image
Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin

Oeganda weg van de massa: 11 activiteiten die je niet wilt missen

In Oeganda, de schatkamer van Afrika, vind je actieve vulkanen, bulderende watervallen, uitgestrekte savannes met boomklimmende leeuwen en dichte jungles vol chimpansees en gorilla’s. Volg in de voetsporen van onze reporters: dit zijn 11 activiteiten die je niet wilt missen!

Onderstaande activiteiten zijn te boeken via Matoke Tours en ook beschikbaar voor (jonge) kinderen.

Foto's door Cuno de Bruin en Sjoerd Bracké

1. Ga op gorillatrekking

Een gorillatrekking is voor veel reizigers het absolute hoogtepunt van een reis door Oeganda. Wij komen oog in oog met ze te staan in Bwindi Impenetrable National Park. Foto's: Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéWe komen oog in oog met gorilla's te staan in Bwindi Impenetrable National Park.

Een gorillatrekking is voor veel reizigers het absolute hoogtepunt van een reis door Oeganda. Er zijn meerdere gehabitueerde gorillagroepen die je mag bezoeken: elf in Bwindi Impenetrable National Park en één in Mgahinga National Park. Je mag één uur bij de gorilla’s blijven. In 95% van de trekkings krijg je ze ook daadwerkelijk goed te zien. Tip: laat je spullen, tegen een kleine vergoeding, dragen door een helper. Daar help je hen ook mee.


2. Ga op chimpanseetrekking

Een chimpansee kijkt dromerig naar boven in Kibale Forest. Een prachtig beeld om mee te maken. Foto: Cuno de BruinEen chimpansee kijkt dromerig naar boven in  Kibale Forest.

Ook chimpansees zijn op meerdere plekken te bezoeken: Queen Elizabeth, Murchison Falls en Kibale Forest National Park. Er komt wel geluk bij kijken. Idealiter klimmen ze uit de bomen. In Kibale Forest zijn de chimpansees het makkelijkst te vinden. De trekking wordt hier gedaan in groepjes van twaalf — drie groepjes in de ochtend en drie in de middag. Het is daardoor iets minder intiem. Tip: er zit ook een kleinere gehabitueerde groep in het onbekende Budongo Forest.


3. Leer over de lokale cultuur tijdens een ambachttour

Deze lach vat de dorpstour in Mikozi mooi samen. Lokale vrouwen laten vol trots hun vlechtwerk zien. Foto's Cuno de Bruin en Sjoerd Bracké Deze lach vat de dorpstour in Mikozi mooi samen. Lokale vrouwen laten vol trots hun vlechtwerk zien.

Het Mutanda Lake Resort verzorgt ambachtentours. Met een bootje vaar je naar het dorpje Mikozi en verdiep je je in de lokale vlechtkunst en het baksteenbakken.


4. Maak een roadtrip door Oeganda

Roadtrip door Oeganda. Foto's Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéDe prachtige wegen door Bwindi Impenetrable National Park. Gelukkig zijn we voorzien 
van een stevige 4x4 die ons door dit gebied kan banen.

De route tussen het Mutandameer en Queen Elizabeth National Park behoort tot de mooiste van het land. Je rijdt over rode zandwegen, passeert het Bunyonyimeer en doorkruist Bwindi Impenetrable National Park. Globale route: Kisoro – richting Kabale – afslaan bij Oost - Bwindi – Kihihi – Ishasha.


5. Spot boomklimmende leeuwen 

Leeuwen in Oeganda spotten. Foto's: Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéSpot leeuwen in Oeganda tijdens een safaritour. 

De pak ’m beet honderd vijgenbomen op de savanne van Ishasha, in het zuiden van Queen Elizabeth National Park, zijn geliefd onder boomklimmende leeuwen. In één tot anderhalf uur rijd je erdoorheen in een safari-auto. Kan in een middag, en route naar het noorden, maar je kunt er ook overnachten.


