image
Getty Images

Dit betekent het noorderlicht in andere culturen (en hier heb je de meeste kans het te spotten)

Mystieke vossen, fakkels van vriendelijke reuzen of geesten die een walrusschedel rondtrappen: waar wij het noorderlicht zien als een schitterend natuurfenomeen, wordt het in andere culturen op veel andere manieren geïnterpreteerd. Kies jouw favoriete betekenis en ga zelf op jacht naar de aurora borealis!

Het psychedelische spektakel dat bekendstaat als aurora borealis, oftewel het noorderlicht, wordt al sinds 957 voor Christus door mensen waargenomen.
We weten inmiddels dat het bijzondere natuurfenomeen wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes van de zon die in de atmosfeer van de aarde terechtkomen. Maar voordat de wetenschap zo ver gevorderd was, zochten mensen naar andere manieren om het noorderlicht te verklaren. Voor sommigen was het een voorbode van onheil, terwijl andere culturen juist geloofden dat aurora geluk voorspelde. Dit betekende het noorderlicht in de landen waar het te spotten is én zo spot je het zelf!


Noorderlicht in Canada en Verenigde Staten

Noorderlicht in Yukon, Canada. Foto: Getty Images
Bij de traditionele volkeren in Canada en het noorden van de Verenigde Staten gaan talloze volksverhalen rond over de aurora borealis. Voor sommige gemeenschappen waren de lichten onheilspellend. De Iñupiat-bevolking in Noord-Alaska beschouwde ze als slecht en droegen daarom wapens om zichzelf te beschermen. Ook de Fox-indianen van Wisconsin zagen geen heil in het licht: volgens hen waren het de geesten van hun vijanden die opstonden en opnieuw wilden vechten. 
Gelukkig gingen er ook positieve verhalen de ronde: de Athabascan-bevolking in het binnenland van Alaska dacht dat de lichten de geesten waren van dieren die ze hadden gevangen, zoals elanden, zalmen en beluga-walvissen. De Menominee-indianen in het Midwesten geloofden dat ze de fakkels waren van vriendelijke reuzen die het licht nodig hadden om 's nachts te speervissen, en voor het Canadese Algonquin-volk die leefden in het gebied wat nu Quebec en Ontario is, werd de aurora veroorzaakt door de weerspiegeling van een groot vuur gemaakt door Nanabozho – van wie zij geloofden dat hij de aarde had geschapen en naar het verre noorden was verhuisd – om ze te vertellen dat hij aan hen dacht.

Hier spot je het noorderlicht in Noord-Amerika: in Alaska wil je tussen half augustus en eind april naar de Chena Hot Springs nabij Fairbanks, zo’n 240 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Hier kun je eerst een ijsmuseum bezoeken en vervolgens genieten van een geweldig lichtspektakel boven je, terwijl je jezelf onderdompelt in geneeskrachtig water. In Canada spot je de aurora het beste in Yellowknife: hier is het licht tot maar liefst 240 dagen per jaar zichtbaar! 

Noorderlicht in Finland

Noorderlicht in Fins Lapland. Foto: Getty Images
Het Finse woord voor het noorderlicht is revontulet, wat zich vertaalt naar ‘vuurvossen’. In de folklore sloeg een mythische vos met zijn staart op het sneeuwoppervlak of wreef ermee tegen een berghelling, waardoor vonken ontstonden die in de lucht te zien waren. De Sami, de inheemse bevolking die zich uitstrekt over Finland, Noorwegen, Rusland en Zweden, beschouwden aurora’s eeuwenlang als levende wezens die praatten en spraak verstonden. Als het noorderlicht verscheen, diende je dan ook respect te tonen en stil te zijn. Spelen of lachen was in het oude geloof absoluut niet toegestaan. Anders zou er onheil kunnen optreden. Het was ook belangrijk om niet naar de lichten te wijzen, omdat de geesten je dan vast zouden kunnen grijpen en je meeslepen naar de nachtelijke hemel. Vandaag de dag erkennen Sami steeds meer de wetenschappelijke verklaring. Ze zien het noorderlicht inmiddels niet zozeer als een mystiek, maar eerder als een natuurlijk fenomeen. 

