image
Achim Mende

De verrassendste stedentrip van Duitsland: Karlsruhe

Van een creatieve broedplaats op een voormalig slachtterrein tot een culinaire hotspot in een onbeduidende zijstraat; het almaar vernieuwende Karlsruhe ontpopt zich langzaam maar zeker tot de verrassendste citytrip van Duitsland. Ik licht vijf manieren toe waarop je de stad kunt ontdekken.

Ontdek het Karlsruhe van ...

1. De paleizen en tuinen

Karlsruher Schloss. Foto: iStockHet okergele en symmetrische Karlsruher Schloss vormt ook nu nog het stralende middelpunt van de stad. 
Foto: iStock

Na jaren van oorlog en misère gaf Karl Wilhelm III, de markante markgraaf van Baden-Durlach, in 1715 de opdracht tot de bouw van een eigen rustoord: Karls rust, of Karls Ruhe. Omdat de markgraaf een absolute heerser was, en zichzelf graag vergeleek met de zon, werd het stratenplan daarop gebaseerd: in het midden een Schloss en daaromheen 32 ‘zonnestralen’ die als verkeersaders fungeerden. De daadwerkelijke stad verrees in een waaiervorm aan de zuidkant. Het okergele en symmetrische Karlsruher Schloss vormt ook nu nog het stralende middelpunt van de stad.

Picknickende vrienden, spelende kinderen, vreedzame protestanten en pingelende muzikanten; alles en iedereen komt samen op het gazon en in de Schlossgarten erachter. Wil jij de grandeur van dichtbij zien? Breng dan een bezoek aan het Badisches Landesmuseum in het paleis. De collectie heeft deels betrekking op de geschiedenis van het paleis en de stad, maar toont ook antiquiteiten uit Egypte, het Romeinse en Ottomaanse rijk en andere culturen, € 8 p.p. entree. Voor € 4 p.p. extra kun je een animatiefilm over de ontstaansgeschiedenis van Karlsruhe bekijken en naar het hoogste puntje van de Schlossturm klimmen, voor een uitzicht op de stad.

In het westen van de Schlossgarten vind je een van de mooiste botanische tuinen van Duitsland: de Botanischer Garten Karlsruhe. Bijzondere aanbeveling verdient de voormalige wintertuin, die in het voorjaar en de zomer het toneel vormt van een van de fijnste terrassen van de stad.


2. De kookkunsten

Klauprecht serveert heerlijke lunch bowls. Foto: KlauprechtKlauprecht serveert heerlijke lunch bowls. Foto: Klauprecht

Baden-Württemberg, de deelstaat waarin Karlsruhe gelegen is, heeft de meeste Michelinsterren en sterrenkoks van Duitsland. De keuken wordt beïnvloed door buurman Frankrijk en het vruchtbare klimaat, dat zich bij uitstek leent voor fruitteelt en wijnbouw. Een Michelin-aanrader is Sein, een klein restaurantje dat is weggestopt in een rustige zijstraat in de Weststadt. Er worden hier heerlijke fusiongerechten op tafel getoverd.

Op een kwartier lopen ligt DOM. Iedere Karlsruher weet het: hier ben je aan het juiste adres voor een goede steak. De entrecotes, tenderloins en ribeyes die hier op de grill belanden zijn afkomstig van gecertificeerde leveranciers uit de regio. Als je dan toch voor vlees gaat, doe het dan goed! De barman shaket trouwens geweldige cocktails. Ook op andere tijdstippen is de keuze reuze.

Klauprecht, een moderne ontbijt- en lunchplek, is een echte vondst. Nestel je in een van de knusse hoekjes of aan de hoge tafel aan de schuifpui, en kijk toe hoe de wijk ontwaakt. Op het menu staan ontbijtklassiekers als broodjes gezond, pannenkoeken en gepocheerde eieren. Maar niets is zo lekker als de smeuïge overnight muesli met bessenconfiture. ’s Middags verandert de kaart en kun je louter kiezen uit lunch bowls. Alle dagen open.

Het terras van Viet Aroma ligt in de schaduw van een boom en het licht van lampionnen. Hier kun je je laven aan typisch Vietnamese gerechten in een modern jasje. Denk aan garnalenloempia’s in rijstpapier en bun nem, warme rijstnoedels met gefrituurde loempiaatjes, wilde kruiden, geplette pinda’s en limoenvinaigrette. Sluit je ogen en waan je op een straathoek in Hanoi.

