image
Getty Images

Roadtrip door Duitsland: 5 tips voor Nedersaksen

Natuurlijk zijn Drenthe en Groningen fantastisch, maar de Oosterburen kunnen er ook wat van. Steek de grens over en je vindt nóg meer Wadden én nog meer hunebedden. Al roadtrippend langs deze vijf pitstops in de Duitse deelstaat Nedersaksen maak je een reis terug in de tijd. 

Stop 1: Verken de Duitse Wadden

Borkum zandbank met grijze zeehonden CREDIT Getty ImagesBorkums rif. Foto: Getty Images

Er gaat niets boven Groningen – behalve dan misschien de veerboot naar Borkum. Vanaf het Nederlandse Eemshaven vaar je in minder dan een uur naar het meest westelijke Duitse Waddeneiland. De Waddenzee is niet voor niets het grootste getijdengebied ter wereld: ook over de grens in Duitsland (en Denemarken, maar die tips bewaren we voor een andere keer) is dit dynamische ecosysteem adembenemend. Op het Borkums rif, een voor het noordstrand gelegen zandbank, zonnen graag grijze zeehonden, terwijl trekvogels van Siberië tot arctisch Canada de rietmoerassen en kwelders in het zuiden van het eiland weten te vinden.


Stop 2: Duik in het verleden in Esterweger Dose

Een dagje Borkum vanuit Nederland is leuk, maar voor een langer natuurbezoek aan onze oosterburen neem je de veerboot naar Emden. In een klein uurtje rijd je door het lege Ostfriesland naar natuurgebied Esterweger Dose. Vanaf de Feldherrenhügel kijk je uit over een groot hoogveengebied waar in het verleden niet alleen turf, maar ook een luguber veenlijk – de Jongen van Burlage – en het enig bekende veenlijk van een hond uit het moeras werden gehaald. Een korte wandelroute voert je door de geschiedenis van de Esterweger Dose, via de griezelige vondsten en een periode van dwangarbeid naar een rooskleuriger heden, waarin natuurbescherming ervoor zorgt dat het afgegraven veen opnieuw aangroeit.


Stop 3: Zwerf langs Duitse hunebedden in Naturpark Hümmling

Clemenswerth. Foto: ANPJachtslot Clemenswerth. Foto: ANP

Ook in Naturpark Hümmling, drie kwartier verder naar het zuiden, laat het verleden je niet los. Tussen glooiende heuvels en idyllische beuken- en berkenbossen liggen 61 grafheuvels uit de bronstijd verscholen. Van de knoeperts van zwerfkeien en indrukwekkende hunebeddichtheid zou menig Drent jaloers worden. Tel daarbij op de oude watermolens, het jachtslot Clemenswerth en de Hümmlinger pelgrimsweg en je hebt een 5500 jaar oude cocktail van natuur en geschiedenis die de uiterste houdbaarheidsdatum voorlopig nog niet passeert.


Stop 4: Waan je een berggeit bij de Dörenther Klippen

Dörenther Klippen CREDIT ReginaphotosDörenther Klippen. Foto: Reginaphotos

Reis vanaf Naturpark Hümmling zo’n 120 miljoen jaar terug in de tijd en 90 kilometer zuidwaarts en je bereikt de Dörenther Klippen in de omgeving van Ibbenbüren. De in het Krijt gevormde kliffen zijn imposant en geliefd bij rotsklimmers, met vrijstaande rotsformaties tot wel veertig meter hoog. De beroemdste van de grillige zandsteenrotsen in het Teutoburger Wald is het Hockende Weib, een versteende vrouw die prominent boven de boomtoppen uittorent. Om haar te bereiken loop je een mooie wandelroute van negen kilometer en ruim 400 hoogtemeters (of een kortere versie van zes kilometer) over een spannend rotspad, waarna je op adem komt in de gezellige Almhütte.


Stop 5: Speur naar dinosauriërs en haaientanden in Geopark TERRA.Vita

Teutoberg TERRA.Vita. Foto: Getty ImagesGeopark TERRA.Vita. Foto: Getty Images

De bewogen aardgeschiedenis van onze oosterburen komt tot een climax in Unesco-Geopark TERRA.Vita, daar waar zeebodems werden opgeduwd tot steile bergkammen en tropische bossen samengeperst tot harde stenen. In de omgeving van Osnabrück en Bielefeld speur je naar pootafdrukken van dinosaurussen en haaientanden die op het droge achterbleven – buiten in de natuur of in de collectie van het Naturkunde-Museum in Bielefeld. En wanneer je geniet van de talrijke varens, paddenstoelen en orchideeën tijdens een wandeling door het Wiehengebirge, begrijp je direct waarom dit laaggebergte al door de Oude Germanen als gewijde plaats werd beschouwd.

En hoeveel asfalt vreet je dan tijdens deze roadtrip?
Afstand:
295 kilometer
Tijd: 6 uur + stops

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.