image
Getty Images

Het Grote Reisorakel: neem deze reisadviezen mee naar 2024

Wanneer kun je het beste je vliegticket boeken? Hoe voorkom je insectenbeten? En hoeveel zonnebrandcrème moet je nou eigenlijk écht smeren? Op al deze vragen én meer geven we je het antwoord in het Grote Reisorakel voor 2024!

Algemeen | Reizen binnen EuropaGezondheidVliegen


Algemeen

Zo verdubbel je je vakantiedagen in 2024De ultieme hack: zo verdubbel je je vakantiedagen (tot wel 60 vrije dagen per jaar!)

Hoe leuk je je werk ook vindt, hoeveel vakantiedagen je krijgt is voor elke reisfanaat een belangrijk onderhandelpunt. De een heeft bij een fulltimebaan ‘slechts’ 20 vakantiedagen, de ander wel 28. Maar wie z’n vakantie handig plant, kan in 2024 tot wel 60 vrije dagen plannen – en daar hoef je niet eens je werkgever lief voor aan te kijken!


De minst bezochte landen ter wereldDit waren in 2023 de 10 minst bezochte landen ter wereld (waar je in 2024 wél naartoe wilt)

Onbekend maakt onbemind. Onterecht. Deze tien landen worden amper bezocht, maar zijn veilig te bereizen en verdienen veel meer liefde. Wij vertellen je waarom de Comoren, San Marino en nog acht andere landen een plekje op je bucketlist verdienen!

 


Dit zijn de 10 beste wereldsteden van 2024Dit zijn de 10 beste wereldsteden van 2024

Welke wereldsteden horen in 2024 bovenaan je reislijstje te staan? Het antwoord komt van Resonance, een consultancygroep die onlangs de lijst van 's Werelds Beste Steden van 2024 publiceerde. En raad eens? Zelfs Amsterdam heeft een plek bemachtigd! 


Fooi geven op reisZoveel fooi hoor je te geven op reis: een wereldse gids

Zoveel landen, zoveel cultuurverschillen – zo óók in fooigedrag. Waar je in de Verenigde Staten echt niet weg kunt lopen zonder een fooi achter te laten, kijken ze je in Japan diep beledigd aan als je de goede service wilt belonen. Benieuwd wat het gewenste fooigedrag is op jouw volgende vakantiebestemming? We zochten het uit!

 


Zo ben je zakkenrollers op reis te slim afZo ben je zakkenrollers op reis te slim af: 12 tips

We reizen om onze horizon te verbreden en nieuwe ervaringen op te doen. Laat die ervaringen niet omslaan in een horrorverhaal waarin je met lege handen thuiskomt omdat een zakkenroller je leeggeroofd heeft. Voor sommige locals ben jij als toerist een makkelijk doelwit. 
Met deze twaalf tips voorkom je dat je het slachtoffer wordt van slimme scamtrucs op reis!


Solo-reizen als vrouw: de veiligste en onveiligste landenSolo-reizen als vrouw: de veiligste en onveiligste landen

Solo-reizen voor vrouwen groeien nog steeds in populariteit. Alleen reizen heeft dan ook tal van voordelen – je kunt gaan en staan waar je wilt en hebt met niemand rekening te houden - maar niet ieder land leent zich ervoor om als vrouw alleen te bezoeken. Dit zijn de veiligste en onveiligste landen om als vrouw solo te bereizen!
 


Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+

Als lesbienne, homo, biseksueel, transgender, queer, intersekse, aseksueel of anders (LHBTQIA+) is vrij en onbekommerd rondreizen lang niet zo vanzelfsprekend als voor heteroseksuelen. In sommige landen is je geaardheid zelfs ronduit gevaarlijk. Gelukkig zijn er ook landen waar het niet uitmaakt op wie je valt of hoe je je leven leidt.  We zetten de veiligste en onveiligste landen voor de LHBTQIA+-gemeenschap op een rij. 


Reizen binnen Europa

8 low-budget stedentrips binnen EuropaGoedkoop op vakantie? 8 low-budget stedentrips binnen Europa

Een stedentrip is een van onze favoriete uitjes in het voor- of najaar, maar een lang weekend weg kan al snel in de papieren lopen - tenzij je weet waar je moet wezen en wat je moet doen! Met onze insidertips kun je de grootste Europese (hoofd)steden maar liefst vier dagen lang bezoeken onder de €400. Zo pak je dat aan!


