image
Gijs Hardeman

Op roadtrip met een dubbeldekker: 12 Weken in Nederland in een rijdende hostelbus

Lisa, Saskia, Eileen en Jolisa bouwden een 45 jaar oude dubbeldekker om tot rijdende hostelbus. Met negen bedden, een keuken, douche, toilet en centrale verwarming − en alle vier een groot rijbewijs − kunnen ze stoppen waar ze maar willen. De eerste roadtrip is een twaalf weken durend avontuur door Nederland, met in elke provincie een week tjokvol natuur, outdooractiviteiten en onvergetelijke ervaringen.

Het is nogal een tocht, bijna vier maanden lang door Nederland. Valt er echt zo veel te ontdekken in ons eigen land?
Zeker wel! Eigenlijk is een week per provincie te kort. We zijn geen hop-on-hop-off-bus waarmee je in noodtempo langs alle highlights rijdt. Onze bus is vooral een slaapplek en een middel om van A naar B te komen. De regio’s ontdekken we met zo min mogelijk rijden: in een week tijd gemiddeld tweehonderd kilometer. Als we een plek bezoeken, dan zijn we daar ook echt een tijd om lekker lang te mountainbiken, te kajakken of te hiken.

 

Maar even serieus ... een week lang door Flevoland toeren? Wat ga je dan doen? Of wordt het een week lang bordspellen spelen in de bus?
In echt elke provincie is zo veel te ontdekken. Ook Flevoland heeft stiekem best veel te bieden. Zo kun je vanuit Lelystad met een pontje naar de Marker Wadden, een uniek stukje nieuwe natuur, en heb je bij Dronten een fantastische mountainbikeroute. En de avonden, die worden inderdaad gezellig met een kampvuurtje, samen koken en een fijne zithoek boven in de bus.


Welk deel van de route mocht jij plannen?
Ik kom net terug van een weekendje scouten in Limburg. Toen we daar routes door de wijngaarden liepen had ik echt het gevoel dat ik in het buitenland was, zo tussen de heuvels. En wist je dat we in Zeeland het grootste brakwatergebied van West-Europa hebben? In het Verdronken Land van Saeftinghe kun je ervaren hoe het is om weg te  zakken in drijfzand! Bij vloed overstroomt het hele gebied, dus je kunt het alleen bij laag water verkennen. Of droogvallen op het Wad, nog zoiets magisch. Dat je dan wakker  wordt op de bodem van de zee ... We gaan mensen Nederland op een andere manier laten zien.

Met zo’n bakbeest van een hostelbus — hij is vier meter hoog en er passen drie studentenappartementen in — kun je niet overal komen. Welke problemen kom je tegen bij het uitzetten van een route?
En hij is ook nog eens 2,5 meter breed! Toen we Zeeland verkenden, kwamen we bij wegversmallingen en bruggetjes met een maximale doorrijhoogte van 3,80 meter. Dan besef je gelijk dat je een vrachtwagenapp nodig hebt om je route aan te passen. Wat je ook tegenkomt: niet elke garage in Nederland heeft ervaring met dubbeldekkers ... Zo’n bus van negen ton rijd je niet even een brug op. En wat ben ik blij dat we er meteen stuurbekrachtiging in hebben gezet!

 

Wat gaan jullie doen wanneer je Nederland helemaal hebt uitgekamd?
Met een dak vol zonnepanelen en zeshonderd liter water aan boord zijn we volledig off-grid. We kunnen slapen waar we maar willen: bij boeren, via Campspace bij mensen in de achtertuin of, wanneer het iets toevoegt, op een bijzondere camping, zoals in een wijngaard. Maar voor echt wildkamperen moet je naar het buitenland. Noorwegen biedt mogelijkheden. Je mag overal staan en elke plek is fantastisch mooi. Maar we dromen vooral van Oost-Europa. Daar heb je pas echt verborgen parels en avontuur. 

Volg de avonturen van La Karavana op Instagram: 

Lees ook de andere interviews met een perfecte mislukte huwelijksreis, het beste van de Balkan en meer ...


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Kun je geen genoeg krijgen van de roadtripverhalen? Neem nu een mini-abonnement op Columbus Travel en ontvang 3 nieuwe edities mét ons Roadtrip-boek voor slechts € 19,95!