image
Vellah

Gran Canaria: 6 tips weg van de massa

Ontdek het onbekende binnenland van Gran Canaria. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar op het Canarische eiland kun je fantastisch wandelen. Als je méér zoekt dan alleen strand, kom je hier zeker aan je trekken. Vulkaankraters, grotwoningen, fruitplantages, adembenemende uitzichten over de Atlantische Oceaan — Gran Canaria heeft het allemaal.

1. Wandel door een vulkaankrater

Dorp Artenara Foto Getty ImagesArtenara. Foto: Getty Images

Verspreid over Gran Canaria vind je verschillende caldera’s, oude vulkaankraters waaruit lang geleden lava stroomde. De vulkanische activiteit resulteerde in grillige vormen en donkergekleurde rotsen, afgewisseld met weelderige natuur. Verken het vulkanische landschap als het even kan te voet. De mooiste wandelroutes starten in het dorp Artenara. Regel een gids via etnoexperience.com.


2. Bezoek de zonnetempel van de Guanches

In het Risco Caído-museum in Artenara staat een exacte replica van de tempel waar de Guanches - de oorspronkelijke inwoners van het eiland -hun zonnegod vereerden. De driehoeken op de muur staan symbool voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. Een gids geeft uitleg.


3. Bewonder de lokale flora en fauna

Flora en Fauna in Gran Canaria. Foto: Bjorn SneldersFlora en fauna in Gran Canaria. Foto: Bjorn Snelders

Net als op veel andere eilanden vind je op Gran Canaria talloze planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Zo zie je langs de wandelpaden vaak vetplanten die eruitzien als miniatuurboompjes, met een fleurige bloem die aan het uiteinde van de takken groeit.


4. Proef de lokale geitenkaas

Lokale geitenkaas. Foto: Bjorn SneldersLokale geitenkaas. Foto: Bjorn Snelders

De bevolking van Gran Canaria kent heel veel verschillende manieren om geitenkaas in gerechten te verwerken. Vaak wordt de kaas gerookt en geserveerd met een vruchtensaus. Een van de beste restaurants om de lokale keuken te ontdekken is Arte Gaia in Artenara.


5. Fiets de vulkaan op

Vulkaankrater in Gran Canaria - Bjorn SneldersVulkaankrater in Gran Canaria. Foto: Bjorn Snelders

Behalve wandelen kun je op Gran Canaria ook uitstekend fietsen. Voor sportievelingen zijn er mountainbikes of racefietsen te huur. Wie liever wat minder energie verbruikt om de steile hellingen te bedwingen, kan een tocht op een e-bike maken. Er zijn voldoende verkeersluwe wegen. Neem voor de mogelijkheden contact op met Wilier, of ga bij ze langs in Las Palmas.


6. Eet vis in een authentieke kustplaats

Verse visgerecht. Foto: Bjorn SneldersVers visgerecht. Foto: Bjorn Snelders

Niet de hele kust van Gran Canaria is vergeven van toeristen. Als je een authentieke plek zoekt om aan het strand te eten, kun je bijvoorbeeld terecht in de haven van La Aldea: een gemoedelijke vissersplaats aan de westkust. Zwemmen kan hier ook, als je het tenminste niet erg vindt om over grijze vulkanische keien de zee in te lopen.

Benieuwd naar meer? Lees de uitgebreide reportage over Gran Canaria in Columbus Travel editie 107!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!