image
Getty Images

In dit land kun je het beste wonen

Hoe fantastisch een reisbestemming ook mag zijn, de meeste landen zijn geschikter voor een bezoek dan om er daadwerkelijk te wonen. Lage salarissen, hoge huizenprijzen, slechte medische voorzieningen of het klimaat maken dat veel landen afvallen als potentiële bestemming om naartoe te emigreren. Datavergelijkingssite Numbeo zocht uit welke landen en steden de hoogste kwaliteit van leven hebben. En het resultaat is misschien niet wat je verwacht …

Wil je namelijk in het land met de hoogste kwaliteit van leven wonen, dan hoef je helemaal nergens heen! Nederland staat op de eerste plaats van 84 onderzochte landen en laat daarmee opvallend genoeg de Scandinavische landen, die traditioneel gezien hoog scoren, achter zich. We doen het vooral goed op het gebied van de gemiddelde reistijd (zevende plek), koopkracht (achtste plek) en gezondheidszorg (tiende plek). Hoewel ons kikkerland in geen van de factoren die meegewogen werden op de eerste plaats eindigde, wisten we wel overal binnen de top 30 te blijven. Ons klimaat en weer scoorde een schamele dertigste plaats – maar goed, dat mag nauwelijks een verrassing heten.

In deze landen heb je de hoogste kwaliteit van leven:

 1. Nederland 
 2. Denemarken
 3. Zwitserland
 4. Luxemburg
 5. Finland
 6. IJsland
 7. Oostenrijk
 8. Oman
 9. Australië
 10. Noorwegen
Lees ook: Dit is het gelukkigste land ter wereld - en kun jij raden waar Nederland staat?

Europese landen scoren dus behoorlijk hoog in de ranglijsten. Daartegenover staan de landen met de minste kwaliteit van leven. Opvallend genoeg kunnen een aantal van deze landen jaarlijks op tal van reizigers rekenen. Hoewel ze hoog scoren op toeristische attracties, is het leven voor de inwoners niet om over naar huis te schrijven.

In deze landen heb je de laagste kwaliteit van leven:

 1. Nigeria
 2. Bangladesh
 3. Venezuela
 4. Sri Lanka
 5. Iran
 6. Filipijnen
 7. Peru
 8. Libanon
 9. Vietnam
 10. Egypte

Ook Nederlandse steden doen het bijzonder goed

Numbeo onderzocht niet alleen de levenskwaliteit per land, maar ook per stad. En ook daar domineert Nederland de ranglijsten: Den Haag staat op de eerste plaats van 242 steden wereldwijd, op de voet gevolgd door Eindhoven. Rotterdam weet de zesde plek in de top 10 te behalen, terwijl hoofdstad Amsterdam ‘slechts’ op de veertiende plek bungelt. 

In deze steden heb je de hoogste kwaliteit van leven:

 1. Den Haag, Nederland
 2. Eindhoven, Nederland
 3. Wenen, Oostenrijk
 4. Canberra, Australië    
 5. Zürich, Zwitserland
 6. Rotterdam, Nederland
 7. Luxemburg, Luxemburg    
 8. Helsinki, Finland
 9. Adelaide, Australië
 10. Reykjavik, IJsland

Hoewel we als volk uitmuntend zijn in klagen, blijken we het toch lang niet zo slecht te hebben. Kun jij je vinden in bovenstaande resultaten? 

Waar wordt het onderzoek op gebaseerd? 
Voor het onderzoek kijkt Numbeo naar acht verschillende factoren, te weten: klimaat en weer, koopkracht, vervuilingsniveau, kost van levensonderhoud, hoe de huizenprijzen zich verhouden tot het salaris, hoe veilig het land (of de stad is), hoe goed de gezondheidszorg is, wat de verkeersintensiteit is en de gemiddelde reistijd van woon-werkverkeer. Daaruit rolt een score die tot een schatting leidt van de algehele kwaliteit van leven. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!