In deze Europese stad betaal je de meeste toeristenbelastingIn deze Europese stad betaal je de meeste toeristenbelasting

Op veel toeristische bestemmingen betaal je als bezoeker een zogeheten toeristenbelasting: een bijdrage om de plek of stad schoon en leefbaar te houden. Dat bedrag kan variëren van zo’n €0,50 tot enkele euro’s. Één stad maakt het echter wel heel bont: hier betaal je maar liefst €11 per dag voor een bezoek. 


Op deze 10 Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actiefOp deze 10 Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief

Als je het slachtoffer wordt van zakkenrollers, kan een droomvakantie snel veranderen in een nachtmerrie. Toeristen zijn vaak het doelwit van opportunistische dieven en wat blijkt? De 10 populairste plekken onder zakkenrollers bevinden zich allemaal in Europa. We zetten ze voor je op een rij.


Dit zijn de 16 meest voorkomende oplichtingspraktijken binnen EuropaDit zijn de 16 meest voorkomende oplichtingspraktijken binnen Europa

Hoe graag we ook reizen, het heeft ook een keerzijde: als toerist ben je nu eenmaal een prooi voor oplichters. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus als je weet waar je op moet letten kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van zwendel. Dit zijn de zestien meest voorkomende oplichtingspraktijken in de grote Europese steden!


7 verrassend illegale dingen die je in Europa echt niet moet doen7 verrassend illegale dingen die je in Europa niet moet doen

Dat je niet mag wildplassen of door rood mag rijden, dat weten we allemaal wel. Maar je gezonde verstand gebruiken is niet altijd voldoende om aan de goede kant van de wet te blijven. Elk land in Europa kent zijn eigen wetten en regels en sommige daarvan zijn heel erg voor de hand liggend en sommige … nou ja, niet zo. Wist jij dat deze 7 dingen illegaal zijn om te doen in Europa? 


Gezondheid

We smeren ons massaal verkeerd in met zonnebrandcreme - en dit is hoe het wel moetWe smeren ons massaal verkeerd in met zonnebrandcrème (en dit is hoe het wel moet!)

Een van de redenen om op vakantie te gaan, is om het koude Nederlandse weer te ontvluchten en de zon op te zoeken. Een goede zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is dan van groot belang, maar uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen verkeerd smeert. Ja, óók jij! Hoe het dan wel moet? Dat vertellen we je!


Zo herken, voorkom en behandel je de meest voorkomende insectenbetenZo voorkom, herken en behandel je de 8 meest voorkomende insectenbeten en -steken

Een zonnige dag in het bos of een gezellige barbecue in de tuin kan onverwachts een pijnlijke wending krijgen door een wespensteek, tekenbeet of muggenprik. Met deze essentiële gids voorkom je de acht meest voorkomende insectenbeten en -steken én weet je ze te herkennen en behandelen als je toch gepakt wordt.


Op deze 56 bestemmingen kun je water veilig uit de kraan drinken

In Nederland zijn we gezegend met heerlijk, helder kraanwater, maar in veel andere landen is dat niet het geval. Om te voorkomen dat je overal plastic flesjes moet kopen of – erger nog – cholera of buiktyfus oploopt, hebben we alle bestemmingen waar je veilig water uit de kraan kunt drinken op een rij gezet. Plus: we delen nog wat extra tips om je dorst te stillen!


Zo weet je of een kwal gevaarlijk isZo weet je of een kwal gevaarlijk is of niet (ook in Nederland)

Er komen wereldwijd zo’n tweeduizend kwallensoorten voor. Slechts honderd zijn gevaarlijk voor de mens. De tentakels zijn eigenlijk altijd 'giftig' maar verschillen in sterkte en lengte, van slechts een paar centimeter tot wel zeventig meter! Je vindt deze gekke beestjes overal ter wereld, in zowel koud als warm water. Voor deze glibberige soorten moet je oppassen - óók in Nederland.


