image
Tim Bilman

Opladen en ontladen in Westerwolde: 7 tips weg van de massa

In het Groningse Westerwolde is het leven nog heerlijk simpel en puur. Wij doorkruisten het gebied in een elektrische camper en plugden in op het ritme van de streek. Dit zijn onze 7 tips!

Slow food

1. Trakteer jezelf op een haute lunch of diner

Het eten van Restaurant De Boshoeve is haute cuisine zonder pretenties — het driegangenmenu is voortreffelijk, maar als je liever à la carte bestelt, kan dat ook. De passie waarmee Henri Bos zijn zaak runt is terug te vinden op het bord: smaakvolle streekgerechten en verrassende combinaties, zoals portobello met brie en groene appel. Strijk als het even kan neer aan een van de tafels in de sfeervolle achtertuin. Voordat je het weet zit je drie uur na te tafelen.


2. Ontdek waarom liefde door de maag gaat

Volgens Rineke Dijkinga, bestsellerauteur en spreker op het gebied van voeding en gezondheid en uitbater van een trainingslocatie gericht op slowfood, heeft Westerwolde alles in zich om een foodmekka te worden. De ingrediënten zijn er, nu de gasten nog. In het weekend tussen 11 en 17 uur serveert ze slowfoodgerechten van haar eigen bodem, een akkerbouwperceel met de naam Heerlijk Westerwolds Land. Smaakt de streek naar meer? Strijk dan neer op het terras van Gasterij Natuurlijk Smeerling voor een zalige streeklunch (€ 24,95 p.p.), of haal een mand af to-go (€ 19,95 p.p.).


Slow art

3. Laat je raken door hedendaagse kunst en cultuur

Kunst achter het huis van Jan Willem Kok en Janke Westra CREDIT Tim BilmanAchter het huis van Jan Willem Kok en Janke Westra (foto links) wacht een verrassing: een enorme kunstruimte met 
steeds wisselende kunsttentoonstellingen, die ook wel De Blauwe Kunstkathedraal wordt genoemd, vanwege het 
blauwgeverfde gebint. Het werk dat je ziet (foto rechts) is gemaakt door de Nederlandse Lily de Bont. 
Zij valt haar doeken als het ware aan door ze kapot te snijden en scheuren. Foto: Tim Bilman

Artphy laat zich moeilijk in één woord omschrijven. In de imposante kunstruimte achter hun huis stellen Jan Willem Kok en Janke Westra niet alleen kunst tentoon, maar bieden ze tevens een podium aan concerten, lezingen en poëzieavonden. Loop ook eens door de met kunst bezaaide tuin. Achterdoor stuit je op de meanderende Ruiten Aa. Wil je een kijkje nemen in deze kunst- en cultuurhub in Wessinghuizen? De deuren staan open van vrijdag t/m zondag. Gratis toegang.


Slow travel

4. Struin door het mooiste vestingdorp van Nederland

Westerwolde in Groningen CREDIT Tim BilmanBourtange was een van de Nederlandse parels in het promofilmpje dat werd afgespeeld tijdens het Eurovisie 
Songfestival 2021 — en terecht. Zou je ons nu vragen om een lijst te maken van de mooiste dorpen in Nederland, 
dan krijgt Bourtange van ons gegarandeerd douze points! Foto: Tim Bilman

Ondanks de glimprol die het zestiende-eeuwse vestingdorp Bourtange vertolkte in het promofilmpje van het Eurovisie Songfestival 2021, valt het qua drukte redelijk mee. Probeer  desalniettemin het weekend te mijden. De vesting bestaat uit acht straten die uitkomen op een pittoresk pleintje met lindenbomen eromheen. Wij kennen geen dorp in Nederland dat mooier is.


5. Waan je voor even in de tropen

Ter Borg is het grootste aaneengesloten heidegebied van Groningen. Het gebied wordt onderhouden door een kudde Drentse heideschapen en Schotse hooglanders en telt meerdere vennen. Het westelijke ven doet tropisch aan. In het water groeit slangenwortel, een giftige waterplant, en langs de kant staat een rij berken, die fraai wordt weerspiegeld in het wateroppervlak.


Slow living

6. Ervaar het ver-van-huisgevoel in eigen land

Steppetenten van Noorder Yurts CREDIT Tim BilmanDe vier steppetenten van Noorder Yurts zijn the real deal — de onderdelen zijn geproduceerd in Mongolië. 
Als je naar binnen kijkt, zie je het houten geraamte, dat bijeen wordt gehouden door knopen en met slechts één 
zware steen verankerd is. In het midden van de ruimte staat een kachel. Let wel: omdat de yurts aan een prachtige 
vijver staan, word je geregeld uit de tent gelokt ... Foto: Tim Bilman

Tijdens een overnachting in een van de charmante steppetenten van Noorder Yurts begeef je je tussen twee werelden. Stap naar binnen, en je staat in Mongolië, stap naar buiten, en je staat in de natuur van Groningen. De authentieke tenten staan op het terrein van Camping De Barkhoorn en aan de rand van een vijver. Als gast kun je gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen op de camping, vanaf € 275 (twee personen) en € 375 (vier personen) voor twee nachten.


7. Kom tot rust op het Groningse platteland

B&B Boerderij De Klaproos CREDIT Tim Bilman

Boerderij De Klaproos is het perfecte toevluchtsoord. Terwijl je naar de weidse omgeving tuurt of rond het knisperende kampvuur zit, glijden de zorgen van je af. Kies als het kan voor een van de twee pipowagens in de tuin. Het ontbijt (€ 11 p.p.) wordt geserveerd in de oude kapschuur, vanaf € 60 per nacht voor twee personen.


Bonustip: huur een e-camper

De elektrische camperbusjes van evan CREDIT Tim BilmanDe elektrische camperbusjes van evan zijn echte eyecatchers en trekken dan ook veel bekijks, wat leidt tot 
duimpjes omhoog op de snelweg en nieuwsgierige omstanders die op het raam komen kloppen. Zelfs hier, op de 
Borgertangerweg bij Sellingerbeetse, ontkomen we niet aan de aandacht. Kort nadat we dit droneshot hebben 
gemaakt, fietst een oude man ons tegemoet: ‘Mag ik even binnenkijken?’. Foto: Tim Bilman

Heb jij genoeg gezien en wil je zelf op pad met zo’n elektrisch camperbusje? Dat kan! Evan verhuurt vijf e-campers in meerdere kleuren en uitvoeringen. De bordeauxrode Volkswagen T2a waarmee wij rondtoerden komt uit 1971 en heet Mariquita. Het bereik is 180 tot 200 kilometer. Opladen is simpel en kan bij praktisch elke laadpaal, en zelfs via een normaal stopcontact. Gebruik de app Plugsurfing om een beschikbare laadpaal te vinden. Zo’n roadtrip in een e-camper is niet alleen goed voor je mentale toestand, maar óók voor het milieu — e-campers zijn schoner en stiller dan fossiele campers. Je betaalt € 159 per dag voor max. 4 personen.


Kaart | Tips weg van massa in Groningen

Zin gekregen in meer Groningen? Lees de hele reportage over Westerwolde in Columbus Travel editie 102 of laat je inspireren op visitgroningen.nl!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!