image
Getty Images

Vakantie in Griekenland: weg van de massa in West-Macedonië

Griekenland is een ultieme bestemming voor slow travelers. In West-Macedonië laat je de toeristen achter je en geniet je van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. We geven je vier tips voor de regio!

1. Spot trekvogels in Nationaal Park Prespa

Vakantie Griekenland: spot trekvogels in Prespa NP

Reis de vele trekvogels achterna en strijk neer in een van de belangrijkste draslandgebieden van Europa. Nationaal Park Prespa, dat zich uitstrekt over Albanië, Griekenland en Noord-Macedonië, wordt gedomineerd door het Grote en Kleine Prespameer en vormt een uitstekend alternatief voor het bekendere Ohridmeer op de grens tussen Albanië en Noord­-Macedonië. Talloze vogelsoorten, waaronder de kroeskoppelikaan en roze pelikaan, de grote zilverreiger, de dwergaalscholver en de steenarend, nestelen en broeden hier. Door zijn ligging op 850 meter boven zeeniveau hebben de meren steile, rotsachtige hellingen.


2. Word een tijdelijke bewoner van Agios Achillios

Vakantie Griekenland: bezoek Agios Achillios

Agios Achillios is een eiland in het Kleine Prespameer dat alleen via een drijvende brug te bereiken is en slechts 23 permanente bewoners telt. Zij wonen in traditionele huizen van hout, klei, steen en riet en delen het eiland met koeien, waterbuffels of nanas, en vele vogels. Ondanks de afgelegen locatie valt er genoeg te beleven. Zo kun je van hieruit vogelkijkexcursies, wandel-, fiets-, kano- en zeiltochten maken.


3. Bewonder Byzantijnse ruïnes

Vakantie Griekenland: bewonder Byzantijnse ruïnes

Neem ook de tijd om de archeologische resten te bekijken. Op het eiland staan meerdere Byzantijnse kerken, met als grote blikvanger de ruïne van de 10de­-eeuwse St. Achillios-basiliek. Blootgelegde inscripties, die dateren uit de tweede en derde eeuw, bevestigen het bestaan van de oude stad Lyki. Volgens lokale vissers worden de verdronken straatjes zichtbaar als het water helder genoeg is. Ook tijdens de Ottomaanse bezetting, van de vijftiende tot de negentiende eeuw, oefende het gebied een grote aantrekkingskracht uit op geestelijken. Tegen de kliffen aan de zuidkant van het Grote Prespameer lieten monniken kluizenaarswoningen en met rotsfresco’s versierde kloosters achter. Vanuit Psarades kun je een boottocht maken naar deze bijzondere overblijfselen.


4. Lik je vingers af bij de lokale gerechten

Vakantie Griekenland: lik je vingers af bij de lokale gerechten

In Agios Germanos, het grootste dorp in de regio, doe je je tegoed aan overheerlijke gerechten. De lokale keuken combineert de Griekse kooktradities met die uit de Balkan en het Middellandse Zeegebied en kenmerkt zich door hartige, kruidige gerechten.
In het gebied zijn tien wandelpaden en drie fietspaden uitgezet. Stel jouw ideale route samen via de Prespa Trails-­app.

Zo reis je ernaartoe: vlieg naar Thessaloniki of Athene en neem daar de bus of trein. Uiteraard kun je ook per (huur)auto reizen.
Beste reistijd: mei t/m september. De winter is mild en de herfst regenachtig.
Meer weten? Bezoek visitgreece.gr/mainland/macedonia of visitwestmacedonia.gr.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.