image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in Australië

Zo groot als Australië is, zo talrijk zijn de mogelijkheden voor een roadtrip per auto of camper. Onze favorieten? De westkust én de zuidkust. We vertellen je waarom!

1. Roadtrip langs de Australische westkust: 2000 kilometer in 7 dagen

Kalbarri National Park, Australië. Foto: Viktor PosnovKalbarri National Park, Australië. Foto: Viktor Posnov

Voor een roadtrip langs ruige natuur, desolate landschappen en wilde dieren — van koala’s en emoes tot zeeleeuwen en walvishaaien — moet je aan de Australische westkust zijn. Hier ontmoeten het turquoise water van de Indische Oceaan en de ruwe Outback elkaar. Vergeet niet vooraf inkopen te doen in Perth, de enige stad op deze ruim 1200 kilometer lange route waar je havermelk en je favoriete merk granola vindt. Daarna wacht de wildernis. Eerst schattig, met koala’s in de eucalyptusbomen van Yanchep National Park, daarna dreigender, zoals bij de Pinnacles — duizenden uit het goudgele zand stekende kalkstenen spiezen die op hun mooist zijn bij zonsopkomst en zonsondergang. Of schattig én dreigend: tussen Shark Bay en Kalbarri National Park fleurt het woestijnachtige landschap elk voorjaar kortstondig op dankzij de vele wilde bloemen. Het rode binnenland vol bizarre termietenheuvels is indrukwekkend, maar de ware attractie is de oceaan. Bij Ningaloo Reef snorkel je tussen zeeschildpadden, mantaroggen en doejongs. Van april tot juli zwemmen hier walvishaaien, terwijl er tussen juli en november regelmatig bultruggen uit het oceaanwater springen. Eindpunt Turquoise Bay, vlak bij Exmouth op de Noordwestkaap, belooft hagelwitte stranden, kristalhelder water en, vroeg in de ochtend, absolute rust.


2. Roadtrip over de Great Alpine Road: 1000 kilometer in 7 dagen

 Mount Buffalo National Park met unieke rotsformaties. Foto Getty ImagesMount Buffalo National Park met unieke rotsformaties. Foto: Getty Images

Koud, grijs en nat: juni, juli en augustus zijn niet de beste maanden voor een roadtrip door het zuiden van Australië, tenzij je een trip over de Great Alpine Road plant. Opwarmen voor de Australische winter doe je in Melbourne, waar een Aussie rules football-wedstrijd op de ovale grasmat van de Demons en Kangaroos een ware belevenis is. Na een bad in de warmwaterbronnen van het Japanese Mountain Retreat, net buiten de stad, rijd je het binnenland van Victoria in. In Wangaratta begint de Great Alpine Road. De eerste etappe maakt direct indruk met spectaculaire landschappen, frisse berglucht en valleien waar het lastig kiezen is uit zoveel uitstekende lokaal geproduceerde wijnen. De temperaturen zakken op weg naar Mount Buffalo National Park, met unieke rotsformaties, (soms bevroren) watervallen, langlaufroutes en hellingen om te sleeën. Mt Hotham, het hoogst gelegen dorp in de Australische Alpen, is voor zowel beginnende als ervaren skiërs en snowboarders het onbetwiste hoogtepunt van de Great Alpine Road. Na de historische goudkoortsstad Omeo maakt het uitzicht op de Snowy Mountains plaats voor de speelse glinstering van de meren, rivieren en lagunes van de Gippsland Lakes, voor je via de kust terugkeert naar Melbourne.


Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 
Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.