image
Getty Images

Gekke verkeersregels in het buitenland: hier moet je op letten over de grens

Het is altijd even wennen als je de weg op gaat in het buitenland. Wisselende snelheidslimieten – vaak ook nog slecht aangegeven – en vreemde verkeersregels zorgen bij veel reizigers voor flink wat verwarring. Met deze aanwijzingen stap je goed voorbereid in de auto en voorkom je mogelijke uitglijders.

Bulgarije, Roemenië, Rusland en Wit-Rusland: poets je auto

Haal toch nog maar even de auto door de wasstraat. © Getty Images

In Bulgarije, Roemenië, Rusland en Wit-Rusland is het verboden om in een vieze camper of auto te rijden. De intentie was om de inwoners van Moskou na een lange winter de auto te laten wassen om voor een vrolijker straatbeeld in de lente te zorgen. In de wet staat dat enkel de nummerplaat volledig schoon moet zijn, maar overijverige agenten hebben het plan wat breder geïnterpreteerd. Neem het zekere voor het onzekere en zorg voor een schone auto, want die discussie ga jij als toerist niet winnen. Roemenië gaat nog een stap verder, want ook beschadigingen aan de auto zijn daar niet gewenst. Beschadigde voertuigen mogen enkel met sluitend bewijs weer de grens over. Als er een ongeluk is gebeurd in Roemenië, moet de aangifte worden getoond bij de grens. Zat de beschadiging al op het voertuig vóórdat je Roemenië inreed? Zorg er dan voor dat een douane- of politieagent daar aan de grens al notities van maakt.


Costa Rica: met een borrel achter het stuur mag

Een roadtrip door Costa Rica mag met een borrel in de hand. © Reisreporter Marique

Wie met een biertje in de hand langs de weg wordt gezet, hoeft in Costa Rica nog niets te vrezen. Het is namelijk legaal om alcohol te drinken achter het stuur, zolang het alcoholgehalte in het bloed niet boven de 0,5 promille uitkomt. Costa Rica staat in schril contrast met Cyprus; daar mag namelijk helemaal niets worden gedronken achter het stuur. Beide handen moeten ten alle tijden aan het stuur zijn, dus ook een slokje water drinken is niet de bedoeling.


Cyprus: houd je handen aan het stuur

Dorst of honger tijdens je roadtrip door Cyprus? Dan doe je er goed aan een pitstop in te lassen en je auto aan de kant te zetten. In het land is het namelijk verboden je handen 'onnodig van het stuur af te halen'.

Lees ook: Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa

Estland: blokkeer de auto met houten blokken

In het o zo praktische Estland ben je verplicht om houten blokken in je voertuig te hebben, die je achter je wielen kunt leggen om zo te voorkomen dat de auto gaat rollen als je pech hebt op een heuvel.


Finland: inkomensafhankelijke boete

In Finland geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de boete. © Getty Images

Nivelleren kun je leren, zo bewijst andermaal een Scandinavisch land. In Finland worden verkeersboetes bepaald naar hoogte van je inkomen. Als je een zware verkeersovertreding begaat, door rood licht of onder invloed rijdt, doet de overheid navraag naar je inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de boete. Wie echt geen cent meer te makken heeft, komt er vanaf met de minimale boete van zes euro.


Frankrijk: zonder slippers naar het strand

Met slippers aan naar het Franse strand rijden? Think twice. © Getty Images

Van je vakantieadres in Frankrijk rijd je, in badkleding en met de teenslippers aan de voeten, naar een idyllisch strandje. Maar let op: in Frankrijk kan rijden met teenslippers je op een boete komen te staan. Slippers kunnen namelijk van de pedalen glijden en ook op de rem trappen gaat minder snel. Ook rijden met oortjes in, een sigaret in de hand of tijdens het eten en drinken zorgt ervoor dat je 'niet in staat bent veilig te rijden en de bijbehorende handelingen uit te voeren'.


Italië: pas op in het stadscentrum

De zona traffico limitato is een beruchte boetenpakker in Italië. © Getty Images

Veel Italiaanse steden weren auto’s uit het historische stadscentrum: de zona traffico limitato. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níét mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als reiziger niet. In de drukte en hectiek - de Italiaanse rijstijl gunt je geen moment ontspannen rondkijken - wil het al snel gebeuren dat je het verkeersbord mist. Het kenteken van de auto wordt geregistreerd en een paar weken later ligt de boete op de mat. Blijf je rondrijden omdat je dat ene restaurantje niet kunt vinden? Dan wordt keer op keer je kenteken gescand en blijft de boete maar oplopen. De boete van de Italiaanse overheid bedraagt, iedere keer dat je het autovrije centrum inrijdt, tegen de tweehonderd euro.


Macedonië: ook medepassagiers moeten nuchter zijn

Dacht jij je vriend op vakantie in te schakelen om de BOB te zijn, zodat jij lekker van een extra glaasje wijn (of twee) kunt genieten tijdens het eten? In Macedonië gaat die vlieger niet op: daar dient niet alleen de bestuurder nuchter te zijn, ook jij als medepassagier moet binnen de lijntjes kleuren als het op alcohol aankomt. 


Spanje: trek je kleren aan 

Niet alleen Frankrijk stelt eisen aan je schoenen: ook in Spanje dien je correcte schoenen te dragen. Dat houdt in: géén slippers, géén hakken en géén schoenen met open tenen. En rijd al helemáál niet blootvoets! Rijden zonder shirt is ook af te raden - de wet stelt dat je in 'passende kleding' moet rijden, wat betekent dat de aanwezige politieagent beslist. Je moet ook een reservebril of contactlenzen bij de hand hebben als je corrigerende lenzen gebruikt (dit geldt ook in Portugal).


Verenigde Staten: rijd rustig door rood

Naar rechts afslaan mag ook met het stoplicht op rood. © Getty Images

Het voelt heel onwennig, maar in de Verenigde Staten is het geen probleem om door rood te rijden als je naar rechts gaat en invoegt bij het doorgaande verkeer. De stoplichten staan er voor voertuigen die rechtdoor of naar links gaan. Alleen in New York City of bij het bord No turn on red moet je ‘gewoon’ stoppen.


Zwitserland: niet met de deuren slaan

Zwitsers houden van rust, reinheid en regelmaat. Het is een beleefd volk en het mag dan ook geen verrassing heten dat het dichtslaan van een autodeur als offensief gedrag wordt gezien, waar je een boete voor kunt krijgen. En ook al houden ze van reinheid, is zelf je auto wassen met zeep verboden. Daarvoor dien je een autowasstraat te bezoeken, die het vuil en de chemicaliën netjes af kan voeren en voorkomt dat het in de riolering terechtkomt. Logisch, toch? 

De mooiste roadtrips hebben het in zich om alles even te laten voor wat het is – je hebt alle vrijheid van de wereld om op ontdekkingstocht te gaan. Maar met een beetje voorbereiding haal je nét dat beetje extra uit je autovakantie. Ter inspiratie voor jouw volgende trip delen we onze favoriete praktische tips & tricks op onze themapagina.

Columbus Travel editie 114

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.