image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in Noorwegen

Noorwegen schreeuwt erom om per auto ontdekt te worden. Geniet van de Arctische eenzaamheid voorbij de Noordkaap, de nationale parken in het Noorse binnenland, reis per postboot en zeekajak door onbekende fjorden.

1. Roadtrip naar de Noordkaap: vanaf 2100 kilometer in 12 dagen

De Noordkaap is op verschillende manieren te bereiken. Foto: Getty ImagesDe magische Noordkaap is op verschillende manieren te bereiken. Foto: Getty Images

Wie de standaardroute naar de Noordkaap volgt, komt van een koude kermis thuis: van de meest directe route via Zweedse snelwegen of de E6, de enige grote weg die vanaf Oslo naar het hoge noorden slingert, worden wij niet warm. Afwisselender is de 630 kilometer lange Kystriksveien tussen Steinkjer en Bodø. De duizenden eilandjes voor de kust, met de archipel van Vega als hoogtepunt, zijn de omweg meer dan waard.

Heb je minder tijd? Begin je roadtrip dan boven de poolcirkel en huur een auto in Tromsø, dat met het Polarmuseet, het Nordnorsk Kunstmuseum en de meest noordelijke brouwerij ter wereld, Macks Ølbryggeri, een prima uitvalsbasis is. Via de rode rotstekeningen van Alta en de papegaaiduikers in maritiem natuurreservaat Gjesværstappan rijd je naar de Noordkaap. Trek vooral je wandelschoenen aan voor de zes uur durende hike naar het échte noordelijkste punt van Europa, Knivskjellodden. Het uitzicht is er minder spectaculair, de rust des te meer: de Noordkaap telt op GoogleMaps bijna dertienduizend reviews, Knivskjellodden slechts elf ...

Bevalt de arctische eenzaamheid? Vervolg je eigen poolcirkel dan naar Nationaal Park Varangerhalvøya, waar je de toendralandschappen en watervallen met niemand hoeft te delen, rendierboerderijen van Samen bezoekt en snorkelt tussen rode koningskrabben.


2. Bootrip over de Solundarchipel en Dalsfjord: 300 kilometer in 3 dagen

Stegastein in Sognefjord, Noorwegen. Foto: Getty ImagesStegastein in Sognefjord, Noorwegen. Foto: Getty Images

Heb je de beroemde Geirangerfjord, de haarspeldbochten van Trollstigen en de iconische Preikestolen en Trolltunga nog nooit bezocht? Houd dat dan alsjeblieft zo, smeken de Noren. Veel fjorden gaan gebukt onder overtoerisme, waardoor er op sommige plekken weinig overblijft van de rust en ruimte waar Noorwegen om bekendstaat.

Met meer dan duizend fjorden is het gelukkig niet moeilijk om een alternatieve roadtrip uit te stippelen. Zo kun je vanuit de Solundarchipel, net boven de Sognefjord, eilandhoppen met een postboot. Varend tussen kleine eilandjes spot je met wat geluk dolfijnen of zeehonden, voor je in de vissersdorpen van Gåsvær, Bulandet en Værlandet in het alledaagse leven van de eilandbewoners duikt. Huur in het havencafé een fiets om de eilanden op je gemak te verkennen. Let op, de route staat niet vast en hangt af van lokale passagiers en te bezorgen post!

In de smalle Dalsfjord wissel je opnieuw van vervoermiddel: zeekajakkend kom je het dichtst bij de Laukelandsfossen, een 135 meter hoge en soms wel honderd meter brede waterval. Beklim in de regio Nordfjord tot slot de 860 meter hoge Hornelen, de hoogste zeeklif van Europa, voor een selfie waar ze op de Preikestolen jaloers van worden.


3. Roadtrip door Rondane, Jotunheimen en Dovrefjell: 600 kilometer in 8 dagen 

Spot muskusossen in Dovrefjell. Foto: ANPSpot muskusossen in Dovrefjell. Foto: ANP

Terwijl het gros van de toeristen zich naar de fjorden en de Noordkaap haast, hoef je voor prachtige natuur niet ver te rijden. In het Noorse binnenland liggen vijf nationale parken op aangename rij-afstand van elkaar. Het meest zuidelijk ligt Rondane, met een toendra-achtig landschap dat geel, oranje, rood en wit kleurt door talrijke soorten korstmossen.

Het gigantische Jotunheimen is zeker geen goed bewaard geheim, maar met zestig gletsjers en 235 bergtoppen boven de tweeduizend meter valt er genoeg te kiezen. Vermijd de hoogste toppen en je vindt ook hier rustige plekken waar je midden in de zomer tussen lemmingen, veenpluis en sneeuw door bleekblauwe berglandschappen loopt.

Dovrefjell is de enige plek in Europa waar je op muskusossafari kunt en de valleien van het relatief onbekende Forollhogna zijn ideaal om per fiets te verkennen. De meest sfeervolle slaapplekken vind je in Femundsmarka: de idyllische boerderij Ljøsnåvollen, de houten cabins van Fjølburøsta en de twintig hutten waar ooit houthakkers overnachtten en je nu midden in de natuur gratis mag slapen zijn van een sprookjesachtige eenvoud én schoonheid.


Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 
Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.