image
Getty Images

Op deze 10 Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief

Als je het slachtoffer wordt van zakkenrollers, kan een droomvakantie snel veranderen in een nachtmerrie. Toeristen zijn vaak het doelwit van opportunistische dieven. Prijsvergelijkingswebsite Money.co.uk analyseerde duizenden TripAdvisor-beoordelingen voor populaire attracties en transportstations over de hele wereld en wat blijkt? De 10 populairste plekken onder zakkenrollers bevinden zich allemaal in Europa. We zetten ze voor je op een rij.

Europa domineert de lijst van plekken waar zakkenrollers actief zijn. Money.co.uk heeft gekeken naar het percentage beoordelingen waarin zakkenrollers genoemd werden, evenals het totaal aantal beoordelingen waarin sprake was van diefstal. Dat levert twee verschillende lijsten op. Procentueel is de enige niet-Europese bestemming Colon Street op de Filippijnen, waar in 11,65% van de beoordelingen sprake is van diefstal. Het gaat dan echter om 72 van in totaal 618 reviews, terwijl we in de lijst van totaalbeoordelingen op nummer 10 de Sagrada Familia in Barcelona vinden, waar al maar liefst 407 mensen het slachtoffer werden van zakkenrollers.

Kijkende naar die laatste lijst, loop je hier het meeste gevaar:

10. Sagrada Familia – Barcelona, Spanje (407 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Sagrada Familia, Barcelona. Foto: Getty Images

Het onvoltooide meesterwerk, de Sagrada Família in Barcelona is al meer dan een eeuw in aanbouw. De art nouveau-kerk van Antoni Gaudí het is een van de bezienswaardigheden die je niet wilt missen in Barcelona. Pas hier echter op voor zakkenrollers: maar liefst 407 Tripadvisor-recensenten zijn hier hun bezittingen kwijtgeraakt.  

Dit wil je weten: Zo ben je zakkenrollers op reis te slim af: 12 tips

9. Notre Dame – Parijs, Frankrijk (408 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Notre Dame – Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

De Franse hoofdstad is berucht om de hoeveelheid zakkenrollers, maar met name de Notre Dame is een favoriete plek voor dieven. Dat zal sinds de brand in 2019 een stuk afgenomen zijn, maar de verwachting is dat als de gotische kathedraal weer opent in 2024 de zakkenrollers samen met de toeristen zullen terugkeren. 


8. Het Louvre – Parijs, Frankrijk (598 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Het Louvre – Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

Het Louvre in Parijs heeft een van de meest uitgebreide collecties ter wereld en trekt jaarlijks zo’n tien miljoen bezoekers. Het museum is enorm groot en het is onmogelijk om alles in één dag te bekijken. Hoe vaak je ook mag gaan, vergeet niet op je hoede te zijn. Óók op betaalde bezienswaardigheden loop je nog kans het slachtoffer te worden van zakkenrollers. 


7. Het Oude Stadsplein – Praag, Tsjechië (646 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Het Oude Stadsplein – Praag, Tsjechië. Foto: Getty Images

Een van de zakkenrollershotspots voor Praag is het twaalfde-eeuwse Starometske Namesti, ofwel het Oude Stadsplein met het oude stadhuis en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Het is een drukke plek met markten, artiesten en concerten, waardoor dieven veel mogelijkheid geboden wordt hebben om misbruik te maken van nietsvermoedende toeristen. 

Ook interessant: 16 gevaarlijke oplichtingspraktijken op reis

6. Het Colosseum – Rome, Italië (666 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Het Colosseum – Rome, Italië. Foto: Getty Images

Rome is een tijdcapsule vol historische monumenten. Het hele jaar door loopt de stad over van de toeristen, en in het 2000 jaar oude Colosseum kom je tal van nationaliteiten tegen. Maar pas op: erwijl je je gladiatorenfantasieën waarmaakt, loop je ook het het gevaar je portemonnee te verliezen. 


