image
Manon van der Zwaal

Dit zijn de 14 mooiste nationale parken van Afrika

Van versteende oerbossen in Madagaskar en witte woestijnen in Egypte tot gorilla’s in de mist  in Gabon en de grootste wildmigratie op aarde in Tanzania: deze veertien nationale parken wil je tijdens je volgende vakantie op het Afrikaanse continent absoluut niet overslaan. 

1. Tassili N’ajjer: prehistorische rotstekeningen in de Sahara van Algerije

Tassili N’ajjer, Algerije. Foto: GettyImagesTassili N’ajjer in Algerije. Foto: Getty Images

Tassili N’ajjer is een van de belangrijkste vindplaatsen van prehistorische rotskunst ter wereld. In het zuiden van Algerije, tegen de Libische grens, strekken hoge woestijnduinen zich tot de horizon uit. Tussen het okerkleurige zand van de Sahara liggen honderden natuurlijke rotsbogen met tot twaalfduizend jaar oude tekeningen van runderen, antilopen en krokodillen.


2. Chobe: jumbo dumbo in Botswana

Chobe in BotswanaVaar in houten kanoën over de Savuti-rivier. Foto: Louise ten Have

Chobe NP in Botswana herbergt de grootste olifantenpopulatie ter wereld: zo’n tachtigduizend. De meest wildrijke gebieden zijn de oevers van de Savuti-rivier en de Savuti Marsh, waar je met een houten kano doorheen glijdt.


3. White desert: sneeuwwitte woestijnlandschappen in Egypte

White dessert in Egypte. Foto: Khaihuin SimWhite dessert in Egypte. Foto: Khaihuin Sim

Stommel slaapdronken uit je tent in een maanovergoten nacht of het vroegroze ochtendlicht en je zou zweren in een ijzingwekkend poollandschap te zijn beland. Een wegvluchtende fennek — of je korte mouwen en het feit dat er geen arctische wind door de tentopening blaast — haalt je uit die droom: de sneeuwwitte rotsformaties van White Desert, op zes uur rijden ten zuidwesten van de Egyptische hoofdstad Caïro, zijn door wind en woestijnzand gevormd.

Lees ook: Dit zijn de 16 mooiste nationale parken van Europa

4. Simien Mountains: diepe bergkloven en grazende apen in Ethiopië

SIMIEN MOUNTAINS, ETHIOPIË Foto: Bente StachowskeSpot gelada's (grasetende apensoort) in Simien Mountains. Foto: Bente Stachowske

De opvallend steile toppen en diepe bergkloven van de Ethiopische Simien Mountains zijn het hele jaar groen — en het hele jaar koel. Zelfs ’s zomers kan er nachtvorst voorkomen in dit ruige berggebied waar je bijzondere dieren zoals gelada’s (de enige grasetende apensoort), zeldzame Ethiopische wolven, waliasteenbokken en lammergieren kunt spotten. Ook de planten zijn bijzonder, met puntige reuzenlobelia’s boven de 3.500 meter.


5. Loango: oog in oog met gorilla’s, bultruggen én nijlpaarden in Gabon

Gorilla's in Gabon. Foto: Manon van der ZwaalKom oog in oog te staan met gorilla's in Gabon. Foto: Manon van der Zwaal

Een van de grootste juwelen van het Centraal-Afrikaanse Gabon is Loango, een nationaal park dat aan de Atlantische Oceaan grenst en uit een bijzondere combinatie van jungle, mangroven, savanne, draslanden en stranden bestaat, met in het hart de gigantische Iguéla-lagune. Ga mee met een ranger en je kunt er in de ochtend oog in oog komen met gorilla’s en — in het juiste seizoen — in de middag bultruggen voor de kust of nijlpaarden op het strand spotten.


