image
iStock

Top 10 uitjes voor stoere kinderen en hun ouders in Nederland

Van suizen aan ziplines tot overleven in het bos: wereldreiziger en stoere papa Joost Smets daagt jou en je gezin uit om in zijn voetsporen te treden, gewoon in eigen land. Ik durf, ik durf wat jij niet durft!

1. Duizelingwekkende hoogte in Harkstede, Groningen

Zelfoverschatting. Ik was er vrij zeker van dat ik daarvan geen last meer had, maar wanneer ik overmoedig aan het rode parcours van het Break Out Grunopark begin en vanaf acht meter hoogte naar beneden tuur kan ik moeilijk anders dan mezelf vervloeken. Erom gniffelen kan natuurlijk ook, zoals de kinderen doen die wijselijk eerst het groene parcours afleggen. We klimmen van platform naar platform en suizen aan ziplines door het luchtledige. Twee uur later verbazen we ons hoe weinig er van onze hoogtevrees is overgebleven.

2. Kanoën in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa: Nationaal Park De Weerribben-Wieden, Overijssel

Belt-Schutsloot is met zijn bruggetjes en huizen op eilandjes een miniatuurversie van het bekendere Giethoorn. Kies de tien kilometer lange kanoroute en al snel laat je de plezierbootjes achter je om door een groenblauwe wereld vol vogels en vlinders te peddelen. Halverwege de route meer je aan bij een graslandje waar je pre-covid legaal mocht wildkamperen. Vanwege de grote drukte in eigen land ging daar vorige zomer een streep door, maar hopelijk zijn kano- en natuurliefhebbers hier binnenkort weer welkom.

3. Enkeldiep de modder in op Ameland, Friesland

'Neem oude schoenen mee voor het wadlopen; die kun je daarna achterlaten op het eiland,’ raadt school aan voor het kamp. Dat is niet duurzaam, vindt mijn dochter. Bovendien: op je blote voeten de zee in, lekker de modder tussen je tenen voelen glijden — dat is toch veel leuker? ‘Maar knijpen de krabben je dan niet?’ vragen haar klasgenoten aan de excursieleider. ‘Oh jawel, ik ben net al geknepen,’ antwoordt mijn dochter onverschillig, waarop de halve klas het water uitstuift.

4. Overleven in het bos in Dwingeloo, Drenthe

Zelfs een pandemie haalt de prepper in mij niet boven maar shelters bouwen in het bos, dat is gewoon gaaf. Evan van der Poel van Roots in Nature geeft survivalcursussen aan kinderen: hoe blijf je warm en droog in de winter, hoe bouw je een vuurtje bij slecht weer en welke planten en paddenstoelen kun je eten? Mijn zoon bracht tijdens de cursus de nacht door in een zelfgebouwde shelter. In de stromende regen. ‘De beste nacht van mijn leven!’

Lees ook: De mooiste nationale parken - 7 x ontsnappen in Nederland met je kinderen


5. Verkleedfeestje in Lisse, Zuid-Holland

Dus jij rent als Rambo door het bos en klimt moeiteloos tot duizelingwekkende hoogte. Maar … durf je je ook te verkleden? Op Castlefest waan je jezelf in een andere wereld tussen ruigbebaarde Vikingen, snode piraten en stoutmoedige ridders. Op het podium staat alles van pagan folk tot wereldmuziek en middeleeuwse rock. Heb je zoveel tijd aan je eigen outfit besteed dat de kinderen erbij inschieten? Geen nood, op het festivalterrein wordt geschminkt en kinderen kunnen meedoen aan live action role-playing.

6. De edelherten hebben er zin in in Natuurpark Lelystad, Flevoland

Met van walging vertrokken gezichten kijken mijn kinderen naar natuurprogramma De Buitendienst. ‘Mannetjesherten plassen zichzelf helemaal onder. De vrouwtjes vinden dat lekker — het is eigenlijk hun parfum,’ legt de boswachter uit. Goor! In de bronsttijd (eind september tot half oktober) burlen de mannetjes: ze maken een soort schreeuwend geluid waarmee ze vrouwtjesherten lokken. Dat willen we weleens horen. Het Flevo-landschap organiseert bronstexcursies in de schemering. Kies uit een privéwandelexcursie met gids of een excursiewagen voor het hele gezin.

7. Op zeehondensafari in de Oosterschelde, Zeeland

‘Kijk, daar liggen ze! Zó schattig!’ Ga op safari in eigen land en stap in Zierikzee, Sint-Annaland of Gorishoek aan boord van de Frisia. Twee uur lang vaar je over de Oosterschelde, een dynamische wereld van wind, water, slikken en schorren. Dit is het grootste nationaal park van Nederland, met een unieke flora en fauna. Bij eb vaar je tot vlak bij de zandbanken waar tientallen zeehonden in het zonnetje luieren. En met een beetje geluk spot je zelfs bruinvissen.

8. Onderaards avontuur in Valkenburg, Limburg

Zijn jij en je kinderen niet bang in het donker en hebben jullie geen last van claustrofobie? Dan is de avontuurlijke grottentocht van ASP Adventure wat voor jullie! Uitgerust met twee olielampjes loop je door het donkere gangenstelsel van de Sibbergroeve, waar je naar aanwijzingen speurt in een race tegen de klok. Tijdens de spannende doolhoftocht los je cryptische raadsels op, wurm je jezelf door soms smalle en lage gangetjes en overwin je uitdagende hindernissen − waaronder een ondergrondse bootoversteek.

9. Een dag als uitvinder in Eindhoven, Noord-Brabant

Foto door Hanneke Wetzer, de Ontdekfabriek

Foto: Hanneke Wetzer, de Ontdekfabriek

Avonturen, creativiteit en techniek komen samen in de Ontdekfabriek in Eindhoven. In een oud fabriekspand (en bij mooi weer buiten) kun je volop spelen en uitvindingen bouwen. Schroef oude apparaten uit elkaar in de scraphoek om van de losse onderdelen iets nieuws te construeren, zoef rond in een magische luchtkussenkist, bouw je eigen raceauto van hout en test hem uit op de Nerdy Derby racebaan of stap in de greenscreenstudio en maak je eigen film met de vetste special effects. 

10. Heel Nederland in Minecraft in Herwijnen, Gelderland

Foto: ANP

Foto: ANP

’s Nachts het bos in, boulderen of een mudrun − je kunt het nog zo stoer maken, soms zitten de kinderen toch echt het liefst achter hun beeldscherm om Minecraft te spelen. Tenzij je naar het GeoFort in Herwijnen gaat natuurlijk, want daar hebben ze heel Nederland met miljarden Minecraft-blokjes nagebouwd. Hier volg je Minecraft-workshops en neem je deel aan een Minecraft-speurtocht. Vierkante oogjes? Schep dan je eigen landschappen in een interactieve zandbak of bouw een doolhof van planken.

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!