Vliegen

Skyscanner onthult feiten en fabels: met deze trucs vind jij wél de beste vliegticketsSkyscanner onthult feiten en fabels: met deze trucs vind jij wél de beste vliegtickets

Van boeken op dinsdag tot het verwijderen van cookies: het internet staat vol met trucjes waarmee je de beste of goedkoopste vliegtickets boekt. Welke trucs berusten op de waarheid en welke niet? Skyscanner, ’s werelds grootste zoekmachine voor vliegtickets, scheidt de feiten van de fabels. Plus: test je opgedane kennis en scoor het goedkoopste vliegticket in de Besparingsgenerator!


Zo bepaal je het beste moment om een vlucht te boekenZo bepaal je het beste moment om een vlucht te boeken

Hoewel het lijkt alsof de prijzen voor vliegtickets het afgelopen jaar enorm zijn gestegen, is het nog steeds mogelijk om in 2024 goede vliegtickets te scoren, als je tenminste weet waar je rekening moet houden. Er zijn tal van factoren die kunnen leiden tot een verhoging (of verlaging) van de prijs van een vliegticket. Wij vertellen je hoe en wanneer je het beste vliegticket scoort!


Handbagage-regels in het vliegtuig anno 2024: wat je wel en niet mee mag nemenHandbagage-regels in het vliegtuig anno 2024: wat je wel en niet mee mag nemen

Sinds je voor elk stuk bagage steeds meer geld neer moet leggen, zijn we geneigd sneller alles in onze handbagage te proppen. Maar wat mag je nu eigenlijk wel en niet meenemen in je rugzak of trolley? We zochten het uit én geven je acht lifehacks voor je handbagage!

 


Zo overleef je een lange vlucht in economy classZo overleef je een lange vlucht in economy class

Hoe leuk het ook is om op vakantie te gaan, het gevoel dat je urenlang als een sardientje in blik opgepropt moet zitten kunnen we missen als kiespijn. Stoelen in economy class lijken alleen maar kleiner te worden naarmate te tijd vordert. Gelukkig zijn er slimme hacks om je reis meer comfortabel te maken. We zetten 11 onmisbare tips op een rij.

 


Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy, is dat het geld waard?Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy, is dat het geld waard?

Waar de ‘gewone’ vliegtuigstoel steeds krapper wordt, nemen bijbetalingsmogelijkheden om je reis comfortabeler te maken alleen maar toe. Kosten variëren van een paar tientjes tot vele honderden euro’s, maar is een upgrade naar premium economy het geld waard en welke opties hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding?

 


8 trucs om goedkoper business class te vliegen8 trucs om goedkoper business class te vliegen

Business class is het toppunt van luxe en comfort als het gaat om commerciële vliegreizen. Wil jij ook weleens die luxe van business class in het vliegtuig ervaren zonder je spaarrekening te moeten plunderen? Met deze acht slimme trucs vlieg je comfortabel in stijl naar je bestemming zonder een tweede hypotheek te hoeven afsluiten. 

 


5 trucs om je oren te laten ploppen na een vlucht5 trucs om je oren te ‘ploppen’ na je vlucht

Het blijft een dingetje, ongeacht hoe vaak we vliegen: oorpijn tijdens de vlucht. Je oren laten ploppen kan een uitdaging zijn. Met deze vijf tips komen wij na het vliegen altijd weer van onze klachten af.


De 10 drukste luchthavens ter wereldDe 10 drukste luchthavens ter wereld zijn … verrassend!

Wie afgelopen zomer in de lange rijen bij Schiphol heeft gestaan, dacht misschien dat het niet drukker kon. Maar vergis je niet: onze eigen luchthaven komt met zo’n 25 miljoen passagiers per jaar niet eens in de buurt van de top 10 airports, die wordt gedomineerd door Amerikaanse luchthavens. Dit zijn de drukste vliegvelden ter wereld!

 


15 fascinerende vlieggeheimen die je vast nog niet wist15 fascinerende vlieggeheimen die je vast nog niet wist

Er is zoveel aan vliegen dat zich afspeelt achter de gesloten deuren van het vliegtuig. Wist je bijvoorbeeld dat je reddingsvest soms niet aanwezig is? Of dat piloten niet dezelfde maaltijd mogen eten? Stap aan boord en buckle up, terwijl we vijftien verrassende feiten delen die je volgende vluchtervaring ongetwijfeld zullen veranderen.

 


Bekijk nog veel meer tips en adviezen op onze themapagina's Reisadvies, Vakantie binnen Europa of Vliegen.

Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.