6. Amboseli: oase in een drooggevallen oermeer in Kenia

Giraffen in Amboseli, KeniaVooral de overweldigende hoeveelheid olifanten en giraffen maakt Amboseli een onvergetelijke plek. Foto: Pie Aerts

Waar het landschap van de Masai Mara in Kenia voornamelijk bestaat uit grasvlakten — met af en toe acacia’s en rivierbos — is het aangrenzende maar minder bekende nationaal park Amboseli een land van contrasten. Het vlakke gedeelte was ooit een groot meer. In de droge periodes is er ontzettend veel stof, zeker als er ook nog wind staat. Midden in het park echter liggen moerassen, gevoed door het smeltwater van de Kilimanjaro, die majestueus boven het landschap uittorent. Samen met de wilde dieren — en vooral de overweldigende hoeveelheid olifanten en giraffen — maakt dat Amboseli een onvergetelijke plek.

Lees ook: Dit zijn de 20 mooiste nationale parken van Azië

7. Tsingy de Bemaraha: versteend oerbos in Madagaskar

Een versteend oerbos in Magadagaskar. Foto: DennisvdWEen versteend oerbos in Magadagaskar. Foto: DennisvdW

Tsingy de Bemaraha in Madagaskar bestaat uit een enorme verzameling tsingy, vlijmscherpe kalksteenformaties die twee miljoen jaar geleden zijn ontstaan door erosie. Het park telt talloze grotten en kloven en biedt onderdak aan bijzondere dier- en plantsoorten, waaronder lemuren.


8. Toubkal: de hoogste berg van Noord-Afrika in Marokko

Toubkal, Marokko. Foto: Getty ImagesToubkal, Marokko. Foto: Getty Images

Jbel Toubkal is met 4.167 meter de hoogste piek van het Atlasgebergte én Noord-Afrika. Fitte wandelaars hebben minimaal twee dagen nodig voor de beklimming van de vaak met sneeuw bedekte berg in dit verrassend fris stukje Marokko. Het pad begint in Berberdorp Imlil en voert door bloeiende bergweiden en bossen met donkergroene Atlasceders.


9. Namib-Naukluft: het grootste wildpark van Afrika in Namibië

NAMIB-NAUKLUFT, NAMIBIË. Foto: GettyImagesDe Namib-woestijn en het Naukluft-gebergte vormen het grootste wildpark in Afrika. Foto: Getty Images

Met zo’n 50.000 vierkante kilometer is deze gortdroge combinatie van de Namib-woestijn en het Naukluft-gebergte in Namibië het grootste wildpark in Afrika en het op drie na grootste in de wereld. Nog meer superlatieven: de duinen, die hun karakteristieke oranje kleur te danken hebben aan ijzer dat in het zand is geoxideerd, reiken tot wel meer dan driehonderd meter de lucht in. De fotogeniekste — en drukstbezochte — vind je in de Sossusvlei en Deadvlei. Wees de massa’s in Deadvlei te slim af door te verblijven op de camping of in de Sossus Dune Lodge in het park, zodat je als eerste de dode vlakte kunt verkennen. Nog een gouden tip: de Olive Trail, een relatief rustige en onbekende wandeltocht. Tijdens je hike spot je dassies (klipdassen), bergzebra’s en, als je veel geluk hebt, een luipaard. In de kloof loop je op een lege rivierbedding en word je omringd door mooie rotspartijen en hier en daar kokerbomen. Na ongeveer 3,5 uur wandelen kom je bij een waterpoeltje aan. Dit is het spannendste stukje. De enige manier om naar de andere kant te komen is gebruik te maken van de kettingen die aan de rotswanden zijn bevestigd. De rechterketting is het gemakkelijkst en kortst. Je voeten staan op een minirandje terwijl je de ketting vasthoudt en je gezicht naar de berg is gericht. Maar dit stukje is kort, maar héél even spannend.

Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste nationale parken van Oceanië

10. Bwindi: gorilla’s in de mist in Oeganda

BWINDI, OEGANDA Foto: Manon van der ZwaalDoe een gorilla-trekking door de jungle van Bwindi in Oeganda. Foto: Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin

De jungle van Bwindi in Oeganda staat bekend om zijn bedreigde berggorilla’s, maar is ook een van de meest biodiverse plekken op aarde: je vindt hier meer dan 120 andere zoogdieren, waaronder olifanten, bosbuffels, luipaarden en antilopen, en meer dan 300 vogelsoorten. De gorillatrekkings in het park zijn populair omdat je maar liefst 95 procent kans hebt om de majestueuze dieren ook daadwerkelijk goed te zien. Je mag één uur bij de gorilla’s blijven. Tip: laat je spullen, tegen een kleine vergoeding, dragen door een helper. Daar help je hen ook mee. Kijk voor meer informatie over trekkings op de website van Uganda Wildlife Authority.

