image
Marco Gaiotti

Spectaculair! Dit zijn de genomineerden voor de 'Wildlife Photographer of the Year'-award

Wild, wilder, wildst, zo kun je de wedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year' van het Natural History Museum in Londen dit jaar wel omschrijven! De 25 onvergetelijke scènes van dit jaar die genomineerd zijn voor de People's Choice Award omvatten nieuwsgierige stokstaartjes, een ongrijpbare tapir en een kangoeroe met haar baby omlijst door de vernietiging van een vuur.

De ongelooflijke afbeeldingen werden door het Natural History Museum geselecteerd uit meer dan 50.000 afbeeldingen uit 95 landen. De 25 genomineerde afbeeldingen zijn momenteel te zien in de veelgeprezen tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year in het Natural History Museum in Londen. Wij hebben 15 daarvan op een rij gezet. Welke foto is jouw favoriet? Stemmen kan tot 2 februari 2022! 

1. 'De arend en de beer' door Jeroen Hoekendijk, Nederland

Jeroen Hoekendijk

Zwarte berenwelpen klimmen vaak in bomen, waar ze veilig wachten tot hun moeder terugkomt met eten. Hier, in de diepten van het gematigde regenwoud van Anan in Alaska, besloot dit kleine welp een middagdutje te doen op een met mos bedekte tak onder het toeziend oog van een jonge zeearend. De vogel zat al uren in deze pijnboom en Jeroen vond de situatie buitengewoon. Hij ging snel op pad om het tafereel vanaf ooghoogte vast te leggen en met enige moeite en veel geluk kon hij zichzelf een beetje hoger op de heuvel positioneren en dit beeld maken terwijl de beer sliep, onbewust.


2. 'De sprong' door Karl Samitsch, Oostenrijk

Karl Samitsch

Karl was in de Cairngorms, Schotland, samen met een vriend die hem meenam naar een bos waar rode eekhoorns gewend zijn te worden gevoerd. Ze plaatsten hazelnoten op tegenoverliggende takken van twee bomen. Karl plaatste zijn camera op een statief tussen de takken in de richting waarin een eekhoorn zou kunnen springen. Hij zette zijn camera op automatische scherpstelling en wachtte in camouflagekleding achter een boom, met een afstandsbediening in de hand. Na minder dan een uur verschenen er twee eekhoorns. Terwijl ze tussen de takken door sprongen, gebruikte hij de snelle burst-modus op zijn camera, en van de 150 frames waren er vier scherp. Deze legde het moment perfect vast.


3. 'Dansen in de sneeuw' door Qiang Guo, China

Qiang Guo

In het Lishan-natuurreservaat in de provincie Shanxi, China, keek Qiang toe hoe twee mannelijke goudfazanten voortdurend van plaats wisselden op deze stam - hun bewegingen lijken op een stille dans in de sneeuw. De vogels zijn inheems in China, waar ze dichte bossen in bergachtige gebieden bewonen. Hoewel ze felgekleurd zijn, zijn ze schuw en moeilijk te spotten. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door met foerageren op de donkere bosbodem, alleen vliegend om roofdieren te ontwijken of om 's nachts in zeer hoge bomen te slapen.


4. 'Kiekeboe' door Michiel Van Noppen, Nederland

Michiel van Noppen

Michiel nam deze foto van Dantita, zoals ze liefkozend wordt genoemd, aan de voet van het Braulio Carrillo National Park, dicht bij San José in centraal Costa Rica. De Midden-Amerikaanse tapirs of 'tuinders van het bos' zijn uiterst belangrijk voor hun natuurlijke habitat, waarbij sommige zaden pas ontkiemen nadat ze door de tapir zijn opgegeten en weer uitgepoept. Maar vanwege de dreiging van ontbossing en jacht zijn er naar schatting nog maar 6.000 exemplaren in het wild. Natuurbeschermingsgroepen zoals Proyecto Tapir Nicaragua en Nai Conservation zijn opgericht om nauw samen te werken met lokale gemeenschappen om het belang van het behoud van het land en de bescherming van een bedreigde diersoort te promoten.


Even tussendoor ... Wil je genieten van nog veel meer fantastische wildlife-foto's en tips krijgen hoe je de dieren zelf kunt spotten in de natuur? Bestel dan nu Columbus Travel editie 104, met de mooiste natuurreizen en beste wildlifetips!