In de namiddag is het tijd voor een Duitse traditie: Kaffee und Kuchen, koffie en taart. De Törtchen (€ 4,50 per stuk) van Pâttiserie Ludwig zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en een smaakexplosie op je tong. Het moeilijkste moet nog komen: een keuze maken. Ga naar de vestiging in de Waldstrasse. Aan de overkant kun je je terugtrekken in de binnentuin van ESPRESSOBAR, een koffietentje dat door de rood-witte tegelvloer en grof gestucte muren meer wegheeft van een Mexicaans dorpshuis.


3. De kunsten

Kunsthallen Karlsruhe. FOTO: ULI DECK/DPA en SKKKunsthallen Karlsruhe, het belangrijkste museum voor de beeldende kunsten. FOTO: ULI DECK/DPA en SKK

Een levensgroot, zwartijzeren monstersculptuur dat akelig gromt en rook produceert. Nee, je bevindt je niet op een filmset, maar op het voorplein van het Zentrum für Kunst und Medien (ZKM). CLOUD WALK is slechts een van de vele bizarre en technologische installaties die je hier tegenkomt. De culturele instelling, die is ondergebracht in een voormalige munitiefabriek, organiseert eye-opening tentoonstellingen en boeiende evenementen rond controversiële thema’s. Een must! € 7 p.p. Op vrijdagen na 14 uur is de toegang tot de tentoonstellingen gratis.

Ben je eerder (of ook) een liefhebber van historische kunst? Breng dan een bezoek aan de Kunsthalle, het belangrijkste museum voor de beeldende kunsten. Het gebouw biedt onderdak aan een grote collectie werken uit acht eeuwen voornamelijk Duitse, Franse en Nederlandse schilderkunst. In de aangrenzende Orangerie worden overigens ook werken getoond van moderne en hedendaagse kunstenaars.

Zin een concertavondje? Woon een voorstelling bij in het Konzerthaus of het Badisches Staatstheater, de belangrijkste tempels voor klassieke muziek. Jazzfans kopen een kaartje voor een show in de levendige Jazzclub Karlsruhe, terwijl liefhebbers van rock, alternatieve pop en experimentele muziek kunnen aankloppen bij ZKM-Institut für Musik und Akustik en Jubez.

Lees ook: Van Karlsruhe tot het Zwarte Woud: 15 tips voor Baden-Württemberg

4. De broedplaatsen

Fettschmelze CREDIT Sebastian HeckBij Fettschmelze, op het Alter Schlachthof, geniet je van een pizza (en een feestje) in een industriële 
setting. Foto: Sebastian Heck

Sinds 2007 staat het Alter Schlachthof, een voormalig slachthuis in de Oststadt van Karlsruhe, niet meer in het teken van de dood maar van creatie. Het Kreativpark is één grote verzamelplaats voor creatieve geesten, van timmerlui tot mediaprofessionals en van beeldhouwers tot theatergroepen. Op de site van Alter Schlachthof vind je een overzicht van de oude slachtgebouwen en de creatieve initiatieven die er nu in schuilgaan. Een bijzondere tijd om het complex te bezoeken is de Tag der offenen Türen in mei. Steek je hoofd naar binnen en verbaas je over de historische details in de werkruimtes, zoals vleeshaken en bloedafvoerputjes.

Maria Karipidou, een internationaal gevierd kinderboekenillustrator en spring-in-’t-veld, heeft een studio in de oude remise en biedt schetsworkshops aan op het terrein. In het oude weeghuis vind je nu TOLLHAUS, een cultureel centrum met een hedendaags en eclectisch evenementenprogramma. De ene avond loop je uit bij een comedyshow, en de andere avond bij een dans- of muziekvoorstelling, variërend van jazz tot wereldmuziek. Zit jouw genre er niet tussen? SUBSTAGE wordt gezien als de beste rockclub van Baden-Württemberg en staat aan de wieg van de regionale rockscene. De club biedt een podium aan alle rockstijlen, van indie tot ska en van punk tot metal. Nog meer muziek vind je in de Alte Hackerei, een poppodium met Biergarten in de oude slagerskantine. Check het programma om te zien welke (internationale) bands en dj’s er optreden, altehackerei.de Op het Alter Schlachthof wordt nog steeds gedacht aan de inwendige mens, maar inmiddels op duurzame wijze. Waar ooit levende varkens werden verhandeld, staan nu zeventig op elkaar gestapelde zeecontainers met start-upkantoortjes.

