image
Canva Images

German.Local.Green. Deze 5 Duitse natuurgebieden horen op je (duurzame) bucketlist

Trek je wandelschoenen aan en snuif de frisse buitenlucht op! Duitsland is een paradijs voor natuurliefhebbers, van de meanderende Rijn tot de paarse gloed van de Lüneburger Heide en de glinsterende meren in de bossen van Brandenburg. Dat het nóg groener kan bewijzen tal van duurzame initiatieven, zoals het 100% biologische ecodorp Schmilka in Saksisch Zwitserland.

1. De Romantische Rijn

Bacharach aan de oever van de RijnHet dorpje Bacharach is een van de vele highlights aan de oevers van de Rijn. Foto: iStock

Ooit lokte de waternimf Loreley nietsvermoedende schippers met haar schoonheid en prachtige zang. Nu zijn het de betoverende bergen, wijngaarden en pittoreske dorpen die bezoekers naar de oevers van de Rijn trekken. Niet voor niets is het deel tussen het Siebengebirge en Rüdesheim liefkozend omgedoopt tot Romantischer Rhein. Vooral de zestig kastelen maken het landschap bijzonder. De mooiste – en meest duurzame – manier om er een aantal te bezoeken is te voet. Met een eindeloos netwerk aan wandelpaden met evenzoveel uitzichtpunten op de majestueuze rivier die zich tussen steile kliffen wurmt is er voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een romantische avondwandeling of een meerdaagse trektocht voor ervaren hikers, de etappes van de langeafstandsroutes Rheinsteig (320 kilometer) en Rheinburgenweg (195 kilometer) voeren je naar de mooiste plekjes. Daar waar kleinschalige pensions en heerlijke regionale wijnen de plaats van de mythische waternimf hebben ingenomen, is het nog altijd bijna onmogelijk de verlokkingen van deze streek te weerstaan.


2. Lüneburger Heide

Lüneburger HeideDe Lüneburger Heide is geliefd om onder meer zijn uitgestrekte heide. Foto: iStock

Tussen half augustus en half september kleurt een gigantisch deel van Nedersaksen paars. Hier ligt de Lüneburger Heide, een afwisselend landschap van heuvels, bossen en vooral heidevelden dat nog een maatje groter is dan onze eigen Veluwe. Het paars van miljoenen heideplanten zorgt samen met het donkergroen van jeneverbesstruiken en zilverwitte berkenstammen voor een wervelende kleurenshow. Heideranger Jan Brockmann kent het oudste natuurreservaat van Duitsland als zijn broekzak en neemt je mee op een vogelexcursie of nachtwandeling bij volle maan. Jan kan je alles vertellen over de vele planten- en diersoorten van het gebied, zoals de Heidschnucke, een historisch schapenras dat wordt geroemd als viervoetige natuurbeschermers zonder wie de heide snel dicht zou groeien, de wolf die het gebied heeft herontdekt en heikikkers die in de paartijd opvallend blauw kleuren.


3. Waddenzee

Halligen De eilandjes van de Halligen vormen een uniek deel van de Duitse Waddenzee. Foto: iStock

Dat de Duitse kust meer te bieden heeft dan fraaie zandstranden en golvende duinen zal niemand in Nederland verbazen. We delen de dynamische Waddenzee – het grootste getijdengebied ter wereld – tenslotte met onze oosterburen. Ook met wadlopen over de tweemaal per dag droogvallende zeebodem zijn we bekend, maar een modderwandeling als naar de Halligen is werkelijk uniek. Deze eilandjes in het noordelijke deel van het Duitse Waddengebied worden niet beschermd door dijken en overstromen daardoor deels tijdens stormvloed. De natuur heeft zich aangepast, zoals overal in het Waddengebied, in de vorm van zoutminnende plantensoorten die je nergens anders vindt. Vijf van de Halligen worden permanent bewoond en sommige eilandjes zijn door middel van een dam of lorriespoorbaan met het vasteland verbonden. Zo niet Hallig Gröde – met elf inwoners de kleinste zelfstandige gemeente van Duitsland. Wadloopgids Walther Petersen-Andresen wijst je de weg en zorgt dat je voor het opkomende tij weer veilig op het droge staat.


4. De meren van Lychen

Lychen. Foto: Getty ImagesDe meren rond Lychen zijn een walhalla voor water- en rustliefhebbers. Foto: Getty Images

Maak je borst maar nat voor Lychen, want het kleine stadje krap honderd kilometer ten noorden van Berlijn wordt omringd door maar liefst zeven meren. Waterratten kunnen hier terecht om te zwemmen, surfen, suppen en kanoën. Op de Lychener Stadtsee voel je je al snel thuis. Letterlijk, want overnachten doe je hier in een van de twintig woonboten, waar je geniet van de natuur, de rust en natuurlijk een frisse ochtendduik. Wil je ‘meer’? Wandel dan één van de zeventien dagetappes van de 421 kilometer lange 66-Seen-Wanderweg die dwars door Brandenburg loopt. De route voert je niet alleen langs natuurparken vol meren, moerassen en riviertjes, maar ook door historische stadjes en gezellige dorpen – en dat op maar een uurtje treinen van Berlijn Centraal.


5. Schmilka en de Sächsische Schweiz

Sachsische SchweizNationaal park Sächsischer Schweiz. Foto: Getty Images

Duurzaam reizen is in Duitsland naar een hoger niveau gebracht. Het ecodorp Schmilka in Saksisch Zwitserland doet een stap terug in de tijd (geen wifi) en gaat terug naar de basis: de energie komt enkel van groene bronnen, accommodaties scoren maximale punten voor alle groene labels en restaurants serveren uitsluitend biologische, lokale gerechten. Biovisionair Sven-Erik Hitzer had schoon genoeg van nietszeggende hotels en restaurants waar de gerechten bol staan van smaakversterkers en E-nummers. Hij liet zich niet afschrikken door het grauwe grensplaatsje Schmilka: hier zou zijn Gesamtkonzept op organische wijze groeien en bloeien. Drie decennia later is zijn droom realiteit geworden. Het kleurrijke Schmilka is uitgeroepen tot Beste Dorp in Saksen en met een fiets- en bootverhuur, biobakkerij, moestuinen en een biobrouwerij vind je hier alles om de spectaculaire rotsformaties van nationaal park Sächsische Schweiz op duurzame wijze te verkennen. Qua schoonheid kan het zich meten aan Zwitserland, maar verder heeft 'Saksisch Zwitserland' overigens niets met het Alpenland te maken. Voor een ultieme kennismaking met het park maak je een wandeling over een van ’s lands mooiste wandelroutes: de 112 kilometer lange Malerweg. De route doorkruist landschapen die de muzen waren van menig schilder.


Lees ook:

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!