image
Columbus Travel

Op vakantie in Costa Rica: de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen (+ gratis repo!)

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Waar moet je naartoe en wat is de beste reistijd? De Columbus-redactie helpt je een keuze te maken, weg van de massa.  

Het Midden-Amerikaanse landje Costa Rica is nauwelijks groter dan Nederland, maar heeft de grootste biodiversiteit ter wereld. Hier hike je door dichte nevelwouden waar het krioelt van de beesten, suis je aan kabelbanen op aaphoogte door onaangetaste jungle, vind je de beste raftingrivieren ter wereld en geweldige surfbreaks aan maagdelijke stranden, duik je in helblauwe watervallen en bestijg je te paard de flanken van actieve vulkanen. Zo’n 25% van het land is nationaal park. Geen wonder dat de ‘Ticos’ trots zijn op hun land. Dit zijn onze favoriete bezienswaardigheden en activiteiten. Plus: beantwoord 1 korte vraag en krijg een reportage over Costa Rica cadeau!


1. Wandel van kust naar kust in drie weken

Costa Rica / Columbus TravelFoto: Malou van Breevoort

Een wandeling die begint bij de Atlantische Oceaan en eindigt bij de Stille Oceaan: dat is de Camino de Costa Rica. De route loopt door het minder bekende binnenland, door bossen en berglandschappen, charmante plattelanddorpjes en natuurreservaten, verschillende ecosystemen en inheemse gemeenschappen - alles ver van de gebaande toeristische paden. In totaal loop je 280 kilometer, in zestien etappes van evenzoveel dagen. Overnachten doe je in de zestien gemeenschappen langs de route, in charmante homestays of iets luxere hotels en lodges. Ook kamperen is mogelijk. Het doel van de organisatie Mar a Mar, de non-profitorganisatie die de route bedacht, is het promoten van duurzaam toerisme in gebieden die nu nog buiten de toeristische radar vallen. De organisatie is nu een jaar of zes op weg, en het toerisme staat dan ook nog in de kinderschoenen op veel plekken. Dat is leuk, want de locals ontvangen je met veel warmte, als een verloren familielid of verre vriend. Kortom, een aanrader voor wandelfanaten die Costa Rica graag van binnenuit willen leren kennen en wat terug willen geven aan de lokale gemeenschap. Wij legden de route af met gids Jorge Frutos van reisorganisatie Ticos a Pata. Op caminodecostarica.org vind je meer info over El Camino, evenals suggesties voor plekken om te overnachten en restaurants langs de route.


2. Slaap tussen de boomtoppen

Finca Belllavista Costa Rica / Columbus TravelPuurder kan je jungle-ervaring niet zijn: slapen in een boomhut en letterlijk tussen de ontwakende vogels wakker worden. In Costa Rica word je op je wenken bediend in een breed scala tree lodges. Ga je voor luxe? Dan tippen we de Hidden Canopy Treehouses, omgeven door tropische tuinen en watervallen en met uitzicht op de glinsterende Golf van Nicoya. De zes boomhuisjes zijn gebouwd in de met jungle overwoekerde bergen in het westen van Costa Rica. In de mooiste kun je uitblazen in een bubbelbad en op een riant terras. Door de zonsondergangen over de Pacific kust en ochtenden waarop je wakker wordt gemaakt door vogels zou je bijna niet naar beneden willen komen, maar probeer het toch. Je kunt mediteren aan de vijver, een kijkje nemen bij de lokale koffieboer of je laten masseren.

Luxe for less krijg je in de simpele doch spectaculaire boomoptrekjes van Finca Bellavista. Er is beperkte stroom en de voorzieningen zijn basic. Maar voor luxe kun je ook zélf zorgen. Neem bijvoorbeeld waxinekaarsjes, een klamboe, leuke kussenslopen en een LED-sfeerlamp mee in je koffer. Fles drank erbij en klaar!


3. Ga op turbojungle-expeditie

Peninsula de Osa Costa Rica / columbus travelPeninsula de Osa is een walhalla voor wildlife- én wandelfans.

Papegaaien, apen, tapirs, dolfijnen — Peninsula de Osa, een schiereiland in Costa Rica, mag volgens de experts bogen op de grootste biodiversiteit ter wereld. Opvallende afwezige: de mens, met dank aan de afgelegen locatie van het regenwoud. Met een gids loop je in een paar dagen tijd langs de westkant van het park naar ranger station San Pedrillo in het noorden. Onder de vele highlights: de stierhaaien die bij hoogwater de monding van de rivier Sirena opzwemmen en de nachtelijke speurtocht naar poema’s. 


