image
Getty Images

Hier moet je op letten bij het huren van een auto in het buitenland

Bij het huren van een auto in het buitenland wil je zorgeloos roadtrippen. Kopzorgen over de verzekering, hoge prijskaartjes, louche verhuurders en ongevallen laat je liever achterwege ... Met deze praktische tips huur je zonder zorgen een auto bij een autoverhuur-partij in het buitenland en kan de roadtrip beginnen. Hit the road, Jack!

Tip 1: Boek de huurauto zo vroeg mogelijk

Sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne is het aanbod van huurauto’s flink afgenomen. Het gevolg van de krapte zijn stijgende prijzen; je betaalt nu soms wel het dubbele van wat je gewend was. Toch kun je de prijs van een huurauto nog flink drukken. De experts van Sunny Cars verklappen ons: ‘De allerbelangrijkste tip is: boek op tijd. Zodra je weet dat je een huurauto nodig hebt, leg deze dan vast. Hoe korter op vertrek je boekt, hoe hoger de prijzen zullen zijn. Wanneer je bij Sunny Cars reserveert kun je gratis tot één uur voor huuraanvang annuleren. Mochten je plannen nog wijzigen, dan ben je dus nog volledig flexibel.’


Tip 2: Kies voor een andere ophaallocatie dan het vliegveld

Bij een fly-drive is het heerlijk om je huurauto gelijk vanaf het vliegveld mee te kunnen, maar houd er rekening mee dat je hier vaak extra voor betaalt. De balie en een parkeerterrein op het vliegveld hebben voor autoverhuurders een hoog prijskaartje, wat wordt doorberekend aan jou. Verhuurders net buiten het vliegveld, waar je met een shuttleservice naartoe wordt gebracht, hebben lagere huisvestingskosten en hoeven dus ook niets extra's door te berekenen.


Tip 3: Sluit een goede verzekering af bij de autohuur

De autoverzekering hoort tot de meest verwarrende, stressvolle en duurste onderdelen van de autohuur. Waar doe je goed aan? Dat is nu juist de eeuwige crux van verzekeringen. Op vergelijkingssites kun je vaak voor heel weinig geld een auto huren, maar die is dan minimaal verzekerd. Dat is prima zolang het goed gaat, maar in geval van schade lopen de kosten hoog op. Met het afsluiten van verzekeringen wordt het huren van een auto wat duurder, maar zo kom je niet meer voor onvoorziene kosten te staan. Onze ervaring leert dat het die paar tientjes waard is om een uitgebreide verzekering af te sluiten. Het ultieme roadtripgevoel heb je pas als je stress van je af laat glijden en vrijheid voelt.

Welke verzekeringen moet je dan zeker afsluiten bij een huurauto? De ANWB tipt ons: ‘Kies voor een all-in dekking met een ongelimiteerd aantal kilometers, standaard WA-verzekering tot zo'n € 7,5 miljoen (afhankelijk van het verhuurbedrijf), schadeverzekering voor schade door eigen schuld, diefstalverzekering, terugbetaling eigen risico en dekking voor glas-banden-bodem en dakschade.’

Bij het huren van een auto op reis zitten vaak flink wat addertjes onder het gras: de verzekering dekt maar tot een bepaald bedrag, het eigen risico is gigantisch hoog, de verhuurder veinst schade. Bij Sunny Cars wordt dat gedoe verholpen, want alle auto's worden enkel met all-inclusive dekking verhuurd. De prijs die je ziet is de totale prijs en tegen elke vorm van pech onderweg ben je standaard verzekerd. Let er dan dus op dat je juist géén extra verzekeringen afsluit als je de auto ophaalt!