Hier spot je het noorderlicht in Finland: voor de meeste kans op het noorderlicht reis je logischerwijs af naar Fins Lapland, waar het noorderlicht dankzij minimale lichtvervuiling zo’n 200 nachten per jaar zichtbaar is – al heb je de beste kans tussen september en april. In Nellim Wilderness Hotel kun je slapen in de glazen iglo, zodat je vanuit je bed het natuurfenomeen kunt spotten. 

Noorderlicht in Groenland

Noorderlicht in Nuuk, Groenland. Foto: Getty Images
Arsarnerite, zoals het noorderlicht in Groenland wordt genoemd, betekent ‘balspel’. Volgens de overlevering  is het noorderlicht de snelweg van de doden. De overledenen dansen en rennen eroverheen door de lucht, op weg naar het hiernamaals terwijl ze een walrusschedel in het rond trappen. Groenlanders geloven ook dat kinderen die onder het noorderlicht zijn verwekt, uitzonderlijk begaafd zijn.

Hier spot je het noorderlicht in Groenland: het grootste deel van Groenland ligt binnen de poolcirkel, waardoor het een uitstekende locatie is om het noorderlicht te spotten. Het kleine stadje Kangerlussuaq herbergt een internationale luchthaven waar de meeste reizigers op het eiland aankomen en ligt ook precies in het midden van het gebied waar de aurora borealis tussen september en april het beste wordt ervaren.

Noorderlicht in IJsland

Noorderlicht in IJsland. Foto: Getty Images
IJslanders hebben door de eeuwen heen veel betekenissen toegedicht aan het noorderlicht. Sommigen geloofden dat het noorderlicht de pijn van de bevalling zou verzachten. Maar je mocht nooit rechtstreeks naar het licht kijken, want dan zou je kind scheel geboren worden. Voor anderen betekende een aurora dat er ergens een gevecht gaande was. Ook dachten mensen dat het weer voorspeld kon worden op basis van hoe de aurora door de lucht danste. Als het bijzonder vloeibaar was, betekende dat bijvoorbeeld dat er een storm op komst was.

Hier spot je het noorderlicht in IJsland: vrijwel overal in IJsland heb je kans om het noorderlicht te spotten, maar een van de spectaculairste locaties is wel in Noord-IJsland. Hier zie je het licht tussen september en april boven je dansen in een buitenaards landschap, met bevroren watervallen, massieve berglandschappen en uitgestrekte lavavelden. En je hebt het natuurfenomeen hier praktisch voor jezelf. 

Noorderlicht in Noorwegen

Noorderlicht in Noorwegen. Foto: Getty Images
Volgens de Noorse mythologie was het noorderlicht gelieerd aan de Bifröst, een brandende regenboogbrug die de aarde verbindt met Asgard, het rijk van de goden. De lichten, zo geloofden de Vikingen, waren de weerspiegeling van het pantser en de schilden van gevallen krijgers op weg naar hun laatste rustplaats.

Hier spot je het noorderlicht in Noorwegen: Tromsø in het centrum van de Aurora-zone is een van de beste plekken om het noorderlicht te spotten, maar dat weten andere reizigers ook. Wil je een uniekere ervaring? Ga op de Noorse Lofoten in een minibus op zoek naar het noorderlicht. Hier, in het holst van de nacht en midden in de natuur, is er nergens omgevingslicht te bekennen. Magie verzekerd als het noorderlicht zich laat zien!

Noorderlicht in Zweden

Noorderlicht in Zweden. Foto: Getty Images

In de kustgebieden van Zweden werd het noorderlicht vroeger sillblixt genoemd, dat zich letterlijk laat vertalen als ‘haringflits’.  De Zweden geloofden dat de hemelse lichtdans werd veroorzaakt door de reflectie van de schubben van enorme scholen vissen die in nabijgelegen water zwommen. Hun aanwezigheid was de voorbode van een aanzienlijke vangst.

Hier spot je het noorderlicht in Zweden: omdat in Zweeds Lapland door een uniek microklimaat minder regen valt dan op andere noorderlichtbestemmingen, is de lucht hier helderder en heb je vooral tussen december en maart meer kans op het spotten van de aurora borealis. Zweeds Lapland is bovendien minder ontdekt dan Fins Lapland en daardoor nog erg puur. 

Ook interessant: Dit zijn 's werelds 7 beste plekken om het noorderlicht te spotten
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.