image
Tikva Looijen

Zo maak je wandelen met kinderen in Nederland leuk: 6 tips

Vliegen of treinen? Europa of Azië? Overdag of ’s nachts reizen? Tikva Looijen, moeder van een 7-jarige dochter en oprichtster van het reisplatform Gezinopreis.nl, weet raad. Deze keer heeft ze toptips om wandelen ook voor je kinderen leuk te maken. 

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuisblijven, halen we juist veel plezier en energie uit de momenten wanneer we wél naar buiten gaan en met ons gezin een frisse neus halen. Op reis hebben we altijd veel gewandeld met onze dochter. Toen ze vijf jaar was maakten we al wandelingen van meer dan tien kilometer door de bergen in onder andere Bulgarije en Zwitserland. 

Maar wandelen met kinderen kan op twee manieren eindigen. Of je hebt het leuk gehad en komt moe en voldaan weer thuis óf je bent gaar van het meeslepen van een dreinend kind dat geen zin meer had en alleen maar liep te zeuren. De meeste kinderen vinden gewoon wandelen om het wandelen nu eenmaal niet zo leuk. Er moet iets te doen en te beleven zijn en dan opeens stappen ze vol plezier de kilometers weg. Met de volgende tips kunnen jij en je kleintje genieten van een zorgeloze namiddag:

1. Ontdek de kabouterpaden

Er zijn in ons land hartstikke leuke wandelingen speciaal voor gezinnen. Zo zijn er meer dan zestig kabouterpaden verspreid over heel Nederland. Dit zijn korte routes speciaal voor kleuters en peuters. Hoewel je nu geen doetasjes kunt ophalen, kun je nog steeds de paaltjesroute volgen en je eigen opdrachten bedenken.

2. Ga geocachen 

Met oude kinderen kan je gaan geocachen. Dit is een buitenspel waarbij je via je telefoon verstopte caches vindt. Of zoals onze dochter het noemt ‘schatten’. Bij de leukste kindvriendelijke routes zoek je meerdere kleinere caches en vormen die samen de oplossing van een raadsel waarmee je dan echt iets tofs kunt vinden.

Wil jij meer weten over geocachen? Neem dan zeker een kijkje op de officiële website.

Ga samen met je kinderen op zoek naar verborgen schatten in het bos. Foto: Tikva Looijen 

3. Ga voor sport en spel 

Beweegroutes met onderweg sporttoestellen in het bos vinden kinderen ook erg leuk. Net als natuurlijk speciale kindernatuurpaden en routes die eindigen bij een speelbos. Zelfs een gewone wandeling in de buurt kan je leuk maken door je eigen spel te bedenken. Neem een verrekijker of schepnetje mee. Hoeveel dieren kunnen jullie ontdekken? 

4. Zorg voor goede wandelschoenen of sandalen 

Voldoende grip om goed te kunnen lopen en blaren te voorkomen is belangrijk. Begin je net met wandelen, houdt dan de richtlijn aan dat de leeftijd gelijk staat aan het aantal kilometers. Een kind van vijf kan dus vijf kilometer wandelen. Wanneer je vaker gaat lopen zal je merken dat ze uiteindelijk zeker het dubbele aantal kilometers kunnen lopen, mits de route natuurlijk leuk genoeg is.

Goede wandelschoenen kunnen wonderen doen. Foto: Tikva Looijen

5. Bescherm jezelf tegen insecten en de elementen

Vergeet jezelf en je kinderen niet op teken te checken na de wandeling. Nog beter: bescherm jezelf proactief, zeker wanneer je naar het bos gaat. Care Plus heeft een natural spray en een spray met Deet die goed beschermt tegen teken. In het bos kan het weleens frisser zijn dan in de zon, dus ook een extra vestje is fijn om mee te nemen. Neem ook voldoende water en eten mee. Ik verbaas me altijd weer hoe snel een wandeling hongerig maakt en een kind met honger en zonder energie is een recept voor problemen. 

6. Wissel de wandeling af met klimmen en klauteren

Er zijn veel routes die net een beetje extra bevatten, je kinderen kunnen tijdens de wandeling bijvoorbeeld heerlijk klimmen en klauteren. Deze routes moet je zeker op je bucktlist zetten:  

• Lieveheersbeestjesroute – Waterloopbos
Sommeltjespad – Texel 
Kindernatuurpad ’t Hertenpad – Baak 
Natuurpark Lelystad – Lelystad
Duinkabouterpad Hollands Duin – Noordwijk 
Geocache Asterix en het recept van de Toverdrank – Veluwe 
Speelbos Boeverijen Mastbos - Breda 
Kleine kikkerpad – Nationaal Park de Alde Feanen 
Speelbosroute – Sallandse Heuvelrug

Een speelbos mag tijdens een kindvriendelijke wandeling zeker niet ontbreken. Foto: Tikva Looijen

Op zoek naar een leuke, kindvriendelijke wandeling bij jou in de buurt? Kijk op websites zoals die van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geocaching.com en de websites van je lokale VVV. In bepaalde natuurgebieden kan het momenteel druk zijn. Wandelen met kinderen is leuk en gezond, maar volg wel de huidige richtlijnen van de overheid.

Wil jij lekker naar buiten met het hele gezin? Reisblogger Tikva Looijen kent de leukste speelplekken waar je ook tijdens de crisis terecht kunt. Dit zijn de vijf leukste speelnatuurplekken in eigen land >>

 

Dit artikel is samengesteld met behulp van Gezinopreis.nl