4. Spot de luiaard

luiaard Costa Rica / Getty Images

Spot Costa Rica's aandoenlijkste zoogdier in Nationaal Park Cahuita, de Caribische, stillere equivalent van het bekendste nationale park Manuel Antonio aan de Pacifische kust. Het park is klein, met lage bomen, waardoor je veel ziet en goed kunt fotograferen: apen, slangen, wasberen, neusberen, vleermuizen, luiaards en meer. 


5. Bewonder de Arenal-vulkaan

arenal vulkaan costa rica / Columbus Trave

Vanaf het ‘zusje’ van de actieve vulkaan Arenal, de Cerro Chato met haar groene kratermeer, heb je perfect uitzicht op de kegelvormige top-met-rooksliert, mits het niet bewolkt is. In de directe omgeving van de vulkaan, de jongste en actiefste van Costa Rica, liggen talloze hete bronnen. Vraag een local naar de beste gratis toegankelijke plekken.


6. Ga op jungle-excursie met de Bribri

slechtvalk costa rica / Columbus TravelNationaal Park Keköldi is het gebied van de inheemse Bribri én de grootste concentratie migrerende slechtvalken ter wereld.

Volg de Bribri-indianen letterlijk van het gebaande pad, op een tour door hun ongerepte en beschermde oerwoud in Nationaal Park Keköldi. Highlight: een platform waar roofvogels worden geteld. Dit is een van de beste plekken ter wereld om de migratie van deze dieren te zien, soms met duizenden tegelijk. Een tour van zes uur kost circa € 30 en kun je boeken via ateccr.org.


7. Neem de watertaxi naar paradijselijk Bahia Drake

Bahia Drake Costa Rica / Columbus Travel

In het aangrenzende Nationaal Park Corcovado vind je een uitzonderlijk grote biodiversiteit en je kunt hier oog in oog met dolfijnen en walvissen komen. Het walvissenseizoen is lang hier, aangezien de dieren zowel uit het noorden als uit het zuiden hierheen migreren. Een dagtour jost ongeveer € 100 p.p. inclusief lunch. Twee keer per dag (behalve IN oktober) vertrekt een boot vanuit Sierpe naar Agujitas, een van de belangrijkste toegangen naar het Parque Nacional Corcovado. Alle hotels in Bahia Drake hebben een eigen boot die je oppikt.  


8. Suis door Monteverde aan een kabel

Het nevelwoud Monteverde is beroemd om zijn vele vogels, waaronder de quetzal, dé ster onder de Costa Ricaanse gevleugelden. Wetenschappers hebben ook vastgesteld dat het woud de thuisbasis is van 's werelds grootste aantal orchideeën: maar liefst vijfhonderd. Aan een kabelbaan zit je natuurlijk op de perfecte vogel- en florahoogte.  Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je ook aan een zipline door het nevelwoud suizen. Kijk voor meer informatie op Monte Verde Info.


9. Vaar in een stroomversnelling

rio pacuare costa rica / columbus travel

In de met oerwoud begroeide kloven van de Río Pacuare en Río Reventazón liggen de beste kano- en raftingparcours ter wereld met een paar vijfdeklas afdalingen. Je kunt kiezen uit tours van één tot acht dagen, desgewenst in combinatie met andere extreme sporten zoals canyoning via Explornatura.


10. Wees getuige van een geboorte van een schildpad

costa rica Tortuguero / Columbus Travel

Het nationale park Tortuguero is befaamd vanwege zijn drie verschillende soorten zeeschildpadden. De dieren leggen tussen juli en september hun eieren op het Caribische strand, precies op de plek waar ze zelf geboren zijn. In het holst van de nacht kun je dit wonder aanschouwen.


 

Reizen binnen Costa Rica
Het openbaar vervoer in Costa Rica – voornamelijk bussen – is veilig, goedkoop, betrouwbaar en comfortabel - zie Visit Costa Rica en Costa Rica Bus Tickets. Het voordeel van de dure optie, een huurauto, is dat je afgelegen plekken zelf kunt bereiken. Neem altijd een terreinwagen; om bij bijzondere lodges te komen moet je vaak over onverharde wegen en door rivieren. 
De beste reistijd voor Costa Rica
De beste reistijd hangt af van het gebied. In het binnenland en aan de Stille Oceaan schijnt de zon veelvuldig van december tot en met maart. Vermijd de toeristische noordwestkust. Aan de Caribische oostkust loopt het droge seizoen juist van maart tot en met december. Verder heeft Costa Rica talloze microklimaten. Uit het feit dat dit land zo veel ‘regenwoud’ heeft, kun je opmaken dat regenkleding meenemen verstandig is. Pak voor hoger gelegen gebieden ook warmere kleding in.

Lees ook: 6x de beste bestemmingen om in het regenseizoen te bezoeken
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.