image
TPopova

Dit zijn de griezeligste gebouwen van Europa

Wist jij dat de grootste verzameling mummies niet in Egypte staat? Of dat er een vrouwelijke (!) seriemoordenaar heeft bestaan die Dracula doet verbleken? Europa herbergt tal van enge gebouwen, waar het binnen griezelt en waar je spontaan kippenvel voelt opkomen ... We hebben onze vier favorieten op een rij gezet. Kom maar binnen als je durft!

1. Kasteel Čachtice, Slowakije

Kasteel Čachtice Slowakije CREDIT Martin DzurjaníkFoto: Martin Dzurjaník

Vergeet Dracula: de echte schrik van Transsylvanië was Elisabeth Báthory, beter bekend als de Bloedgravin. De beroemdste vrouwelijke seriemoordenaar ooit martelde in kasteel Čachtice in Slowakije honderden boeren en dienstmeiden door ze tijdens ijskoude nachten op de binnenplaats met water te overgieten. Báthory werd ervan beschuldigd in het bloed van jonge vrouwen te baden om zo eeuwig jong te blijven. Dat laatste lukte niet: hoewel ze de doodstraf ontliep, overleed de bloedgravin opgesloten in haar eigen kasteel. De kasteelruïnes zijn te zien in verschillende (horror)films, zoals de allereerste vampierfilm, Nosferatu. Kosten: €1,50 per kind en €3 per volwassene.


2. Ossuarium van Sedlec, Tsjechië

Sedlec, Tsjechië. Foto: Aliaksei SkreidzeleuFoto: Aliaksei Skreidzeleu

Memento mori — Latijn voor ‘Denk aan de dood’. In de middeleeuwen hielden christelijke monniken zich voor de dood nooit te vergeten, want het aardse leven is slechts tijdelijk. In het Tsjechische Sedlec bij Kutná Hora namen de monniken dit wel erg letterlijk door zich te omringen met duizenden botten en schedels van overledenen. Toen de
begraafplaats door een pestepidemie en oorlog te klein werd en ook nog eens moest wijken voor de bouw van een nieuwe gotische kerk, werden alle doden opgegraven. De beenderen werden keurig gerangschikt en gerecycled tot macabere kunstwerken. Kun jij de dood ooit nog vergeten na een bezoek aan Sedlec, Tsjechië? Kosten: €2,50 per kind en €3,50 per volwassene.


3. Museum of Witchcraft and Magic, Engeland

Tuinhekken zijn versierd met pentagrammen, de lokale herberg heet Cobweb Inn en er staan opvallend veel bezemstelen naast de voordeuren geparkeerd. Het moge duidelijk zijn: Boscastle in Engeland is geen gewoon dorpje. Veel hangt samen met het lokale Museum of Witchcraft and Magic. Naast ’s werelds grootste collectie van magische voorwerpen als rituele zwaarden, heksenmantels en talismannen vind je hier ook een bibliotheek met 7500 magische teksten. Ontcijfer ze op eigen risico. Verder raak je er in de ban van tentoonstellingen over volksmagie, ceremoniële magie, vrijmetselarij en wicca. Kosten: €6 per kind en €8 per volwassene.


4. Catacombe dei Cappuccini, Italië

 De grootste verzameling mummies op aarde vind je niet in Egypte, maar op Sicilië in de Catacombe dei Cappuccini. In de onderaardse schemerwereld onder de Santa Maria della Pacekerk in Palermo wachten maar liefst achtduizend goed bewaarde lichamen. De houdingen waarin je sommige doden aantreft maken het des te akeliger: recht opstaande Kapucijnermonniken in bruine pijen, twee kinderen in een schommelstoel … Brrrrr! Kosten: €3.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer lezen over bijzondere reizen met kinderen? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!