image
Getty Images

Stedentrip Wenen: 18 tips (én podcast!) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken

In geen enkele Europese stad (buiten Nederland) is de levenskwaliteit zo hoog als in Wenen. De sprookjesachtige attracties, lommerrijke parken en omringende wijngaarden doen je telkens weer vergeten dat je je in een miljoenenstad bevindt. Wenen saai en conservatief? Wij delen achttien tips die het tegendeel bewijzen.

Podcast: 72 uur in Wenen

We delen de beste insidertips voor drie heerlijke dagen in Wenen: de belangrijkste bezienswaardigheden, mooiste musea, leukste buurten en beste cafés en restaurants. Plus: de fijnste plekken om even te ontspannen in het groen en op het water in en net buiten de stad. Met Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh en SRC-reisleider Bart van Mierlo.

Bezienswaardigheden die je niet wilt missen

1. Het Wiener Prater-park: Wenens beroemde recreatiegebied

Prater-park in Wenen. Foto: Andrey KhrobostovVermaak je in het Wiener Prater-park in Wenen. Foto: Andrey Khrobostov

Het Wiener Prater-park is méér dan het Wurstelprater. Wie voorbijloopt aan de kermis, met het oudste nog functionerende Riesenrad (reuzenrad) ter wereld, komt terecht in een groene stadsoase.


2. Haus der Musik in Wenen: een fascinerende duik in de wereld van muziek

Haus der Musik. Foto: Hanna PribitzerHaus der Musik. Foto: Hanna Pribitzer

Klassieke muziekkennis is een pre als je Wenen bezoekt. In het Haus der Musik, midden in de stad, wordt de basis op een interactieve manier gepresenteerd. Waar gáát dit fenomeen eigenlijk over? Hoe klinken de verschillende instrumenten? En waarom was die Mozart zo’n briljante jongen?


Lees ook: De beste reistips (+podcast) voor een vakantie in Dubai

3. De Stephansdom en andere kerken in Wenen: verken de pracht van architectonisch meesterwerken

Als je door Wenen loopt, kun je er moeilijk omheen. De Stephansdom, de roomskatholieke kathedraal, heeft vier torens, waarvan de zuidelijke 137 meter hoog is. Dat maakt hem de op acht na hoogste kerktoren in de wereld. Je kunt hem beklimmen door 343 wenteltreden te trotseren. Toegang kost € 20 p.p. voor een all-in ticket en € 5,50 p.p. voor het beklimmen van de toren. Een andere aanrader is de Kirche am Steinhof, gebouwd door Otto Wagner, een van de beroemdste architecten uit de Wiener Secession (vergelijkbaar met jugendstil). Toegang is € 5 p.p.


4. Beleef plezier en ontspanning aan de Alte Donau

Alte Donau in Wenen. Foto's: Bjorn SneldersHet vakantiegevoel aan de Alte Donau in Wenen. Foto's: Bjorn Snelders

Het ultieme vakantiegevoel beleef je aan het water. En laat Wenen nou volop water hebben. Er zijn talloze mogelijkheden. Bekend is Strandbad Alte Donau, in een oude bocht van de rivier. Hier kun je naar hartenlust zwemmen, pootjebaden, watersporten of gewoon loom langs het water lopen. Toe aan een drinkpauze? Probeer de huisgemaakte limonade van Das Bootshaus Alte Donau.


Ook interessant: Stedentriptips (en podcast) voor bezienswaardigheden, activiteiten en eten en drinken in Madrid.

5. Ontdek de schatten van de kunstwereld in het Kunsthistorisches Museum in Wenen

Kunsthistorisches Museum in Wenen. Foto: Getty ImagesKunsthistorisches Museum in Wenen. Foto: Getty Images

Een kunstinstituut dat je niet mag missen is het Kunsthistorisches Museum, tussen de Hofburg en het MuseumsQuartier. De collectie toont de kunstverzameling van de Habsburgers — veel oude meesters uit de vijftiende tot de achttiende eeuw — en wordt omlijst door een fraai gebouw uit 1891. Toegang is € 21 p.p.


6. De Hofburg; een majestueuze keizerlijke verblijf

De Hofburg in Wenen. Foto: Getty ImagesDe Hofburg in Wenen. Foto: Getty Images

De Hofburg was de eerste burcht van Wenen. Naderhand deden de Habsburgers er hun intrede. Elke nieuwe vorst liet een eigen vleugel aanbouwen. Zo ontstond er een omvangrijk paleiscomplex. Als je rondloopt door de Hofburg vóél je de geschiedenis. De oude woonvertrekken zijn te bezichtigen. Neem in ieder geval een kijkje in de Schatzkammer (€ 14 p.p.) en de magnifieke Hofbibliothek (€ 10 p.p).


