image
Vellah

Ontdek deze 4 onbekende reisbestemmingen in Latijns-Amerika (voordat de massa het doet)

Al eerder tipten we de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlander voor 2023. Maar er zijn natuurlijk ook nog talloze fantastische onontdekte reisbestemmingen. Wil jij links gaan waar de massa rechts gaat? Dan zijn dit 4 plekken in Midden- en Zuid-Amerika die je in 2023 absoluut niet wilt overslaan.

1. Santander & Boyacá in Colombia

Grote hoogten en diepe dalen in Colombia. Foto: Malou van BreevoortGrote hoogten en diepe dalen in Colombia. Foto: Malou van Breevoort

De provincies Santander en Boyacá, in het oosten van Colombia, worden doorsneden door eeuwen oude handelsroutes. In de negentiende eeuw werden de voormalige ezelspaden afgestoft en omgedoopt tot de Koninklijke Wegen. Als je de routes volgt, reis je letterlijk van diepe dalen naar grote hoogten: van een van de diepste canyons ter wereld naar een van de mooiste gebergtes van Zuid-Amerika. Uiteraard kun je zelf kiezen hoe ver je loopt. De Camino Real (5,5 kilometer) is een behapbare wandeling door de Chicamocha-kloof. Een gids is niet nodig. In Guane neem je een tuktuk terug naar Barichara. Liever op pad met een gids? Schakel dan de hulp in van Zaia Travel. Na je bezoek aan de kloof reis je door naar Nationaal Park El Cocuy. Neem de tijd om te acclimatiseren en maak daarna een trekking naar een van de gletsjers en over de páramo, een mistige hoogvlakte met een toendra-achtig ecosysteem. In het nationaal park zelf zijn drie wandelroutes uitgestippeld. Via Hostal El Cami nante in het dorpje El Cocuy kun je een gids, wandelstokken en vervoer naar de ingang regelen.


2. Kust-tot-kustwandeling in Costa Rica

Wandelend ervaar je de cultuur en natuur van Costa Rica het best. Foto: Malou van BreevoortWandelend ervaar je de cultuur en natuur van Costa Rica het best. Foto: Malou van Breevoort

 El Camino de Costa Rica loopt van de Atlantische naar de Stille Oceaan. De 280 kilometer lange route telt zestien etappes en voert door het onbekende binnenland van Costa Rica, door bossen en gebergtes, charmante plattelandsdorpjes en natuurreservaten, verschillende ecosystemen en afgelegen dorpen. Overnachten doe je in de zestien gemeenschappen. Het doel van Mar a Mar, de non-profitorganisatie die de route bedacht, is het promoten van duurzaam toerisme in gebieden die nu nog buiten de toeristische radar vallen. De inheemse bewoners ontvangen je als een verloren familielid of verre vriend.


3. Desierto Florido in Chili

Chili Desierto Florido. Foto: GettyImagesDe Atacamawoestijn in Chili. Foto: GettyImages

Chili krijgt er in 2023 een nieuw nationaal park bij: Desierto Florido. De Atacamawoestijn is met gemiddeld vijftien millimeter neerslag per jaar een van de droogste gebieden op aarde, maar in het zuidelijke deel van de woestijn wil het tussen september en november nog weleens regenen. Dan bloeien zo’n tweehonderd soorten planten en bloemen op en kleurt de woestijn felroze en dieppaars.


4. El Tren Maya in Mexico

El Tren Maya in Mexico. Foto: GettyImagesEl Tren Maya in Mexico. Foto: GettyImages

Eind 2023 moet hij gaan rijden: El Tren Maya, een nieuwe treinverbinding door het Yucatán-schiereiland en de zuidelijke staten Campeche, Tabasco en Chiapas. Het traject verbindt Caribische resorts met onbekende en voorheen lastig bereikbare Mayaruïnes in de jungle. Het is te hopen dat de Mayatrein niet voor vertrek al ontspoort: het project is niet zonder controverse. De rails lopen door kwetsbaar gebied waar inheemse stammen zich niet gehoord voelen. Toch is er hoop dat de trein tussen Cancún en Palenque de bereikbaarheid en werkgelegenheid in de arme staten ten goede zal komen.

Wil je weten wanneer je deze bestemmingen het beste kunt bezoeken? Bekijk de beste reistijd per maand. 

Benieuwd naar de andere werelddelen? Bekijk hier de complete lijst.

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!