5. De Sacré-Coeur – Parijs, Frankrijk (914 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: De Sacre-Coeur – Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

De basiliek van de Sacré-Coeur bevindt zich boven Parijs en het panoramische uitzicht lokt massa’s toeristen – en daarmee óók zakkenrollers. Terwijl jij staat te genieten van een spectaculaire view, geniet een ander van de inhoud van jouw portemonnee. Oppassen geblazen, dus! 


4. Karelsbrug – Praag, Tsjechië (1081 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Karelsbrug – Praag, Tsjechië. Foto: Getty Images

Nog populairder onder Praagse zakkenrollers dan het Oude Stadsplein is de befaamde Karelsbrug. De vijftiende-eeuwse brug die de oude binnenstad met de Kleine wijk verbindt, is bezaaid met beelden en aan beide zijden van de rivier de Moldau zijn de uitzichten schitterend. Geen wonder dus dat de plek toeristen trekt. En dat niet alleen, de brug staat ook vol met kunstenaars en straatventers die voortdurend op de been zijn. Het is dus uiteraard ook een hotspot voor zakkenrollers. 

Lees ook: Zo vermijd je de 10 meest voorkomende oplichtingspraktijken op reis

3. Trevi-fontein – Rome, Italië (2.206 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Trevi-fontein – Rome, Italië. Foto: Getty Images

Het opgooien van een munt in de iconische achttiende-eeuwse barokke Trevi-fontein in Rome wordt als geluk beschouwd. De vraag is echter hoe gelukkig je je nog voelt als je niet alleen die ene munt kwijt bent, maar ook de rest van de inhoud van je portemonnee. De bezienswaardigheid is altijd vol met toeristen, dus dieven kunnen gemakkelijk onopgemerkt blijven. 


2. De Eiffeltoren – Parijs, Frankijk (2.569 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: De Eiffeltoren – Parijs, Frankijk. Foto: Getty Images

Dat Parijs berucht is, mag inmiddels wel duidelijk zijn. De Eiffeltoren heeft de op één na meeste beoordelingen vanwege zakkenrollen. Uit het onderzoek blijkt dat reizigers vóóral voorzichtig moeten zijn als ze van het metrostation naar de Eiffeltoren lopen. 


1. Las Ramblas – Barcelona, Spanje (3.271 reviews)

Op deze Europese bestemmingen zijn zakkenrollers het meest actief: Las Ramblas – Barcelona, Spanje. Foto: Getty Images

De bijna anderhalve kilometer lange boulevard van Las Ramblas is een van de grootste toeristische trekpleisters van Barcelona, waar je standaard meer toeristen dan Spanjaarden vindt. De straat is een charmante, zij het drukke, attractie met indrukwekkende beelden en een negentiende-eeuwse bloemenmarkt. Wanneer je door de met bomen omzoomde straten loopt en de vele bezienswaardigheden bewondert, houd dan je tassen en portemonnees dicht tegen je aan. 

De bestemmingen met de meeste zakkenrollers. Bron: Money.co.ukDe bestemmingen met de meeste zakkenrollers. Bron: Money.co.uk

Als je kijkt naar de lijst waarin niet per se gekeken is naar het totaal aantal beoordelingen op Tripadvisor, maar het percentage beoordelingen van het totaal waarin zakkenrollers vermeld worden, dan ziet de lijst er iets anders uit: 

Het percentage zakkenrollers op de totale ervaringen op een bestemming. Bron: Money.co.ukHet percentage gemelde zakkenrollers op de totale ervaringen op een bestemming. Bron: Money.co.uk

Hoewel enkel Las Ramblas van het totaal aantal gemelde zakkenrollers nog in deze lijst voorkomt, is het nog steeds opvallend dat - los van de nummer 3 - de lijst gedomineerd wordt door Europese bestemmingen. Je weet nu dus waar je extra op moet letten!


Of het nu gaat om do's en don'ts in het buitenland, manieren om af te dingen of hallo te zeggen: hier vind je de beste etiquettetips voor een vakantie zonder uitglijders! 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.