7. Geniet van opera en ballet in de Wiener Staatsoper

Wiener Staatsoper. Foto: Getty ImagesWiener Staatsoper. Foto: Getty Images

De Wiener Staatsoper staat te boek als een van de beste operahuizen ter wereld. Een voorstelling bijwonen is onvergetelijk. De prijzen liegen er echter niet om. Kaarten voor premières en grote namen zijn snel uitverkocht. Meestal worden opera’s lange tijd herhaald, waardoor je later meer kans maakt. Een kwartier voor tijd worden, vanuit een ticketkantoor aan de zijkant van het gebouw, de laatste staplaatsen verkocht tegen een gereduceerd tarief.


8. Een cultureel paradijs van kunst, musea en vermaak

Het MuseumsQuartier in Wenen. Foto: Stephan PolzerHet MuseumsQuartier in Wenen. Foto: Stephan Polzer

Het MuseumsQuartier, een wijk vol barokke gebouwen en moderne architectuur, herbergt een van de grootste museumcomplexen ter wereld. Hier vind je onder andere het gerenommeerde Leopold Museum (€ 15 p.p.) en het MUMOK (€ 15 p.p.). De collectie die hier tentoon wordt gesteld, is weergaloos. Wat te denken van moderne meesters als Schiele, Kokoschka en Klimt?


Lees ook: 15 tips (én podcast) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken in Napels. 

9. De belangrijkste kunstschatten van Oostenrijk

Slot Belvedere in Wenen. Foto: Getty ImagesSlot Belvedere in Wenen. Foto: Getty Images

Slot Belvedere, het barokke paleiscomplex van de succesvolle veldheer Eugenius van Savoye, huist een van de belangrijkste kunstcollecties van Oostenrijk. In het Unteres Belvedere zie je kunst uit alle tijdperken (€ 13,90 p.p.) en in het Oberes Belvedere vergaap je je aan meesterwerken van Klimt, Schiele, Funke, Messerschmidt en Van Gogh (€ 15,90 p.p.), waaronder Klimts iconische Der Kuss. Voor hedendaagse kunst kun je terecht in een modern bijgebouw: Belvedere 21 (€ 8,90 p.p.).


10. Verken de rust en historie van een iconische begraafplaats

Begraafplaats het Zentralfriedhof in Wenen. Foto: Getty ImagesBegraafplaats het Zentralfriedhof in Wenen. Foto: Getty Images

In de negentiende eeuw werd duidelijk dat Wenen uit zijn voegen groeide en dat er niet genoeg ruimte was op de oude kerkhoven. Om die nood op te lossen werd het Zentralfriedhof aangelegd. De beroemdste Oostenrijkers werden hier herbegraven. Als je van muziek houdt, word je er stil van. Het is ongelooflijk speciaal om ergens te lopen en te weten: daar ligt Beethoven, daar ligt Schubert, daar ligt Brahms, daar ligt Strauss. In het midden staat de KarlBorromäus-Kirche in Wiener Secession-stijl. Er is zelfs een konditorei (banketbakker). Het kerkhof is zo groot dat er een stadsbus rondrijdt.


11. Bij WUK ervaar je de beste muziek- en cultuurervaring in Wenen

Poppodium WUK in Wenen. Foto's: Wolfgang ThalerPoppodium WUK in Wenen. Foto's: Wolfgang Thaler

Wenen roept bij sommigen een ietwat oubollig beeld op. Maar als je kijkt naar het cultuuraanbod, is het tegendeel waar. Neem bijvoorbeeld het gerenommeerde poppodium WUK. Waar vroeger de metalen klanken van een locomotieffabriek en de bliepjes en piepjes van het Technologische Gewerbemuseum hoorbaar waren, kun je nu terecht voor een breed scala aan muzikale acts.


12. Paleis Schloss Schönbrunn; bekend uit de Sissi-films

Paleis Schloss Schönbrunn. Foto: Getty ImagesPaleis Schloss Schönbrunn. Foto: Getty Images

Qual der Wahl, ofwel moeilijk kiezen. In Wenen heb je keuze te over als je van adellijke pracht en praal houdt. Heb je slechts tijd voor één paleisbezoek? Kies dan voor het okergele paleis uit de Sissi-films: Schloss Schönbrunn. Hier krijg je een inhoudelijk beeld van de Habsburgse levensstijl. Het optrekje telt 1441 kamers in alle soorten en maten, van overdadige stijlkamers tot de nederige privévertrekken waar Franz Josef I zijn laatste dagen sleet. Tip: ga vroeg! Zo ben je de grote groepen voor en houd je tijd over voor de tuinen. Voor elke attractie heb je een los ticket nodig. Met een Classic Pass (€ 34 p.p.) krijg je een Grand Tour van het paleis en krijg je toegang tot vier bezienswaardigheden in de openlucht. 


