image
Getty Images

De 9 beste (gratis!) apps om je reis minder stressvol te maken

Reizen is natuurlijk fantastisch, maar laten we wel wezen: het kan ook stressvol zijn. Toch kunnen sommige problemen (onduidelijke vertragingen, jetlags, taalbarrières) verholpen worden met één druk op de knop - van je telefoon welteverstaan. Met deze apps wordt je mobieltje je beste reisgenoot!

1. FlightAware: houd je vlucht in de gaten

Beste apps voor op reis: Flightaware

Sommige luchtvaartmaatschappijen slagen er bijzonder goed in om wijzigingen in vluchten via hun eigen app door te geven. Andere zijn daar íets minder goed in. Bovendien kan het nogal irritant zijn om van elke airline een individuele app te moeten installeren. De oplossing komt in de vorm van FlightAware. Heb je vertraging, vul dan je vluchtnummer in bij de Flight Tracker om te kijken waar het vliegtuig zich daadwerkelijk bevindt. Zo weet je of het toestel inderdaad op weg is naar jouw luchthaven en kun je je verwachtingen daarop aanpassen. Je krijgt gratis updates over vertrek- en aankomsttijden, vertragingen, annuleringen en gewijzigde vliegroutes. Ook leuk voor de thuisblijvers om jou in de lucht te kunnen volgen!

Download voor iPhone of voor Android

2. XE Currency: nooit meer hoofdrekenen

Beste apps voor op reis: XE Currency Exchange

Weg met lastige hoofdsommetjes! Betaal niet voor een van de vele valutaconversie-apps die er zijn in het digitale achterland - de app van XE Currency is gelikt, gemakkelijk te gebruiken en - het beste van alles, omdat hij gebruikmaakt van live valutakoersen - volledig nauwkeurig. Het is tot nu toe meer dan vijf miljoen keer gedownload, dus denk er niet eens aan om zonder op een vliegtuig te springen. De app werkt ook nog offline!

Download voor iPhone of voor Android

3. Polarsteps: breng je reis in kaart

Beste apps voor op reis: Polarsteps

Breng je reisroute in kaart met de app van Polarsteps! Het enige wat je hoeft te doen is de app te activeren. Steek je smartphone in je zak en aan de hand van satellietsignalen (en dus niet via energieverslindende gps) brengt de app je route in kaart. Zodra je verbinding hebt met wifi, krijg je de route en de gemaakte kilometers in beeld. Zelf voeg je naar behoefte tekst en foto’s toe – leuk om het thuisfront mee op de hoogte te houden van jullie avonturen. Het resultaat is een logboek waarmee je wanneer je maar wilt herinneringen kunt ophalen.

Download voor iPhone of voor Android

4. Google Translate: vertaal alles en iedereen

Beste apps voor op reis: Google Translate

Zoals Google overal goed in is, is het dat ook in vertalen. De Google Translate-app is de meest complete vertaal-app op de markt. En dat houdt niet op bij een stukje tekst invoeren en in een andere taal terugkrijgen: je kunt ook een foto maken van een tekst en deze meteen vertaald krijgen (handig als je een Chinese menukaart voorgeschoteld krijgt!) én je kunt zelfs praten tegen de app, waarop deze jouw tekst voor je vertaalt. Dit heeft ons al menigmaal gered in taxi’s waarbij de chauffeur geen woord Engels sprak – tot groot vermaak van de taxichauffeur en onszelf. 

Download voor iPhone of voor Android

5. Vaulty: bescherm je foto’s

Beste apps voor op reis: Vaulty

Ben jij ook zo iemand die op reis voornamelijk foto’s maakt met de telefoon? Logisch, je hebt je mobieltje immers vrijwel altijd bij de hand en een snapshot is zo gemaakt. Toch wordt het niet overal gewaardeerd als je foto’s maakt; sterker nog, het mag niet overal. Kun jij je toch niet inhouden en maak je weleens een foto ‘om een hoekje’? Dan is Vaulty de app voor jou: sla een foto onmiddellijk op in een aparte map die voor anderen niet herkenbaar is en voorkom ruzie met de lokale politie. 

Deze app is alleen beschikbaar voor Android. Voor de iPhone bestaat het soortgelijke Pic Safe

6. UVLens: zorg ervoor dat je nooit meer verbrandt

Beste apps voor op reis: UVLens

Zolang de verbrande kreeft-look nog niet hip is, is de app UVLens cruciaal als je van plan bent om je te gaan wagen aan zonnige klimaten. De mooi vormgegeven app maakt een persoonlijke huidanalyse en bepaalt aan de hand van de UV-index van de dag hoelang je in de zon kunt blijven zonder zonnebrandolie en stuurt je reminders wanneer het verstandig is om je weer in te gaan smeren. 

Download voor iPhone of voor Android

7. Timeshifter: nooit meer een jetlag

Beste apps voor op reis: Timeshifter

Er doen tal van theorieën de ronde over de beste methoden om jetlag te verslaan, waarvan er maar weinig worden ondersteund door serieuze wetenschappelijke onderbouwingen. Toch is men het er over het algemeen over eens dat het geleidelijk veranderen van je slaapgewoonten voor een reis gunstig is. De slimme app Timeshifter helpt je daarbij. Voer je reisdata, bestemming en gebruikelijke slaaptijden in en je krijgt gepersonaliseerde wekkers om de klap te verzachten wanneer je op dinsdagmiddag wakker wordt in de overtuiging dat het nog steeds maandagochtend is. De app is helaas alleen eenmalig gratis te gebruiken, maar voor die ene lange vlucht is dat wellicht al voldoende …

Download voor iPhone of voor Android

8. iOverlander: onmisbaar voor wildkampeerders

Beste apps op reis: iOverlander

Duizenden goed beschreven campings en wildkampeerplekken, de condities van wegen en andere tips voor roadtrippers vind je in de ontzettend overzichtelijke app van iOverlander. De missie van iOverlander is 'om de verkenning van de wereld over land beter mogelijk te maken, met respect voor lokale culturen, mensen en omgevingen'. iOverlander is een app voor en door gebruikers. Je kunt zelf plaatsen vinden, delen en wijzigen.

Download voor iPhone of voor Android

9. SAS Survival 

Beste apps op reis: SAS survival guide

Ga je off the grid wildkamperen en gaat het ondanks al je voorbereidingen toch mis? Misschien redden de SAS Survivaltips – vernoemd naar de Britse hoogstaande Special Air Service - je uit de puree. Deze gratis app is gebaseerd op het bestsellerboek van voormalig SAS-soldaat en -instructeur John "Lofty" Wiseman en biedt je een eenvoudige gids voor het overleven in de wildernis. Met deze instapgids in je arsenaal zit je boordevol elementaire overlevingstools en ben je uitgerust voor elke expeditie naar de buitenlucht. Het biedt je de elite-trainingstechnieken van de zwaarste strijdmacht van Groot-Brittannië in de meest toegankelijke versie ooit. Nu kun je de overlevingsvaardigheden van wereldklasse van de SAS overal ter wereld met je meenemen - van de toppen van de Kilimanjaro tot de woestijnen van Kandahar ... of tot je dichtstbijzijnde nationale park.

Download voor iPhone of voor Android

Dubbeldikke zomereditie van Columbus Travel met 101 ontdekkingsreizen: bestel 'm nu!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!