image
REDACTIE

Toeren over het schateiland Sicilië

Sicilië is een droombestemming. Een schateiland met een sensationeel mediterraan landschap te midden van de azuurblauwe Middellandse Zee. Citroen- en sinaasappelplantages kleuren het landschap, langs de kustlijn vind je zoutpannen, zandstranden en kliffen en in het binnenland omringen olijfbomen en wijngaarden authentieke heuveldorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. 

En in dit schilderachtige landschap ligt een overdaad aan cultuur! Grieken, Romeinen, Noormannen, Arabieren, Spanjaarden: allemaal kwamen ze naar Sicilië om te genieten van al het moois. Griekse kolonisten bouwden hun tempels en Romeinen hun theaters met weidse vergezichten op de zee. De Noormannen lieten hun stoere kerken en de Spanjaarden hun barokke steden na. Sicilië is een echte smeltkroes van culturen, waar je tijdens een Sicilië-rondreis heerlijk van kunt genieten! Wat je niet mag missen? SRC Reizen geeft je enkele tips voor een heerlijke vakantie op Sicilië.


Griekse verleden in Segesta


De Vallei der Tempels in Agrigento is volgens velen dé plek om het Griekse verleden van Sicilië te ontdekken. Maar iets minder druk is de tempel van Segesta: omringd door groene bergen en glooiende heuvels staat deze onvoltooide Dorische tempel imponerend in het landschap. Als de zon tegen het eind van de dag begint te dalen, gloeit de tempel warm goudgeel op: prachtig! Ook het theater maakt indruk. Het ligt wat verborgen, deels uit de wand van een berg gehouwen. Het uitzicht is fantastisch. Dit mag je niet missen op een fly drive Sicilië.


Fotogenieke doorkijkjes in Cefalù 


Aan de spectaculaire kustlijn van Sicilië, tussen een steile berghelling en het strand in, ligt het schilderachtige vissersplaatsje Cefalù. Dit is de plek om te genieten van het kleurrijke Siciliaanse leven. Waar vroeger de vissersvrouwen de vangst binnenhaalden vind je nu knusse restaurantjes voor een heerlijke Siciliaanse maaltijd. Klim daarna door de straatjes via trappen omhoog voor een fotogeniek uitzicht over zee en de kleurrijke huizen van Cefalù, die in een halve maan om de haven en het strand liggen. Zo mooi!


Kleurrijk keramiek


Tijdens je rondreis Sicilië kom je echt overal prachtig keramiek tegen, in allerlei stijlen, kleuren en vormen. Het stadje Caltagirone is zelfs beroemd om de prachtige met keramiektegeltjes beklede trap van de Santa Maria del Monte. De keramiekkunst is nauw verbonden met Caltagirone, een verbastering van het Arabische Qal’at Ghiran, dat grofweg ‘Kasteel van de Vazen’ betekent. Al tijdens de overheersing van de Arabieren maakten de bewoners hier kleurrijke keramieken voorwerpen, iets waar ze nog altijd bedreven in zijn. Zoek je een bijzonder Siciliaans souvenir? De Testa di Moro is uniek voor het eiland en verbonden aan een Palermitaanse legende!


Proeven van Sicilië


In een grillig berglandschap ligt het mooie middeleeuwse Castelbuono met een machtig kasteel. Het dorpje is zo mooi dat het al in menig Siciliaanse film als decor heeft gediend. Struin over het dorpspleintje, bezoek het kasteel en wandel het kleine kerkje binnen dat met fraaie fresco’s is versierd. Maar vergeet vooral ook niet het delicatessenwinkeltje met een bezoek te vereren. Hier proef je heerlijke streekproducten zoals nougat!


Eilandgevoel


Op een eiland kan het natuurlijk niet anders, maar uitwaaien langs de Siciliaanse kust is echt een must! Als je aan de zuidkant van het eiland bent, kijk je over de golven uit naar Afrika, dat ergens in de verte moet liggen. Zo’n bijzondere gedachte! Of maak een wandeling op het strand van Letojanni, waar echt iedereen verleid wordt tot het oppakken van de ene kunstzinnige zwarte lavasteen na de andere. Eilandhoppen kan ook. Vaar naar de Eolische eilanden gelegen in de kobaltblauwe zee voor de noordoostkust. Het charmante eilandje Lipari en het stoere Vulcano met zijn modderbaden en warmwaterbronnen zijn erg leuk voor een uitstapje!


Dit artikel is in samenwerking met SRC Reizen gemaakt.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!