 

 


5. 'Apenknuffel' door Zhang Qiang, China

Zhang Qiang

Zhang was op bezoek in het Qinling-gebergte in China om het gedrag van de Sichuan-aap met stompe neus te observeren. De gematigde bossen in de bergen zijn de enige habitat van deze bedreigde apen. Zhang houdt ervan om de dynamiek van de familiegroep te bekijken - hoe dicht en vriendelijk ze voor elkaar zijn. En als het tijd is om te rusten, kruipen de vrouwtjes en jongen bij elkaar voor warmte en bescherming. Dit beeld legt perfect dat moment van intimiteit vast. Het onmiskenbare blauwe gezicht van de jonge aap ligt genesteld tussen twee vrouwtjes, hun opvallende goudoranje vacht gevlekt in het licht.


6. 'Onderdak tegen de regen' door Ashleigh McCord, Verenigde Staten

Ashleigh McCord

Tijdens een bezoek aan de Masai Mara, Kenia, legde Ashleigh dit tedere moment vast tussen een paar mannetjesleeuwen. In het begin had ze foto's gemaakt van slechts een van de leeuwen, en de regen was slechts een lichte bui, hoewel de tweede zijn metgezel even had benaderd en begroet voordat hij ervoor koos om weg te lopen. Maar toen de regen in een zware stortbui veranderde, keerde het tweede mannetje terug en ging zitten, zijn lichaam positionerend om de ander te beschermen. Kort daarna wreven ze over hun gezicht en bleven ze een tijdje snuffelen. Ashleigh bleef naar ze kijken tot het zo hard begon te regenen dat ze nauwelijks zichtbaar waren.


7. 'Barracuda's' door Yung Sen Wu, Taiwan

Yung Sen Wu

Deze scholende barracuda's trokken Yung's aandacht tijdens een duik in de turquoise zee van Blue Corner, Palau in de westelijke Stille Oceaan. Hij had al vier dagen met ze gezwommen, maar hun formatie veranderde voortdurend van vorm en hij kon de perfecte hoek niet vinden. Op de vijfde dag veranderde zijn geluk toen de vissen hem in de groep leken te accepteren. Omringd door de barracuda's begon hij zich voor te stellen hoe de ene vis de andere ziet tijdens het zwemmen, en dit was de foto die hij wilde. De vissen waren snel en hij moest hard zwemmen om zijn plaats in de school te behouden. Na een vermoeiende vijftig minuten kreeg hij zijn perfecte 'fish eye'-beeld.


8. 'Hoop in een verbrande plantage' door Jo-Anne McArthur, Canada

Jo-Anne McArthur

Jo-Anne vloog begin 2020 naar Australië om de verhalen vast te leggen van dieren die getroffen waren door de verwoestende bosbranden die door de staten New South Wales en Victoria trokken. Ze werkte intensief samen met dierenbeschermingsorganisatie Animals Australia en kreeg toegang tot brandplekken, reddingsacties en veterinaire missies. Deze oostelijke grijze kangoeroe en haar baby in de buurt van Mallacoota, Victoria, behoorden tot de gelukkigen die een brand wisten te overleven. De kangoeroe wendde haar ogen nauwelijks van Jo-Anne af terwijl ze rustig naar de plek liep waar ze een geweldige foto kon maken. Ze had net genoeg tijd om te hurken en op de ontspanknop te drukken voordat de kangoeroe weghuppelde in de verbrande eucalyptusplantage.


9. 'Adem van een poolvos' door Marco Gaiotti, Italië

Marco keek naar deze kleine poolvos terwijl deze onophoudelijk naar een andere poolvos dichtbij riep. Geleidelijk merkte hij dat de natte adem van de vos na elke roep snel bevroor in de lucht. Het was het einde van de winter in Spitsbergen, Svalbard, en de koude arctische lucht was -35°C. Het fotograferen van poolvossen is vaak frustrerend, omdat ze normaal snel rondrennen op zoek naar voedsel, maar deze was erg ontspannen en liet Marco dichtbij genoeg komen om erop te focussen, met het licht perfect gloeiend op de achtergrond.

Baal je dat je niet aan deze competitie mee hebt gedaan? Stuur dan vóór 31 december 2021 je beste natuur- of wildlife-foto in voor onze eigen Fotowedstrijd en maak kans op de safarireis van je leven!

10. Bonds of love door Peter Delaney, Ierland/ Zuid-Afrika

Peter Delaney

Peter keek toe hoe een kudde olifanten de gelederen sloot en hun jongen ter bescherming midden in de groep duwde. Een mannetjesolifant had geprobeerd een pasgeboren kalf van zijn moeder te scheiden. Peter was de kudde aan het fotograferen in Addo Elephant Reserve, Zuid-Afrika, toen de pasgeborene een kreet slaakte. De kudde reageerde onmiddellijk - luide oproepen blazen, met de oren klapperen en de jongen omsingelen en hun slurf uitstrekken voor geruststelling. Olifanten creëren banden die een leven lang meegaan, en ze kunnen emoties tonen van liefde tot woede. Peter voelt: 'Er is iets magisch en moois als je olifanten observeert - het raakt je ziel en het raakt je hart.'


