image
Getty Images

Wagenziekte: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Roadtrippen roept een ultiem gevoel van vrijheid op – zolang je geen last krijgt van wagenziekte. Met onze gouden ‘roadtips’ is het mogelijk om wagenziekte zoveel mogelijk in toom te houden.

Ter land, ter zee en in de lucht: wie last heeft van wagenziekte, heeft dat meestal ook op een boot of in een vliegtuig. Daarom wordt ook wel de verzamelnaam ‘reisziekte’ gehanteerd, voor alle vormen van ziekte onderweg. Van reisziekte kun je flink beroerd worden, maar gelukkig trekken de klachten na de reis weer snel weg.

Hoe ontstaat wagenziekte/reisziekte?

Reisziekte wordt veroorzaakt door miscommunicatie. Volgens je evenwichtsorgaan zit je stil, terwijl je ogen toch echt beweging registreren. Door die tegenstrijdige input, raken je hersenen in de war. En dat zorgt er weer voor dat je lichaam van slag raakt. Reisziekte houdt nooit lang aan. Vrijwel direct na de reis zitten de ogen en het evenwichtsorgaan weer op één lijn en nemen de symptomen af. 

Wat zijn de symptomen?

Als gevolg van reisziekte kun je je flink beroerd voelen. De verwarring die in de hersenen ontstaat, zorgt voor misselijk- en/of duizeligheid en zelfs braken. Veelvuldig gapen is een van de eerste verschijnselen. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucjes waarmee je je kunt wapenen.

Wat moet ik vooral níét doen?

Heb jij last van reisziekte? Door onderweg te lezen, schrijven, gamen of kijken naar een beeldscherm prikkel je je hersenen nog eens extra en is de interne verwarring compleet. Het is dus zaak om deze verleidelijke vormen van tijdverdrijf te vermijden. Ook het drinken van alcohol en reizen op een lege maag werkt de ziekte in de hand.

Wat kan ik doen tegen wagenziekte?

Van de don’ts is het een kleine stap naar de do’s. Hierboven las je al dat je dat biertje of wijntje beter kunt laten staan, en dat het belangrijk is om vóór vertrek nog wat te eten. Eenmaal onderweg kun je je hersenen een handje helpen door naar een vast punt in de verte te kijken. Daarom kiezen veel mensen ervoor voorin de auto te zitten. Daarnaast is frisse lucht een belangrijke factor. Op een boot doe je er dan ook goed aan om op het dek te gaan staan. Binnen in het schip, zonder zicht op de horizon, is het de goden verzoeken … Ten slotte trekt reisziekte weg door te slapen. Die gaap kun je maar beter uitbuiten, want door te slapen worden de tegenstrijdige signalen in de hersenen voor even uitgeschakeld.

Lees ook: Hoogteziekte - hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Op onze themapagina Reisadvies vind je nog veel meer tips om veilig en gezond op reis te gaan. Ben je op zoek naar meer tips voor een gezonde én leuke auto- of campervakantie? Kijk dan op onze themapagina Roadtrips

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.