Alina Café, in de felrode zeecontainer vooraan, serveert elke werkdag één vegetarisch en seizoensgebonden Mittagsgericht. Bestel er zelfgemaakte grapefruitlimonade bij en strijk neer op het terras tussen de voormalige voederbakken met planten erin. Tussen 9 en 11 uur kun je hier ook terecht voor een kleine ontbijtselectie en biokoffie, alinacafe.de Espresso of corretto? Met Braziliaanse of Ethiopische bonen? Uit de machine (La Marzocco) of aeropress? In Tostino, een BioRösterei en koffiezaak in een voormalige werkplaats, gaat een cafeïnewereld voor je open. De oprichters geloven dat koffie méér is dan een drankje − het is een cultuur − en zetten zich in voor een eerlijke keten. Scan de QR-codes op de zilveren koffiebussen om een video te zien van de koffieboer. De zaak heeft een terras aan de voor- en zijkant.

Evenmin te versmaden zijn de pizza’s en lokale speciaalbiertjes van Fettschmelze. De pizza’s worden gemaakt van handgemaakt deeg en zijn geliefd om hun dikke korst. Binnen is het nog lekker industrieel, met beton en witte tegels, maar buiten, in de Fettigarten, gebeurt het. Bestel je eten aan de Wohnwagenbar, wacht tot je naam wordt omgeroepen door een megafoon en meng je in het hipstergedruis. Open op woensdag-, donderdag-, en vrijdagavond en, als er reden is voor een feestje, ook in het weekend.


5. De buitenkansen

De Turmberg, een met wijngaarden bedekte heuvel aan de oostkant van de stad, biedt een spectaculair uitzicht op de buitenwijk Durlach, de binnenstad van Karlsruhe en de Vogezen erachter. FOTO GUIDO KLINGE, @CHILIBEAN. FOTO RECHTS JARED PAUL, @JARED.FILMDe Turmberg, een met  wijngaarden bedekte heuvel  aan de oostkant van de  stad, biedt een spectaculair  uitzicht 
op de buitenwijk Durlach, de binnenstad van Karlsruhe en de Vogezen erachter. Foto: Guido Klinge @CHILIBEAN.

Karlsruhe is de toegangspoort tot het Nordschwarzwald, het ruige noorden van het Zwarte Woud, en is dan ook goed te combineren met activiteiten in de natuur. Met de fiets of het ov sta je binnen drie kwartier op de noordelijkste uitloper van het woud. De Turmberg − weliswaar meer een heuvel dan een berg − steekt boven de wijk Durlach uit en is deels bedekt met wijngaarden. Vanuit de kasteelruïne en met name de wachttoren heb je een fantastisch uitzicht op Karlsruhe, de Rijnvallei en de Franse Vogezen. En als je je een kwartslag draait, kijk je uit op het Zwarte Woud. Competitief van aard?
Op de Turmbergomat, een 1,8 kilometer lange route met een stijgingspercentage van 13 procent, registreer je gratis je wandel- of fietstijd en meet je jezelf met anderen. Het historische kabeltreintje is óók een optie. Voor een uitstapje buiten de stadsgrenzen richt je je pijlen op de lieflijke dorpjes en stadjes ten zuiden van Karlsruhe. Spring op de fiets en volg de oever van de Alb naar Ettlingen (6 kilometer) of Bad Herrenalb (25 kilometer).

 Zie jij Karlsruhe als springplank richting het Zwarte Woud? In de uitgebreide reportage in Columbus Travel editie 104 lees je hoe je er buiten de gebaande paden treedt. Lees ook 'Vakantie in het Zwarte Woud, Duitsland: 7 tips weg van de massa'. 


Bonustips:

Slapen | 133 BOUTIQUE HOTEL
133 Boutique Hotel, tussen het station en het centrum, is haast niet te missen. Het zwartgeverfde boetiekhotel aan de Karlstrasse steekt af tegen de andere gebouwen en de pak ’m beet honderd lampenperen onder de luifel lokken je naar binnen. De kamers zijn aan de kleine kant maar slim ingedeeld en beschikken over wifi, een tv, airco en regendouche. Op de begane grond tref je een uitnodigende lobby en cocktailbar, vanaf € 75 per nacht voor twee personen.

Reizen | ICE
Reis met de hogesnelheidstrein ICE in vijf uur naar de stad (1x overstappen), tickets via nsinternational.nl. Binnen Karlsruhe kun je gebruikmaken van het tram- en busnetwerk van de KVV, dagkaart vanaf € 5,60. Je beste optie voor een huurfiets is Nextbike, een aanbieder die in tientallen Duitse steden actief is. Je huurt, vergrendelt en levert je fiets terug via je mobiel.

Handige websites
karlsruhe-erleben.de
instagram.com/bockaufkarlsruhe

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!