11. 'Jaguar van as' door Ernane Junior, Brazilië

Ernane Junior

Het jaar 2020 zag meer dan het dubbele aantal branden in de Pantanal-wetlands in Brazilië dan het jaar ervoor - 'een jaar om nooit te vergeten', zegt Ernane. Meer dan 26 procent van het totale gebied werd getroffen en de situatie in Encontros das Águas State Park was nog erger, met ongeveer 80% verbrand. Het park staat bekend om zijn grote jaguarpopulatie en Ernane was daar om de branden te documenteren toen deze jaguar en zijn broer de nabijgelegen Rio Três Irmãos overstaken. Nadat hij de overkant had bereikt, rolde de jaguar in de as, alleen zijn gezicht onbedekt achterlatend. Zijn nu zwarte lichaam werd een ​​weerspiegeling van zijn verkoolde omgeving.


12. 'Stokstaartjes poseren' door Thomas Peschak, Duitsland/ Zuid-Afrika

Thomas Peschak

Deze groep stokstaartjes in het Tswalu Kalahari-reservaat in Zuid-Afrika is al meer dan tien jaar aan mensen gewend en is erg ontspannen in de buurt van mensen. In feite negeerden ze de aanwezigheid van Thomas volledig, omdat ze veel te veel bezig waren met loungen, jagen, verzorgen en vechten. Hij was daarom in staat om dichtbij te komen en een groothoeklens te gebruiken om de dorre savanne en bergen die ze thuis noemen, te bekijken. Om de kenmerken van de stokstaartjes vast te leggen, paste hij technieken toe die voor mensen in een portretsessie werden gebruikt, en gebruikte hij studiolampen om ze te fotograferen.


13. 'Het leven in zwart-wit' door Lucas Bustamante, Ecuador

Lucas Bustamante

Tientallen steppezebra's waren komen drinken bij de Okaukuejo-waterput in Etosha National Park, Namibië - een populaire locatie voor de dieren in het gebied om hun dorst te lessen. De zebra's, dicht opeengepakt en als één beweging bewegend, lieten hun hoofd zakken om water te halen en tilden ze bijna onmiddellijk weer robotachtig op om op gevaar af te tasten. Dit ging vijf minuten door en hun strepen deden Lucas denken aan een levende streepjescode. Zijn doel was om er maar één met de kop omhoog te vangen en net voordat de kudde vertrok, kreeg hij het beeld dat volgens hem deze iconische zwart-wit gestreepte dieren het beste laat zien.


14. 'De toekomst in haar handen' door Joan de la Malla, Spanje

Joan de la Malle

Door overexploitatie – industriële houtkap en landontginning voor plantageontwikkeling – verdwijnen de regenwouden van Borneo snel. Hierdoor worden endemische soorten zoals de orang-oetan ernstig bedreigd en sterven ze door verlies van leefgebied. International Animal Rescue voert de prijzenswaardige taak uit om verweesde of gewonde orang-oetans te rehabiliteren. Ze geven hen de zorg die ze nodig hebben en bereiden hen, indien mogelijk, voor op herintroductie. Hier, in een bosomheining, zorgt een verzorger voor baby's - ze worden aangemoedigd om zich te mengen met anderen van dezelfde leeftijd, nesten te maken en voedsel te zoeken.


15. 'Likkende lynxwelp' door Antonio Liebana Navarro, Spanje

Antonio Liebana Navarro

Iberische lynxen zijn een van 's werelds meest bedreigde katten als gevolg van verlies van leefgebied, afnemende voedselbronnen, aanrijdingen en illegale jacht. Maar dankzij inspanningen om het dier te beschermen is de soort aan het herstellen en is de lynx te vinden in kleine gebieden van Portugal en Spanje. Antonio maakte deze foto terwijl hij leiding gaf aan een natuurbehoudproject rond fotografie in Peñalajo, Castilla La Mancha, Spanje. Hij wist dat een lynxfamilie een zekere waterput gebruikte om te drinken, dus hij tuigde vlakbij een schuilplaats op. Hij concentreerde zich op deze welp en had het geluk om het moment vast te leggen dat het zijn kop uit het water optilde, zijn lippen likte en recht in de camera staarde.


Nog meer inspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!