Tip 4: Kies een slimme ophaal- en inlevertijd

Verhuurbedrijven werken doorgaans met weekprijzen. Een voordeliger tarief wordt aangeboden als je de auto precíés één week huurt; een uurtje langer kost je dan een hele dag extra. Stel dat je de auto op de eerste dag om elf uur in de ochtend ophaalt, mag je de auto op dag 8 (één week later) ook om elf uur weer inleveren. Doe je dat om twaalf uur, dan rekent de verhuurder een volle dag extra. Met een beetje planning heb jij de gehele week een huurauto tegen een aantrekkelijk tarief en betaal je niets teveel.


Tip 5: Maak een filmpje van de auto en de tankstand

Louche verhuurders willen nog weleens een deuk, krasje of beschadiging aan jouw verhuurperiode toewijzen als trucje om het eigen risico in te kunnen houden. Zorg er daarom altijd voor dat je meteen bij het ophalen een video maakt waarbij de auto in 360 graden in beeld is gebracht op de parkeerplek van de autoverhuur-partij. Ieder plekje op de auto is dan van tevoren vastgelegd, wat bruikbaar bewijsmateriaal is als er een poging wordt gedaan je erin te luizen. Verwijder de video pas als de borg weer is teruggestort op je rekening!

Lees ook: Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa

Tip 6: Check vooraf waar je de auto moet inleveren

Het is lang niet altijd duidelijk waar je precies de auto moet inleveren ... © Getty Images

Met de vakantiekriebels in de buik wil je zo snel mogelijk je auto ophalen en het avontuur starten. Maar pas op dat je niet te veel met oogkleppen op van de luchthaven wegrijdt; je moet de auto namelijk vaak weer op dezelfde plaats inleveren. Vraag het ook voor de zekerheid even na bij het ontvangen van de sleutels. Niets zo vervelend als stressvol rondjes rijden op een luchthaven, omdat je een vlucht te halen hebt maar niet weet meer waar de auto moet worden ingeleverd.


Tip 7: Bel de alarmcentrale van de verhuurder bij pech of ongeval

Contacteer de verhuur van de auto in geval van pech of een ongeluk. © Getty Images

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij pech in Nederland zijn we gewend om de ANWB in te schakelen, maar bij een huurauto ligt dat anders. ‘Als vakantiegangers met een huurauto in het buitenland pech hebben, verloopt dit via de autoverhuur-partij. Bij pech moeten vakantiegangers de verhuurder bellen of het alarmnummer van de pechhulpverlener’, reageren ANWB en Sunny Cars in koor.

Hoe kies je de juiste auto?
Hoewel prijs in veel gevallen een belangrijke rol speelt, zijn er bij het kiezen van de beste huurauto een aantal zaken om op te letten. 
- Hoeveel bagage neem je mee? Als je alleen met handbagage reist, is er niks aan het handje. Als je echter met vier grote rolkoffers reist, heb je een auto nodig met een aardige achterbak. Als je alleen van het vliegtuig naar de accommodatie hoeft te rijden kun je ook nog bagage op de achterbank leggen (als je reisgezelschap daar niet hoeft te zitten), maar als je rondreist wordt dat al snel vervelend.
- Ga je voor de goedkope driedeurs of prefereer je een vijfdeurs? Als je met meerdere reisgenoten en/of (jonge) kinderen reist, kan het behoorlijk irritant worden om elke keer de stoel naar voren te moeten klappen. Kies dan voor een vijfdeurs en het liefst een automodel met wat extra ruimte op de achterbank.
- Schakelbak of automaat? Zeker als je naar een bestemming gaat waar je links rijdt, kan het fijn zijn om te kiezen voor een automaat. Dan hoef je daar niet óók nog over na te denken. 
Sedan of 4wd? Zeker als je van plan bent om een selfdrive te maken op een safaribestemming, kan het fijn zijn om te kiezen voor een auto waarin je wat hoger zit. In nationale parken zoals Kruger is een 4wd niet per se nodig voor de (veelal geasfalteerde) wegen, maar het is toch vervelend als je hoort dat ergens cheetahs gespot zijn in het hoge gras, maar jij ze niet kunt zien vanuit je sedannetje ...

Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.