6. Wandel door de Kyambura Gorge

De Kyambura Gorge in Queen Elizabeth National Park. Foto: Getty ImagesDe Kyambura Gorge in Queen Elizabeth National Park. Foto: Getty Images

De Kyambura Gorge in Queen Elizabeth National Park vormt een veertig kilometer lange scheur in het savannelandschap. De bodem is bedekt met regenwoud en er stroomt een beekje doorheen. Tijdens een georganiseerde wandeling met gids bestrijk je ongeveer tien kilometer. In de kloof leeft een groep van zo’n dertig chimpansees. De kans dat je ze te zien krijgt is echter gering.


7. Ga op pad met een bioloog

Luipaard in Queen Elizabeth National Park. Wat een machtig dier! Foto Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéLuipaard in Queen Elizabeth National Park. Wat een machtig dier!

De natuurlijke geul door Queen Elizabeth National Park bulkt van het leven. De meeste bezoekers maken een bootsafari in een mweya (dubbeldekse boot, $ 30 p.p.). Als je iets meer betaalt ($360 per gezelschap), kun je de safari maken in een privébootje. Zo heb je een intiemere ervaring. Ook op het land valt genoeg te ontdekken. Voor een unieke wildlife-ervaring loop je een dagje mee met een bioloog en help je met het monitoren van leeuwen en luipaarden.


8. Vaar naar de Murchison Falls

Bewonder de Murchisonwatervallen in Oeganda. Foto: Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéBewonder de Murchisonwatervallen in Oeganda.

Murchison Falls National Park is zo divers dat je er minimaal drie of vier nachten nodig hebt. Eerst bewonder je de Murchison-watervallen van dichtbij. Vanaf de parkeerplaats loop je in twintig minuten naar de top. Tijdens een bootsafari vaar je over de Nijl naar de onderkant van de watervallen. Een privébootje kost $ 200 per gezelschap. Een tocht met de reguliere boot kost $ 30 p.p. Onderweg spot je wild op de oevers. Sla ook een landsafari aan de noordkant van de rivier niet over. Tot slot kun je in een privéboot naar de mini-Okavangodelta varen en zeldzame vogels spotten.


9. Begeef je tussen het wild in Lake Mburo National Park

Zebra's in Lake Mburo National Park. Foto: Cuno de Bruin en Sjoerd BrackéZebra's in Lake Mburo National Park. 

Ondanks zijn bescheiden grootte, bulkt Lake Mburo National Park van het wild. Omdat er geen leeuwen en olifanten zitten, hoef je niet per se in een auto te zitten en mag je activiteiten doen die in andere parken ondenkbaar zijn: mountainbiken, wandelen, paardrijden, en nachtsafari’s. Dat maakt het park zo leuk.


10. Beklim een vulkaan

Sabinyo-vulkaan in Oeganda. Foto Getty ImagesDe Sabinyo-vulkaan beklim je recht omhoog. Foto: Getty Images

Een beklimming van de Sabinyo-vulkaan is spectaculair. De route is op z’n Oegandees: niet zigzaggend, maar recht omhoog. Onderweg wandel je door regenwoud en baardmos en beklim je robuuste ladders. Het uitzicht op het kratermeer is overweldigend.


11. Spot zeldzame dieren

Een zeldzame Great Blue Turaco houdt ons goed in de gaten in het Lake Nkuruba Nature Reserve. Foto Sjoerd Bracke en Cuno de BruinEen zeldzame Great Blue Turaco houdt ons goed in de gaten in het Lake Nkuruba Nature Reserve. 

Het zuidwesten van Oeganda is een birding paradise. Vogelaars komen van over de hele wereld naar Echuya Forest en Mgahinga National Park om de kleurrijke Rwenzori Turaco, Great Blue Turaco en Ross’s Turaco te zien. In Mgahinga vind je ook de bedreigde Golden Monkey.


Lees een voorproefje van de reportage online, of bekijk the making of van deze reportage op onze Insta-highlight.

Gehele reportage lezen? Bestel Columbus Travel editie 115 nu in onze webshop.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.