image
REDACTIE

De ultieme roadtrip: 11 muzieksteden in de USA

Je zou kunnen zeggen dat hoofdredacteur Mark Mackintosh zijn leven te danken heeft aan de muziek. Zijn Amerikaanse vader was dj in de seventies en ontmoette zo zijn moeder, een fervente disco bunny. Een kort geschiedenislesje en zijn persoonlijke muziektips voor je volgende roadtrip in de USA!

1. Grunge is dood, lang leve grunge

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig werd de opvallend levendige punkrockscene van Seattle door de Amerikaanse pers tot een heuse muziek- en modebeweging gebombardeerd: grunge. De onwillige ambassadeurs van deze stroming waren gitaarbandjes als Soundgarden, Pearl Jam, Mudhoney en, natuurlijk, Nirvana. Grunge is dood, maar de alternatieve muziekscene van de stad is springlevend (vooral minimalistische elektronische muziek is een uitblinker). Pik in ieder geval een concert mee in The Showbox, het Columbia City Theater of The Crocodile

2. Word high van psychedelische rock

Lang, lang geleden, in de jaren zestig, was San Francisco het hart van de Amerikaanse hippiebeweging en psychedelische rockscene. Onder de lokale muziekgoden van dit tijdperk: Janis Joplin, Jimi Hendrix en The Grateful Dead. Concertzaal The Fillmore, het epicentrum van de counter culture, is nog steeds de belangrijkste (en gezelligste) muziektempel van de stad. Ook leuk: de farmers markets, boerenmarkten, met livemuziek. Bijvoorbeeld in boho Noe Valley op zaterdag.

3. Burn the house down

Eind jaren zeventig werd in de nachtclub The Warehouse in Chicago door de legendarische dj Frankie Knuckles de basis gelegd voor housemuziek door discobeats met Europese elektronische muziek te combineren. Chicago heeft nog steeds een van de levendigste EDM-scenes van de VS. Must voor technofans: Smart Bar

4. Doe alles met hart en soul

De autoindustriestad Detroit was in de jaren zestig het kloppende hart van Motown, het belangrijkste soulmuzieklabel, met sterren als The Supremes, Four Tops, Jackson 5 en Stevie Wonder. Rechtgeaarde soulfans bezoeken Hitsville USA, het eerste hoofdkantoor van het label en nu een museum, motownmuseum.org.


Zing luidkeels mee in Detroit (Foto: America’s Musical Journey, te zien in Omniversum)

5. Hiphop till you don't stop

In de arme New Yorkse stadswijk The Bronx ontstond in de jaren zeventig hiphop. Op block parties, straatfeesten, mixten dj’s met twee kopieën van eenzelfde funk- of electroplaat de drumsolo’s (of breakdowns) aan elkaar. Op de beats werd gerapt: gerijmde protesten tegen de armoede in de getto. Houd de nieuwste hiphopfeesten in NYC in de gaten via eventbrite.com.

6. Ga 100% country

Voor countryliefhebbers is er maar één stad die er toe doet: Nashville, de hoofdstad van de staat Tennessee. Bezoek de Country Music Hall of Fame & Museum, het Johnny Cash Museum en honky-tonks, eenvoudige kroegen, voor gratis livemuziek.  

7. Ga op visite bij muzieklegendes

Memphis ademt muziek: de stad is cruciaal geweest in de ontwikkeling van de blues, soul en rock-’n-roll. Grootheden als Elvis Presley, B.B. King en Johnny Cash namen er hun beste werk op in de legendarische Sun Studio. Andere attracties zijn Presleys landhuis Graceland en het Rock ’n’ Soul Museum

8. Ontdek de hoodstad van de hiphop

Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia geldt de laatste jaren als het epicentrum van de Amerikaanse hiphop- en R&B-scene. Onder de lokale sterren: Migos, Young Jeezy, Lil Yachty en Childish Gambino. Maak de livescene mee in MJQ Concourse en Club Ellery’s.


Show je moves in New York (Foto: Atharva Tulsi, Unsplash)

9. Ontdek nieuwe country- en rocksterren

De gemoedelijke universiteitsstad Austin, een progressieve oase in conservatief Texas, staat bekend om zijn levendige livemuziekscene, die vooral uitblinkt in country, blues en rock. Het jaarlijkse South by Southwest-festival is een van de belangrijkste muziekevenementen van de VS, in maart, sxsw.com

10. Sta aan de wieg van de jazz

New Orleans, de geboortestad van de jazz, is nog steeds een must-see voor liefhebbers van dit genre. Sla toeristisch Bourbon Street over en pik met de locals een concert mee op Frenchmen Street. Ook tof: de muziekclubs aan St Claude Avenue en in de buurt Tremé. 

11. Kom aan het eind van je Latin

Dankzij de grote migrantengemeenschap uit Cuba en andere Caribische eilanden heeft Miami een van de levendigste Latin muziekscenes van het land. Dans tot in de kleine uurtjes op salsa, merengue en bachata in clubs als Hoy Como Ayer, Club Tipico Dominicano en La Covacha.

 


Volg ons Columbus Spotify-acccount voor lekkere playlists tijdens al jouw roadtrips, citytrips en andere reisavonturen.

 

Hoofdafbeelding: America’s Musical Journey