image
REDACTIE

De 5 mooiste dorpen van Portugal

Of je nu op het vasteland blijft of naar Madeira oversteekt, overal op Portugees grondgebied vind je sprookjesachtige dorpen waar je je twee eeuwen terug waant. Witte huizen met rode daken typeren de Portugese stijl. Dit zijn volgens onze lezers de vijf mooiste dorpen van Portugal!

1. Jardim do Mar, Madeira

Jardim do Mar in Portugal. Foto: Getty ImagesJardim do Mar op Madeira. Foto: Getty Images

Tijdens een hike over het PR20-wandelpad kijk je neer op de rode daken en poios, door stenen muurtjes omlijste terrassen, van Jardim do Mar. Het plaatsje ligt op spectaculaire wijze ingeklemd tussen de zee en een steile bergwand. Madeira kent een eeuwige lente, waardoor de exotische planten en bloemen voortdurend in bloei staan en boeren nooit een oogst zien mislukken.


2. Castelo de Vide, Portalegre

Castelo de Vide Foto Getty ImagesCastelo de Vide in Portalegre. Foto: Getty Images

De Serra de São Mamede, een bergketen tegen de grens met Spanje, heeft geen gebrek aan mooie dorpen. Castelo de Vide is het noemenswaardigst. De Joodse buurt, een overblijfsel uit de dertiende eeuw, is vrijwel nergens zo goed bewaard gebleven. Uit de Mealhada-bron vloeit geneeskrachtig water. Volgens de legende keert degene die ervan drinkt terug naar Castelo de Vide om te trouwen. Combineer je (huwelijks)reis met het schitterende Marvão en het anoniemere Alegrete.


3. Monsanto, Castelo Branco

Monsanto wordt ook wel ‘het meest Portugese dorp van Portugal’ genoemd, en mag alleen daarom al niet ontbreken in deze lijst. De bewoners maken optimaal gebruik van de grillige locatie — door hun huizen tussen, onder en op reusachtige granieten keien te bouwen, ontstond er een prachtige fusion. Dagjesmensen houden het aan het eind van de middag voor gezien. Zonde! Het dorp laat zich van zijn allermooiste kant zien als de zon ondergaat en de straatlantaarns oplichten.


4. Padrão, Leiria

Padrao in Portugal foto Getty ImagesPadrão in Leiria. Foto: Getty Images

Google heeft Padrão nog niet gevonden — toeristen evenmin. Tijdens een bezoek aan dit gehucht in de buurt van Sistelo word je teruggeworpen in de tijd. Mos klimt tegen de muren, koeien met horens lopen door de straten. Hier kom je vooral voor de natuur. Padrão wordt geflankeerd door terrassen. Daartussenin kronkelen stenen paden en zie je de silhouetten van espigueiros, graanschuurtjes.


5. Óbidos, Leiria

Óbidos in Portugal. Foto: Getty Images Óbidos in Leiria. Foto: Getty Images 

Het spierwitte Praia do Bom Sucesso ligt op de plek waar de Lagune van Óbidos de zee in stroomt. De lagune dankt zijn naam echter aan een ander succesverhaal: de ommuurde binnenstad van Óbidos. Rond het twaalfde-eeuws kasteel vind je typische witte huizen met blauwe, gele of rode strepen. Hoewel het door Unesco bekroonde stadje minder toeristen lokt dan Sintra, loop je ook hier over de koppen. Liever het rijk voor jezelf? In Alenquer of Santiago do Cacém boek je óók een bom sucesso!


mooiste-dorpen-europa-spanje-italie-frankrijk-griekenland-columbus-travel

Smaakt dat naar meer? In Columbus Travel editie 109 vind je een uitgebreide gids met de vijftig mooiste dorpen van Europa — en hun minder toeristische alternatieven. Vind nog veel meer inspiratie op onze themapagina Vakantie in Europa

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!