyad Castle, Budapest

Vajdahunyad Castle, dat genesteld ligt in het stadspark van Boedapest, is een sprookjesachtig kasteel dat verschillende architecturale stijlen vertegenwoordigt, van gotisch tot barok en renaissance. Het kasteel herbergt tegenwoordig het Museum of Hungarian Agriculture, waar bezoekers meer kunnen leren over de landbouwgeschiedenis van Hongarije.


3. Festetics-paleis, Dég

Festetics palace Hongarije

Het Festetics-paleis in Dég is een van de vroegste neoklassieke kastelen in Hongarije. Het wordt omringd door een prachtige Engelse tuin vol eeuwenoude bomen en zeldzame planten. Het landhuis herbergde ooit de geheime archieven van de Hongaarse vrijmetselarij. De tentoonstelling op de begane grond toont de veelzijdige interesses van de Festetics-familie, terwijl je in de bovenste zalen meegenomen wordt naar het begin van de Hongaarse vrijmetselarij.


4. Kasteel Esterházy, Fertod

Esterházy

Op zo'n zeventig kilometer van Boedapest, in Fertod aan de oever van het Öregmeer, ligt het kasteel Esterházy. In dit laatbarokke kasteel kun je het authentieke interieur van een landhuis uit vervlogen tijden bewonderen en krijg je een glimp in het leven van de Esterházy-familie. Het kasteel was getuige van belangrijke diplomatieke gebeurtenissen, waaronder de ondertekening van het vredesverdrag van Schönbrunn door Napoleon Bonaparte. De tentoonstelling 'het Eiland van de Vrede' toont het dagelijks leven en de internationale betekenis van de Esterházy-familie.


5. Károlyi-paleis, Füzérradvány

Karolyi

Aan de noordoostelijke grens van Hongarije, nabij de beroemde wijnstreek Tokaj, ligt het Károlyi-paleis, waar je eveneens kunt blijven overnachten! Het gebouw ademt de pracht en praal van het verleden. Wandel door de historische tuin, verken de omliggende bossen of bewonder de Italiaanse renaissance-interieurdetails die het paleis sieren.

Op deze 10 plaatsen in Hongarije halen wijnliefhebbers hun hart op

6. Grassalkovich Koninklijk Kasteel, Gödöllő

Grassalkovich koninklijk kasteel Godollo

Op slechts dertig kilometer van Boedapest, in Gödöllő, bevindt zich een van de mooiste barokke kastelen van Hongarije: het Grassalkovich Koninklijk Kasteel. Het gebouw, dat bekendstaat om de witte en gouden suites en een prachtig kasteeltheater, wordt omgeven door een prachtig park en diende ooit als kroningsgeschenk voor keizerin Sissy en keizer Franz Joseph, en was de favoriete uitvalsbasis van de keizerlijke familie. Vandaag de dag kun je als bezoeker in hun voetsporen treden; een toegangskaartje kost je omgerekend zo’n €11.  


7. Castle of Diósgyőr, Miskolc

Diósgyr castle

Het Diósgyőr-kasteel in de stad Miskolc is een van de oudste kastelen van Hongarije. Het gebouw heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan en is nu een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen door de middeleeuwse zalen dwalen en deelnemen aan historische evenementen die de sfeer van het verleden oproepen.


8. Pipo-paleis, Ozora

Pipo Paleis Ozora

Het Pipo-paleis in Ozora biedt een unieke ervaring met levensgrote beelden van cavaleristen, een binnenplaats begroeid met wilde druiven en een indrukwekkende wapencollectie. Filippo Scolari, ook bekend als Pipo van Ozora, bouwde dit paleis in 1416. Vandaag de dag kun je niet alleen het kasteel bezoeken, maar zelfs overnachten in een van de vijf gastenkamers.


9. Kasteel van Sümeg, Sümeg

Sümeg castle

Op een heuveltop in de stad Sümeg, zo’n twintig kilometer ten noorden van het Balatonmeer, torent het Kasteel van Sümeg majestueus boven de omgeving uit. Dit middeleeuwse fort is een van de best bewaarde kastelen in Hongarije en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende heuvels en velden. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd als verdedigingsbolwerk tegen de Mongoolse invasies en heeft sindsdien tal van belegeringen doorstaan. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie, waar bezoekers de kans krijgen om de geschiedenis van dichtbij te ervaren. Het kasteel organiseert regelmatig middeleeuwse feesten, riddertoernooien en andere historische evenementen, waardoor je je even in een andere tijd waant. De klim naar de top is de moeite waard, want het uitzicht is werkelijk spectaculair.

Ontdek avontuurlijk Hongarije: 7 tips voor een actieve vakantie

10. Siklós Castle, Siklós

By Naki77 - Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16828928

Siklós Castle in de gelijknamige pittoreske stad is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Hongarije. Met zijn imposante torens en dikke muren ademt het kasteel een sfeer van grandeur en geschiedenis. Binnenin vind je een museum dat de geschiedenis van het kasteel en de regio belicht.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.