Lees ook: Op gorillatrekking in Oeganda, de schatkamer van Afrika

11. Serengeti: de grootste wildmigratie op aarde in Tanzania

SERENGETI, TANZANIA. Foto: Asilia AfricaMaak het toneel van de migratie mee op de Serengeti. Foto: Asilia Africa

De Serengeti, de Ngorongoro-krater, Lake Manyara: het zijn klinkende namen die het hart van iedere wildlifeliefhebber sneller doen kloppen. Deze natuurgebieden in Tanzania, ook wel bekend als het noordelijke safaricircuit, vormen het toneel van de migratie van anderhalf miljoen wildebeesten en zebra’s, op de voet gevolgd door roofdieren. Deze trektocht — ingegeven door een zoektocht naar water en vers gras — is een non-stop spektakel. Het hele jaar door kun je ruim een miljoen grazers op de savanne van Serengeti en Ngorongoro vinden — hun precieze locatie is afhankelijk van de tijd van het jaar.


12. Victoria-watervallen: de breedste watervallen van Afrika in Zambia & Zimbabwe

De Victoriawatervallen in Zambia en Zimbabwe. Foto: GettyImagesDe Victoriawatervallen in Zambia en Zimbabwe. Foto: Getty Images

De Victoria-watervallen zijn de kers op de taart van Zuidelijk Afrika. Mensen komen van heinde en verre naar Zambia en Zimbabwe om de maar liefst 1708 meter brede en 100 meter hoge watervallen al lopend, fietsend, varend of vliegend te naderen. Het natuurspektakel maakt diepe indruk en gaat je niet in de koude kleren zitten. Over kleren gesproken; het is wijs om een droog setje mee te nemen, want zelfs op grote afstand word je nat van de spray die het vallende water veroorzaakt.

Lees ook: Dit zijn de 15 mooiste nationale parken van Noord-Amerika

13. Hwange: de beste bestemming voor de Big Five in Zimbabwe

HWANGE, ZIMBABWE Foto: Jessi van DijckSpot de Big Five in Hwange, Zimbabwe. Foto: Jessi van Dijck

Het Zimbabwaanse Hwange, dat een verzameling is van uitgestrekte savannes en bossen, wordt vanwege zijn ongerepte natuur beschouwd als een van de beste plaatsen in Afrika om wilde dieren te zien. Je spot er onder andere de Big Five — er zijn alleen al meer dan veertigduizend olifanten — maar ook giraffen, zebra’s en wilde honden. Voor de ultieme safari-ervaring neem je de tijd en wacht je bij een waterpoel. Je ziet dan steeds meer groot en klein wild. Het park ligt relatief dicht bij de Victoria-watervallen en deze twee highlights van Zimbabwe kun je dus prima combineren.


14. Kruger: op voetsafari under African skies in Zuid-Afrika

Ga op voetsafari door Kruger in Zuid-Afrika. Foto: GettyImagesOp voetsafari kom je letterlijk oog in oog te staan met wilde dieren. Foto: Getty Images

In Kruger, het bekendste en populairste safaripark van Zuid-Afrika, laten de Big Five zich goed spotten - net als giraffes, nijlpaarden, zebra’s en nog veel meer wilde dieren. Het twintigduizend vierkante meter grote park strekt zich uit over de provincies Limpopo en Mpumalanga in het oosten van Zuid-Afrika. De meeste bezoekers kiezen voor een self-drive of jeepsafari met een ranger om op zoek te gaan naar de Big Five. Gaver is om onder begeleiding van een ranger op voetsafari te gaan. Je draagt je eigen tentje en voedsel en komt oog in oog te staan met wilde dieren. Kies voor een vast traject of een open route. Rangers kennen het gebied op hun duimpje en kennen de mooiste overnachtingsplekken onder de sterren. 


Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!