image
Getty Images

7 x de mooiste stranden in onverwachte landen

Wie graag op strandvakantie gaat, denkt al snel aan de kustlijnen van Griekenland of Spanje of tropische bestemmingen als Mexico en Thailand. Maar Duitsland, Algerije of Zuid-Korea? Die staan waarschijnlijk niet bovenaan je lijst staan voor een eersteklas vakantie aan zee. Dat wil zeggen, tot nu toe. Deze zeven bestemmingen zijn de onverwachte thuisbasis van enkele van 's werelds beste stranden – die je nog niet hoeft te delen met de toeristenmassa.

Net als hun populaire tegenhangers, bieden deze zandstranden alle mogelijkheden om te snorkelen, dieren in het wild te spotten en te relaxen met de voeten in het zand, zonder de drukte en fikse prijzen op populairdere strandbestemmingen. Geniet van een rustige eilandvakantie in Griekse stijl in Bulgarije, verken de hoogste zandduinen van Europa in Litouwen of geniet van het uitzicht terwijl je paraglidet over de blauwe lagune van Turkije

1. Plage les Aiguades, Algerije

Mooiste stranden in onverwachte landen: Plage les Aiguades, Algerije

Plage les Aiguades, ofwel het strand van Aiguades, ligt aan een met bossen omzoomde, turquoise baai net buiten Béjaïa, een havenstad aan de Middellandse Zeekust van Algerije, aan de voet van de Yemma Gouraya-berg. Wissel ontspanning op het strand af met een wandeling door het naburige Gouraya Biosphere Reserve, of klim naar de top van Pic des Singes, een leefgebied voor de met uitsterven bedreigde berberapen, met een prachtig uitzicht op de baai beneden.


2. Sozopol, Bulgarije

Mooiste stranden in onverwachte landen: Sozopol, Bulgarije

Sozopol aan de kust van de Zwarte Zee is populair onder Bulgaren vanwege de oude ruïnes, de versgevangen vis en geweldige stranden. De stad, die meer dan 7.000 jaar geleden door Griekse kolonisten werd gesticht, is een van de oudste in Bulgarije en met zo'n 5.000 inwoners perfect voor reizigers die graag een vakantie Griekse stijl willen, zonder de massa’s toeristen. Even uitgekeken op het strand? Verken dan de straten van de oude stad vol met de houten gebouwen en beschilderde gevels, of begeef jezelf naar de zuidelijke vestingmuur, die dateert uit de vijfde eeuw. Ook het archeologisch museum en de kunstgalerijen zijn het bekijken waard.


3. Sylt, Duitsland

Mooiste stranden in onverwachte landen: Sylt, Duitsland

Hoewel je het met de drukte in onze eigen badplaatsen niet zou verwachten, hoeven Duitsers niet naar onze kust te trekken voor een heuse strandervaring. Veel oosterburen brengen hun zomervakantiedagen dichter bij huis door op de stranden van Sylt, het noordelijkste eiland van Duitsland. Het Westerland-strand schetst een idyllisch tafereel met grasachtige, zanderige landschappen en uitzicht op de Noordzee. Hier wordt ook de jaarlijkse Windsurf World Cup in september georganiseerd. Op de Keitumer Landstrasse, een straat langs het strand kun je een strandkorb boeken - een stoel in cabana-stijl om te beschermen tegen zon, wind en af en toe een regenbui. Ben je voldoende uitgerust op het strand, rijd dan over het 38 vierkante kilometer grote eiland voor een prachtig uitzicht op de Morsum Cliffs, een beschermd gebied aan de oostkant van Sylt.


4. Akhziv, Israël

Mooiste stranden in onverwachte landen: Akhziv Beach, Israel

Akhziv Beach, aan de noordelijke Middellandse Zeekust van Israël, is zowel een historische schat als een fijne plek om te zwemmen. Het gezinsvriendelijke strand is verbonden met twee enorme lagunes - een diepe, een ondiepe - en dient als toevluchtsoord is voor zeeschildpadden, die eieren leggen daar in de zomermaanden. Het wordt bovendien omringd door het Akhziv National Park, waar je de overblijfselen van een oude bijbelse stad kunt bewonderen. Tip: als je een beetje naar het noorden gaat, bereik je Akhziv Land, een onofficiële 'micronatie' die in de jaren zeventig werd gesticht door Eli Avivi - een in Iran geboren zeeman die zelfbenoemde president werd. Voordat Avivi in mei 2018 stierf, stempelde hij persoonlijk de paspoorten van iedereen die hem bezocht.


5. Nida, Litouwen

Mooiste stranden in onverwachte landen: Nida, Litouwen

Nida Beach ligt op de grens van Rusland en Litouwen aan de gebogen Koerse Schoorwal - een 61 mijl lange, smalle zandduin die de Baltische Zee scheidt van de Koerse Haf. Het strand maakt deel uit van een Litouws nationaal park en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nida herbergt enkele van de hoogste zandduinen van Europa, die zo kwetsbaar zijn dat je er niet op mag lopen. Het landschap hier heeft vele schilders geïnspireerd; een plaatselijke herberg genaamd Hermann Blode (nu een museum) huisvestte in de negentiende eeuw een expressionistische kolonie.


6. Ölüdeniz, Turkije

Mooiste stranden in onverwachte landen: Olüdeniz, Turkije

De Franse Rivièra mag dan alle aandacht krijgen, de Turkse Rivièra aan de Middellandse Zee is evenzeer de moeite waard. Het niet te missen strand van Ölüdeniz maakt zijn naam -  ‘blauwe lagune’ – meer dan waar: reken op  sprankelende turquoise en aquamarijn water. Ga paragliden voor de beste uitzichten, neem een duik om de baai te verkennen of relax simpelweg bij de lagune. Als je zin hebt om een trektocht te maken, zijn de amberkleurige muren van de Saklikent-kloof - de op een na grootste kloof van Europa - en de smaragdgroene rivier die er doorheen stroomt de veertig minuten rijden van het strand meer dan waard.


7. Naksan en Muchangpo, Zuid-Korea

Mooiste stranden in onverwachte landen: Naksan en Muchangpo, Zuid-Korea

Voor helder water, wit zand en ‘discopony's’ (ja, echt), ga je naar Naksan Beach in het oosten van Zuid-Korea. Gelegen aan de voet van het Seoraksan-gebergte aan de noordoostelijke kust van het land en omgeven door dennenbossen, is dit serene strand ideaal om overdag te ontspannen. Maak in het donker een ritje door de stad met een discopony: een paardenkoets vol twinkelende lichtjes. Ook bijzonder: Muchangpo Beach aan de westkust van Zuid-Korea. Hoewel het niet bepaald bekend staat om zijn schoonheid, heeft het strand een natuurlijk fenomeen dat het 'Mozes-wonder' wordt genoemd. Een paar keer per jaar, in de late lente of vroege zomer, trekt de oceaan zich ver terug, waardoor een groot deel van de zeebodem zichtbaar wordt. 

Lees ook: 12 stranden in Europa die perfect zijn voor de herfstvakantie

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.