13. De leukste wijken van Wenen

Leukste wijken in Wenen. Foto: Getty ImagesLeukste wijken in Wenen. Foto: Getty Images

Het centrum van Wenen is niet representatief voor wat er zich elders afspeelt. Een aantal wijken is in opkomst. Josefstadt heeft zich ontwikkeld tot de vegan capital van Wenen. In Margareten vind je hippe boetiekwinkels. Ook Mariahilf, met zijn gezellige terrassen, is een slentertochtje waard.


Eten en drinken

1. Proef de Weense keuken in Foodhal Naschmarkt

De Naschmarkt is de Weense keuken in een notendop — je ziet er náást Germaanse ook Hongaarse, Slavische en Italiaanse invloeden terug. Vroeger was het een echte markt. Tegenwoordig is het veel meer een eetgelegenheid met ruim honderd standjes waar je goedkoop kunt eten.


2. Adembenemende uitzichten vanaf het dakterras

Dakterras in Wenen. Foto: Getty ImagesDakterras in Wenen. Foto: Getty Images

Vanaf het dakterras van Der Dachboden, een trendy bar op de bovenste etage van het 25hours Hotel Wien beim MuseumsQuartier, krijg je een beter idee van de lay-out van de stad: er doemt een stadslandschap op met kerkkoepels en keizerlijke monumenten, dachbodenwien.at. In het noorden ligt de 484 meter hoge Kahlenberg. Een berg vol historie, als middelpunt van diverse veldslagen. Pas als je boven staat, en van het stadspanorama geniet, valt op hoe groot, waterrijk en groen Wenen is. Veel minder bekend is de Cobenzl. De restaurants op deze berg zijn minder vol en betaalbaarder.


3. Hier drink je de lekkerste koffie in Wenen

Koffiecultuur in Wenen. Foto's: Getty ImagesKoffiecultuur in Wenen. Foto's: Getty Images

Waar vonden Freud, Kafka en al die Weense componisten hun inspiratie? Uit onderzoek blijkt dat er een directe link is tussen de koffiehuiscultuur en het hoge culturele niveau dat de stad bereikte. In Wenen is het bon ton om een uur per dag koffie te drinken. Het is niet de bedoeling dat je hardop praat. Liever verdiep je je, al slurpend aan een Braune (zwarte koffie), in een krant of boek. Café Schwarzenberg is het beroemdste koffiehuis. Obers in livrei serveren koffie op zilveren dienbladen. Ook Café Bräunerhof en Café Museum, met zijn vroeg-modernistische inrichting, vallen in de smaak.


4. Proef de jonge wijn

Wijnboeren kregen van de Oostenrijkse keizer Jozef II toestemming om hun jongste wijn belastingvrij te verkopen. Deze jonge, nog niet gebottelde wijn heet Heuriger, van het woord heurig, wat ‘van dit jaar’ betekent. Ook de wijnbars waar deze wijnen, overigens nog steeds belastingvrij, worden geschonken, heten Heurigen. Hieromheen is een hele cultuur ontstaan, die gepaard gaat met lekker eten en gezellige Schrammelmusik. Strijk neer op het terras van een van de Heurigen in Heiligenstadt of Grinzing en proef de oersfeer. Het voordeel van jonge wijn? Je kunt het urenlang volhouden.


Vervoer

1. Neem de fiets en het OV in Wenen 

De leukste manier om Wenen te ontdekken is op de fiets. In het centrum huur je een fiets voor € 23 per dag. Je komt het snelst van A naar B met de metro. Een enkeltje kost je € 2,40, een dagkaart € 5,80 en een weekkaart € 17,10.


Bonustips van een reisexpert van SRC Reizen:
1. Zo beleef je Wenen als een local 
Wil jij de culturele parels uit dit artikel ontdekken en de stad ervaren als een local? Neem dan deel aan de vijfdaagse culturele groepsreis ‘Prachtig Wenen’, vanaf € 798 p.p.
2. Beleef muzikaal Wenen 
Wenen is de onofficiële hoofdstad van de klassieke muziek. Een uitvoering bijwonen in een van de vele muziektempels in de stad is echt een must! SRC Reizen heeft een muzikale reis waarin grote componisten centraal staan, vanaf € 1.998 p.p.
3. Bezichtig kunstzinnig Wenen
Onder aanvoering van Gustav Klimt en Otto Wagner werd in Wenen de Wiener Secession ontwikkeld. Maak kennis met deze stijl tijdens de kunstreis ‘Jugendstil in Wenen’, vanaf € 1.049 p.p.
De genoemde SRC-reizen zijn inclusief busreis of vluchten en overnachtingen. Boek op SRC-reizen.nl/oostenrijk

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!