image
Addmissions

De Avontuurlijk Leven-podcast: Hoe kun je ondanks beperkingen avontuurlijk leven?

Dit keer een bijzonder verhaal van iemand die geen slachtoffer wil zijn, maar een held is - en wat avontuur daarin kan betekenen. Een ongelooflijk stoer en motiverend verhaal voor iedereen! Waar veel mensen met mogelijkheden denken in beperkingen, denken mensen met beperkingen vaak juist in mogelijkheden. Zo ook Helma Verhoeven (58). Ze heeft al sinds jong een aantal aandoeningen – waaronder epilepsie, een gewrichtsziekte (EDS) en hartproblemen.

Helma leeft in haar ‘reservetijd’, want volgens de doktoren had ze er niet meer moeten zijn. Toch beleeft ze ook nu avonturen waar de meeste mensen alleen van durven dromen. Vooral aan bergbeklimmen is ze verknocht; van de Dutch Mountain Trail met haar dochter tot de hoge pieken van Oostenrijk samen met haar man -  en altijd de eveneens avontuurlijk ingestelde assistentiehond erbij. 'Sterker nog,' vertelt Helma, 'avontuur en dagelijkse beweging hebben me geholpen om sterk te zijn, waardoor ik niet in de rolstoel ben beland en nog altijd in leven ben.'

Het gevoel dat Brigitte hierna bekroop was: als zij dit kan, wat moeten wij dan niet allemaal kunnen? Helma's motto is dan ook: 'Droom niet over je leven, maar leef je droom.'

Brigitte en Helma praten over hoe belangrijk mindset hierin is, zoals wilskracht, het omgaan met tegenslagen, positiviteit en de ‘omdraaitechniek’. En hoe Helma het voor elkaar krijgt om met haar lichaam als ‘topavonturier’ te leven. Ook praten ze over hoe het is om te reizen als ‘reizende drugsbaron’ met Helma's assistentiehond altijd trouw aan haar zijde. Hoe is het om een almaar groeiende bucketlist te hebben als je leven ieder moment ten einde kan komen? Hoe ga je om met de teleurstelling als je met een beperking vaak voor een gesloten deur komt te staan? En over Helma's inzet om bestemmingen, attracties en horeca toegankelijk te maken voor iedereen, en hoe ze als er zelfs een wet doorheen wist te krijgen voor de rechten van mensen met beperkingen. En ten slot: waar wil ze in haar reservetijd nog heen, en waar wil ze zich verder nog voor inzetten?

In de Avontuurlijk Leven-podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen - of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel-editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. Vind je deze deze podcast inspirerend? Abonneer je dan in je podcast-app of volg Avontuurlijk Leven op Spotify.

 Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!