image
Getty Images

Boeken via een reisorganisatie versus zelf regelen: zo maak jij de juiste keuze

Het plannen van een volgende reis zorgt voor veel voorpret, maar brengt ook een boel regelwerk met zich mee. De één doet niets liever, de ander krijgt alleen bij de gedachte al vakantiestress. Ook ter plaatse moet je rekening houden met de voor- en nadelen van reisorganisaties ten opzichte van zelf regelen. Wat is nu wijsheid? We helpen je bij het maken van de juiste keuze.

De voordelen van boeken via reisorganisaties

De voordelen van boeken via een reisorganisatie

+ Ontzorgen Bij het plannen van die droomreis komt toch altijd meer werk kijken dan gedacht. Welke plekken wil je bezoeken, welke route is het meest logisch en hoelang wil je ergens blijven? Als die puzzel gelegd is, is het vinden van de juiste accommodaties, het vervoer en het boeken van activiteiten de volgende crime. Reisorganisaties nemen dat regelwerk uit handen. Bij veel reisorganisaties - denk aan Buro Scanbrit, SRC Reizen, Riksja Travel en Van Verre Reizen - werken mensen die specialist zijn in één of meerdere bestemmingen, waardoor ze je op basis van eigen ervaringen kunnen adviseren. Ze onderhouden persoonlijk contact met je en luisteren naar hoe jij wilt reizen. Zo kun je met behulp van hun expertise je reis helemaal aanpassen aan je eigen wensen.

+ Begeleiding ter plaatse (Lokale) partners en/of reisleiders staan je ter plaatse bij op je reis. Er is in de meeste gevallen ter plekke een aanspreekpunt, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Ook is er begeleiding in de reisactiviteiten. Je wordt opgehaald van de luchthaven, excursies zijn goed geregeld, je krijgt waar nodig of handig een (lokale) gids, het vervoer staat klaar: over alle logistieke zaken hoef jij je geen zorgen te maken.

+ Zekerheid De reisorganisaties zijn verantwoordelijk voor de boekingen. Dat betekent dat zij in het geval van annuleringen, stakingen, natuurrampen – noem maar op – de reis voor jou redden of het geld terugstorten voor (het deel van) de reis dat jij niet hebt kunnen maken. Gedegen reisorganisaties zijn aangesloten bij de reisbranche-organisatie ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds. Zo ben je altijd gedekt als de reisorganisatie onverhoopt failliet gaat of er iets misgaat tijdens je reis.

+ Repatriëring Mocht er zich een situatie voordoen waarbij de veiligheid van reizigers in een land in het geding komt (denk aan een natuurramp of oorlogssituatie), dan zorgen reisorganisaties ervoor dat je gerepatrieerd wordt. Dit geldt óók wanneer je als reiziger noodgedwongen huiswaarts moet keren omdat de reisbestemming óf je thuisland de grenzen sluit. Een van de meest recente gevallen was de uitbraak van COVID-19, waarbij de reisorganisaties hun klanten uit alle hoeken van de wereld terughaalden naar Nederland. Reizigers die hun reis zelf geregeld hadden, hadden niet altijd het geluk huiswaarts te kunnen keren. 

+ Kostenplaatje is duidelijk Je komt nooit voor onvoorziene kosten te staan als je op vakantie gaat met behulp van reisorganisaties. De boekingen zijn duidelijk en de betalingen gedaan, vervolgens is het aan de reisorganisatie om jou mee te nemen op je droomvakantie.


 De voordelen van zelf je reis boeken

De voordelen van zelf je reis boeken

+ Meer vrijheid en flexibiliteit Als je vakantie eenmaal is geboekt met een reisorganisatie, dan kun je niet meer afwijken van het plan. Je wordt opgehaald, begeleid, weggebracht, en weer door. Ergens een dagje langer of korter blijven is er niet bij. Is het keurslijf van de reisorganisaties niets voor jou? Boek dan je eigen reis voor meer vrijheid en flexibiliteit.

+ Maak je eigen reisplan Reisorganisaties hebben een bepaald scala aan bestemmingen, activiteiten en accommodaties waar je uit kunt kiezen. De ene organisatie noemt het een bouwsteen, de ander een maatwerk reis. De keuze is echter niet oneindig, waardoor je beperkt wordt in je vrijheid; je kunt niet gaan en staan waar je maar wilt, maar moet kiezen uit de selectie die de reisorganisatie al heeft gemaakt. Het gevoel van jouw éígen reisavonturen maken ontbreekt. Bij sommige reisorganisaties hoef je niet een hele reis af te nemen, maar kun je ook een aantal 'bouwstenen' afnemen en zo een deel van je reis organiseren. Zo kun je voor een mix kiezen: bepaalde bouwstenen boek je bij de reisorganisatie, verder trek je je eigen plan.

+ Lagere kosten Reisorganisaties bieden service en zekerheid, maar doen dat niet voor nop. Helemaal zelf je reis uitzoeken en samenstellen kan – zeker met goede onderhandelskills – flink schelen in de reiskosten.


Waar moet je op letten als je zelf je reis boekt?


Naar welke continenten gaat de voorkeur van de Nederlander in 2023?


Hoelang duurt de langste reis die de Nederlander in 2023 wil maken?

De langste reis die de Nederlander in 2023 wil maken


Wist je dat ...

  • September en mei zijn voor de Nederlander de populairste reismaanden
  • 2x in de jaren vóór corona ging de Nederlander gemiddeld 2 keer per jaar op vakantie
  • In de jaren vóór corona ging de Nederlander gemiddeld 9 daen per jaar op vakantie
  • In de jaren vóór corona gad de Nederlander gemiddeld 525 euro per vakantie (*Data afkomstig van CBS) 

Wat is het reisbudget van de Nederlander (p.p.) in 2023?

€ 0 - 1000 | 8,6%

€ 1000 - 2000 | 23,5%

€ 2000 - 3000 | 27,5%

€ 3000 - 4000 | 13,5%

€ 4000 - 5000 | 7,1%


10 betrouwbaarste Nederlandse reisorganisaties

1. Undiscovered 5/5 (251 stemmen)
2. Better Places 4,9/5 (812 stemmen)
3. Van Verre Reizen 4,9/5 (489 stemmen)
4. Jambo Safari Club 4,9/5 (185 stemmen)
5. Voigt Travel 4,7/5 (2567 stemmen)
6. SNP Natuurreizen 4,7/5 (1042 stemmen)
7. Dimsum Reizen 4,7/5 (339 stemmen)
8. SRC Reizen 4,6/5 (1167 stemmen)
9. Sawadee Reizen 4,6/5 (994 stemmen)
10. Buro Scanbrit 4,3/5 (895 stemmen)
*Data afkomstig van Trustpilot


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.