image
Getty Images

Gezond op reis: dit wil je weten over je verzekeringen (+ tips voor de top 10 bestemmingen)

Ziekte of een medisch ongeval op reis is al een enorme domper op zich, dan wil je niet ook nog kopzorgen krijgen om de administratieve gevolgen. Wie goed voorbereid op reis gaat, bouwt al een flinke dosis weerstand op tegen medisch ongemak. Met deze tips helpen we jou op weg door de medische molen in het buitenland!

Waarom moet ik een (medische) reisverzekering afsluiten als ik al mijn zorgverzekering heb?

Reisverzekering versus zorgverzekering: verschil in dekking

Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Met onze verplichte zorgverzekering zijn we dus in principe verzekerd op reis, maar zowel de zorg- als reisverzekering rept over allerlei aanvullende, medische opties. De verwarring is daardoor bij veel reizigers compleet. Hoe het precies zit? ‘Onder de reguliere zorgverzekering vallen de medische kosten die je maakt in een buitenlands ziekenhuis en/of kliniek. Deze vergoedt alleen het tarief tot wat het maximaal in Nederland zou kosten. Kom jij dus in de Verenigde Staten in een ziekenhuis terecht of elders in een heel dure privékliniek, dan kan het zijn dat de kosten hoger uitpakken dan dat dat in Nederland het geval zou zijn. Die kosten zou je in principe zelf moeten betalen. Deze extra kosten kun je op twee manieren alsnog verzekeren: via een aanvullende zorgverzekering of via de medischekostendekking die je kunt bijsluiten op een reisverzekering. Allebei afsluiten is zonde, want dan ben je dubbel verzekerd’, aldus reisverzekeringsdeskundige Bas Knopperts van Independer.

Lees ook: Een reisverzekering, is dat nou eigenlijk echt nodig?


Dit moet je vóóraf heel goed checken!

Ga je op vakantie binnen Europa? Dan kan de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) heel handig zijn. Met deze kaart krijgt je makkelijker toegang tot medische voorzieningen in het buitenland en is de kans kleiner dat je de gemaakte zorgkosten eerst zelf moet voorschieten. De Europese zorgverzekeringskaart is heel gemakkelijk aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Maar let op: de EHIC-pas geeft alleen recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Ingeplande medische behandelingen, zorg in privéklinieken, medische behandelingen op een cruiseschip of een repratiëring zul je zelf moeten voorschieten (of betalen bij het ontbreken van de juiste dekking).


Wat als ik in een privékliniek terecht kom?

Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen de kosten die je in Nederland zou maken. Er wordt een redelijke schatting gemaakt van de zorgkosten en je zorgverzekering vergoedt alleen tot wat in Nederland gebruikelijk zou zijn. Dat is een flinke adder onder het gras, want de zorgkosten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn vele malen hoger dan in Nederland. Een klein rekenvoorbeeld: in Nederland kost een ziekenhuisopname, grof genomen, zo'n €600 per dag. In de VS ligt dit bedrag op omgerekend ongeveer €1400 per dag! Dat prijsverschil zul je zonder aanvullende verzekering zelf moeten betalen. Alleen met een aanvullende reis- of zorgverzekering wordt de privékliniek gedekt. De privékliniek staat symbool voor het schrikbeeld van hoge zorgkosten in het buitenland, maar houd er dus rekening mee dat álle kosten boven de schatting van de zorgverzekeraar voor eigen kosten of de aanvullende verzekering zijn.


Ik ben ziek of gewond op reis, wat nu?

Ik ben ziek op reis, wat nu?

De gouden regel is om niets zomaar zelf te regelen. Neem bij ziekte of een ongeluk het heft niet in eigen hand, maar benader éérst de alarmcentrale van de reisverzekering. Deze alarmcentrale staat dag en nacht voor je klaar om direct hulp te bieden. Zij zullen je vervolgens helpen om de juiste keuzes te maken. Om te voorkomen dat de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd, sloten verzekeraars in 2007 het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen. De overeenkomst houdt in dat de alarmcentrale die het eerst wordt benaderd zorgt voor de hulpverlening en de kostenafhandeling. Achteraf bepalen de verzekeraars dan met elkaar wie wat moet betalen. 


Medische zorg op de 10 populairste bestemmingen: hier moet je op letten

  • Australië: je hebt recht op medische zorg uit het basispakket. Nederland heeft met Australië een verdrag dat reizigers recht hebben op gratis medische zorg uit het basispakket. Wel wordt je eigen risico hiervoor eerst aangesproken, maar dat zou thuis ook het geval zijn.
  • Canada en Verenigde Staten: zorg voor een aanvullende verzekering. De zorgkosten liggen in de Verenigde Staten en Canada vele malen hoger dan in Nederland en dat verschil zul je zonder aanvullende reis- of zorgverzekering zelf moeten betalen. 
  • Costa Rica en Peru: houd er rekening mee dat je direct moet betalen. De zorg in Costa Rica is van een hoog niveau, maar staat er ook om bekend dat toeristen direct de zorgkosten moeten aftikken. Neem zo snel mogelijk contact op met je zorg- of reisverzekering, zelfs nog vóórdat je daadwerkelijk de creditcard trekt, zodat je zeker weet wat de juiste procedure is. Ook bij zorg in Peru moet je direct afrekenen en neem je éérst contact op met de verzekering.
  • Indonesië: reken op evacuatie bij complexe zorg. De zorg in Indonesië is niet te vergelijken met Europese normen. De huisartsenpost is voor medicatie of kleine hechtingen geen probleem, maar als je ernstiger ziek wordt bestaat de kans dat je wordt geëvacueerd naar Singapore, Bangkok of Australië voor de juiste zorg. De kosten zullen hierdoor enorm oplopen, en dus moet je verzekering op orde zijn.
  • Mexico: houd rekening met een tekort aan personeel en middelen. Hoewel het niveau van de medische zorg in Mexico hoog is (veel artsen hebben een opleiding gehad in de Verenigde Staten), is de kwaliteit van de behandeling veelal matig. Openbare ziekenhuizen kampen vaak met te weinig personeel en middelen. De privéklinieken zijn een stuk duurder en hebben meer geld voor voldoende personeel of medicijnen.
  • Spanje: vraag de EHIC aan. Met de Europese zorgverzekeringskaart gaat de rekening meestal rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De zorgkosten tussen Spanje en Nederland zijn vergelijkbaar, dus de kans is klein dat je extra moet bijbetalen na een bezoek aan de huisartsenpost. Maar chirurgische ingrepen zijn wél een stuk prijziger. Een operatie vanwege een acute blindedarmontsteking in Spanje kost €20.000, terwijl dat in Nederland rond de €5.000 kost.
  • Thailand en Zuid-Afrika: ga voor een privékliniek (en zorg dus dat je aanvullend bent verzekerd). In Zuid-Afrika en Thailand is er een groot verschil tussen de zorgkwaliteit in nationale ziekenhuizen, die wordt gedekt, en de zorg in privéklinieken, die niet volledig wordt gedekt. Met het oog op je gezondheid doe je er goed aan om je te laten behandelen in een privékliniek.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.